Η επιτυχία ξεκινάει από το σπίτι!

Η επιτυχία ξεκινάει από το σπίτι!

Στο σπίτι ψάχνετε διαρκώς για κάποιο αντικείμενο, ρούχο ή έγγραφο και δεν το βρίσκετε πουθενά; Όταν ξαφνικά οι φίλοι σάς λένε ότι έρχονται για επίσκεψη λέτε ότι μόλις φεύγατε; Ή μήπως αν σας πει η οικογένεια ότι έρχεται να σας δει, σας κόβει κρύος ιδρώτας; Αν αυτή είναι η ζωή σας πρέπει άμεσα να αντιδράσετε! Όχι άλλο άγχος! Και, ναι, υπάρχει λύση για να μην χάνετε πια πολύτιμο χρόνο, για να μην κοπιάζετε περισσότερο απ όσο χρειάζεται, και για να νιώσετε ήρεμη, δυνατή και σίγουρη για τη νίκη, σε όποια μάχη και αν ριχτείτε.

Ναι, η επιτυχία στη ζωή ξεκινάει από το σπίτι. Σκεφτείτε το: δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να γνωρίζεις ότι επιστρέφοντας στο σπίτι σου θα νιώσεις τη θαλπωρή και την ασφάλεια που θα σε ξεκουράσουν από τον κάματο της ημέρας, και έτσι θα μπορέσεις να ανασυγκροτηθείς, να χαρείς τον ελεύθερο χρόνο σου και με καινούριες δυνάμεις να ξαναπέσεις την επόμενη μέρα στη μάχη για την εκπλήρωση των στόχων σου.

Με άλλα λόγια το οργανωμένο περιβάλλον είναι το εφαλτήριο κάθε μικρής ή μεγάλης επιτυχίας στη ζωή.

Αναλογιστείτε τώρα την επιστροφή σε έναν χώρο όπου για τις επόμενες δύο ώρες πρέπει να ψάχνετε την ρόμπα σας ή τα παπούτσια που θα φορέσετε την επομένη ή ακόμη χειρότερα τον λογαριασμό που… δεν πληρώσατε και σας έκοψαν το τηλέφωνο. Tragic!

Εάν η οργάνωση στο σπίτι σας φαντάζει βουνό, απαριθμήστε στο μυαλό σας τα δεκάδες θετικά και επουλωτικά(!) για τη ζωή σας αποτελέσματα της προσπάθειάς σας.

Πάρτε τα πάνω σας: δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα σε μία μέρα, ούτε καν χρειάζεται να το σκέφτεστε. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να το πάρετε απόφαση… είναι να βρείτε το… κλειδί.

Το «κλειδί»

Η λύση του γρίφου, το “κλειδί” που ανοίγει την πόρτα της ηρεμίας και της επιτυχίας στη ζωή λέγεται “ένα βήμα τη φορά”. Αυτό το σύστημα ακολούθησαν και οι μεγάλοι στρατηλάτες στην ιστορία και… έγιναν μεγάλοι! Γιατί όχι κι εμείς; Πάμε λοιπόν, από την αρχή:

Βήμα 1ο: Ακολουθήστε το δικό σας ρυθμό.

Τον συγκεκριμένο “πόλεμο” ενάντια στην απόλυτη ακαταστασία τον κηρύξατε εσείς και επομένως εσείς πρέπει να τον κερδίσετε. Πρέπει να ξεφορτωθείτε τα παλιά και άχρηστα αντικείμενα (ρούχα και οτιδήποτε άλλο) από τη ζωή σας και να οργανώσετε ένα προσωπικό περιβάλλον που θα σας προσφέρει ηρεμία. Προσοχή: Δεν μιλάμε για «τάξη και αποστείρωση». Αυτό πρέπει να το έχετε στο αίμα σας. Αν όχι, τότε ξεχάστε το. Θέστε ως στόχο το «οργανώνω το χώρο μου» και αποφασίστε πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώνετε καθημερινά για την επίτευξή του.

Βήμα 2ο: Πάρτε το απόφαση

Από εδώ και στο εξής, ότι απομακρύνετε από τη θέση του (την οποία εσείς έχετε επιλέξει) για να το χρησιμοποιήσετε θα το ξαναβάζετε εκεί όταν θα τελειώσετε τη δουλειά σας, ιδιαίτερα αν έχετε οικογένεια. Επίσης μην αφήνετε για αργότερα ότι μπορείτε να κάνετε τώρα. Βάλτε και την οικογένεια στο παιχνίδι. Θα σας βοηθήσει πολύ!

Βήμα 3ο: Ξεκινήστε με την αποσυμφόρηση.

Βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σας (για παράδειγμα 30 λεπτά σε κάθε δωμάτιο) και ξεκινήστε από το πιο φορτωμένο δωμάτιο. Πετάξτε τα άχρηστα (μόνο επιπλέον σκόνη σας προσθέτουν!), τακτοποιήστε τα χρήσιμα σε θέσεις που θα χαρακτηρίσετε οριστικές: εάν το χρησιμοποιήσετε πάλι εκεί θα το τοποθετήσετε όταν τελειώσετε. Όταν το 30λεπτο περάσει μπορείτε να περάσετε στο επόμενο. Εάν από την άλλη θέλετε να συνεχίσετε στο ίδιο δωμάτιο, δεν σας εμποδίζει κανείς.

Βήμα 4ο: Την επόμενη ημέρα επιστρέψετε στο δωμάτιο απ’ όπου ξεκινήσατε.

Καθαρίστε τις επιφάνειες όσο πιο καλά μπορείτε. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε το χώρο καλά. Έτοιμο. Οτιδήποτε άλλο θέλετε να κάνετε είναι επιλογή σας. Θα ανακαλύψετε ωστόσο, ότι χωρίς τα άχρηστα αντικείμενα που πιάνουν άσκοπα χώρο και σκόνη στο δωμάτιο, το καθάρισμα του είναι παιχνίδι!

Βήμα 5ο: Συνεχίστε. Το πάτε καλά…

Την επόμενη ημέρα ασχοληθείτε με το επόμενο δωμάτιο και μετά με το επόμενο. Όταν τελειώσετε, γράψτε στο ημερολόγιό σας ότι ξεκινάτε μια νέα πιο ήρεμη και οργανωμένη ζωή και ότι εφεξής θα αφιερώνετε μισή ώρα κάθε ημέρα στην τακτοποίηση και οργάνωση του χώρου σας.

Εάν έχετε οικογένεια οι στόχοι είναι πολλαπλοί. Σε περίπτωση που τα καταφέρετε θα έχετε μια πιο ήρεμη καθημερινότητα που θα σας γλιτώσει από πολλές… ενδοοικογενειακές τριβές και προστριβές. Εάν οργανωθείτε, εσείς και η οικογένειά σας θα λειτουργείτε καθημερινά ομαλά και ανάλαφρα χωρίς να επιβαρύνετε ο ένας τον άλλο. Η ζωή σας θα γίνει πιο ξεκούραστη και λειτουργική. Εκτός των άλλων, θα είστε και καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας δείχνοντας τους πώς να ζουν μια πιο ουσιαστική και επιτυχημένη καθημερινή ζωή.

Σοφία Δεδεμάδη