5 μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών

5 μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών

Για να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί δυο άνθρωποι, όλοι ξέρουμε, ότι δεν αρκεί ο έρωτας. Για μια ποιοτική και μακρόχρονη σχέση χρειάζονται και πολλά άλλα. 5 από αυτά, λένε, οι σύμβουλοι γάμου, είναι τα πιο σημαντικά:

1. Δύο ξεχωριστά «εγώ» συνθέτουν το «εμείς»

Το ότι είστε ζευγάρι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργείτε σαν «σιαμαίοι» με τον σύντροφό σας. Είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο κάθε ευτυχισμένης σχέσης να μπορεί να αφιερώνει ο καθένας χρόνο σε δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Γι αυτό, χρειάζεται να προσφέρετε ο καθένας την «ελευθερία» που έχει ανάγκη ο άλλος για να «ξεφεύγει» με πράγματα που του αρέσουν ώστε όταν «επιστρέφετε» στη σχέση σας να νιώθετε ανανεωμένοι και να έχετε περισσότερη διάθεση να ασχοληθείτε ο ένας με τον άλλον.

2. Οι λεπτομέρειες έχουν τη δική τους, μοναδική αξία

Τα μικρά πράγματα που προσφέρει ο ένας στον άλλον είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση μιας ποιοτικής σχέσης. Καταδεικνύουν το ξεχωριστό δέσιμο που έχετε μεταξύ σας, το πόσο καλά γνωρίζεστε με τον σύντροφό σας, την έγνοιά σας και τον σεβασμό που τρέφετε ο ένας για τον άλλον. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να συνεχίσετε να δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες, στις μικρές εκείνες χειρονομίες αγάπης που προσφέρετε στον σύντροφό σας – όπως ένα κομπλιμέντο για την εμφάνισή του όταν εκείνος ξυρίζεται μπροστά στον καθρέφτη.

3. Οι σύντομοι καυγάδες κάνουν την διαφορά

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν φοβούνται να διαφωνήσουν και να τσακωθούν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά από λίγη ώρα θα είναι πάλι αγαπημένα. Ακριβώς επειδή οι καυγάδες είναι μέσα στο «μενού» μιας σχέσης – η απουσία τους μπορεί να σήμαινε ότι δεν είστε αληθινοί, ή ότι ο ένας από τους δύο έχει «υποταχθεί» στα θέλω του άλλου – χρειάζεται να προσπαθήσετε από κοινού να μειώσετε τον χρόνο που διαρκούν οι εντάσεις και τα «μούτρα» που έπονται μετά από έναν διαπληκτισμό. Όσο πιο γρήγορα καταφέρνετε να τα βρίσκετε μετά από μία διαφωνία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να συμβιώσετε ευτυχισμένοι για πολλά-πολλά χρόνια.

4. Και το σεξ θέλει τον προγραμματισμό του

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ διεγερτικό αλλά ο «προγραμματισμός» έχει σώσει πολλά ζευγάρια από τη «ρήξη». Ειδικά αν έχετε παιδιά, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε… τον αυθορμητισμό σας, συμφωνώντας μεταξύ σας για τις ώρες εκείνες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που είστε διαθέσιμοι και οι δύο να αφιερώσετε χρόνο σε εσάς και μόνο. Στην ουσία δεν προγραμματίζετε το σεξ, αλλά προετοιμάζετε από κοινού το έδαφος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, μέσα στον οποίο το πάθος είναι σίγουρο ότι θα εκδηλωθεί αυθόρμητα.

5. Οι καινούριες εμπειρίες σας «συστήνουν» κάθε μέρα

Ίσως νιώθετε ότι έχετε «γεννήσει» τον σύντροφό σας, καθώς γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα πει, προτού προλάβει να το εκφράσει. Όμως, το να τον μαθαίνετε κάθε μέρα και εκείνος να ανακαλύπτει δικές σας πτυχές, αποτελεί ακόμα ένα συστατικό της ευτυχισμένης σχέσης. Γι αυτό, αρπάξτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται για να γνωρίζετε μαζί καινούρια πράγματα, να δοκιμάζετε και να πειραματίζεστε. Μέσα από τις νέες εμπειρίες θα μπορείτε να «εξερευνάτε» ο ένας τον άλλον, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρουτίνα σας. Τι θα λέγατε απόψε να μαγειρέψετε ένα εξωτικό πιάτο μαζί;

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr