Πώς θα καταλάβω αν είναι ο άνδρας της ζωής μου;

Πώς θα καταλάβω αν είναι ο άνδρας της ζωής μου;

Πώς μπορείτε να «εξακριβώσετε» αν ο σύντροφος που έχετε στο πλευρό σας είναι ο άνδρας της ζωής σας; Είναι πράγματι δύσκολο καθώς ένα τέτοιο «πόρισμα» προκύπτει τόσο από τα συναισθήματα που νιώθετε για αυτόν τον άνθρωπο, όσο και από τη λογική – από το αν και κατά πόσο πιστεύετε ότι σας καλύπτει στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Παρ όλα αυτά, η σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας Margaret Paul, υποστηρίζει πως αν μια σχέση πληροί τις 6 παρακάτω προϋποθέσεις, τότε έχει πάρα πολλές ελπίδες να αντέξει στον χρόνο, που σημαίνει ότι αν με τον σύντροφό σας έχετε ήδη χτίσει μια τέτοια σχέση, κατά πάσα πιθανότητα, αυτός είναι ο ένας και μοναδικός για σας.

1. Έχετε και οι δύο διάθεση να βελτιώνεστε και να μαθαίνετε

Βασικό στοιχείο μιας σχέσης ζωής είναι να υπάρχει διάθεση για προσωπική ανάπτυξη και μάθηση από μέρους και των δύο. Αν ο ένας θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί ως άνθρωπος και δεν έχει «όρεξη» να μάθει περαιτέρω ούτε τον εαυτό του ούτε το σύντροφό του, τότε οι όποιες εντάσεις έχουν προκύψει ή θα προκύψουν μεταξύ σας, είναι δύσκολο να επιλυθούν. «Συνήθως λέω στα ζευγάρια ότι για να γίνει ο καθένας σας το “ιδανικό ταίρι” του άλλου χρειάζεται να είστε ανοιχτοί ώστε και να αναθεωρείτε πράγματα που έχουν να κάνουν με εσάς τους ίδιους και να γίνεστε καλύτεροι και να μαθαίνετε και να ακούτε το ταίρι σας» σημειώνει η Margaret Paul.

2. Έχετε αναπτύξει μεταξύ σας ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο

Το συναισθηματικό δέσιμο είναι ένα ακόμα στοιχείο που κρατάει το ζευγάρι μαζί για πάντα. Ο καθένας από τους δυο σας χρειάζεται να έχει πρώτα καταφέρει να είναι συναισθηματικά «δεμένος» με τον εαυτό του για να μπορέσει να προσφέρει ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη στον άλλον. Διαφορετικά το συναισθηματικό δέσιμο παίρνει τη μορφή… ανάγκης – μια κατάσταση στην οποία η αγάπη μεταφράζεται ως εξάρτηση παρά ως επιθυμία.

3. Δεν κριτικάρετε αλλά αποδέχεστε ο ένας τον άλλον

Η ευγένεια και η κατανόηση είναι δύο σημαντικά συστατικά μίας καλής σχέσης. Και οι δύο χρειάζεται να είστε ευγενικοί μεταξύ σας και να δείχνετε κατανόηση όταν κάποιος από εσάς έχει ανάγκη τη στήριξη του άλλου. Η κριτική από την άλλη πλευρά, εφόσον εμφανίζεται συχνά πυκνά, είναι κακό «σημάδι» και μπορεί να καταδεικνύει ότι δεν έχετε αποδεχτεί ο καθένας το «εγώ» του άλλου. «Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο “δούναι και λαβείν”, μέσα στο οποίο η κριτική πρέπει να έχει αντικατασταθεί από την αποδοχή» αναφέρει Margaret Paul.

4. Έχετε κοινές αξίες και αρχές για τη ζωή

Προκειμένου να αποφεύγονται δυσεπίλυτες εντάσεις γύρω από ζητήματα της καθημερινής ζωής, είναι απαραίτητο να έχετε κοινές αξίες και αρχές για τη ζωή με τον σύντροφό σας. Μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα αλλά τουλάχιστον να έχετε διάθεση να τις διαπραγματευτείτε ώστε να καταλήξετε στη «χρυσή τομή». Τα πολιτικά πιστεύω, η θρησκεία, η πνευματικότητα, η κατεύθυνση για την ανατροφή των παιδιών, η διαχείριση των χρημάτων είναι μερικές από τις αρχές και τις αξίες που χρειάζεται να έχετε παρόμοιες ώστε να συμβιώνετε αρμονικά και χωρίς διαφωνίες.

5. Εκτός από εραστές είστε και φίλοι

Δυο σύντροφοι χρειάζεται πάνω από όλα να είναι φίλοι – να περνούν καλά ο ένας με τον άλλον, να γελάνε μαζί, να συζητούν και να συμπαρίστανται ουσιαστικά όταν συμβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η σεξουαλική «χημεία» είναι εξίσου σημαντικό συστατικό για να αντέξει μία σχέση στον χρόνο. Χρειάζεται να πειραματίζεστε μεταξύ σας, να εκφράζετε άνετα τις επιθυμίες σας και ακόμα και σε περιόδους ερωτικής κάμψης, να έχετε και οι δύο τη διάθεση να «ανάψετε» ξανά τη φλόγα σας.

6. Έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που «χτίζεται» με τον καιρό ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Μόνο όταν νιώσετε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον θα καταφέρετε να «βεβαιωθείτε» ότι η σχέση σας είναι πολύ δυνατή. Ακόμα και σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, ο ισχυρός δεσμός της εμπιστοσύνης είναι εκείνος που θα σας κρατήσει κοντά, πέρα από τα αμοιβαία συναισθήματα αγάπης. Μην φοβάστε αν η σχέση σας «δοκιμαστεί» κάποια στιγμή γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε πόσο εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον και πόσο αγαπιέστε αληθινά.

 

Μαρία Κόλλια