Πώς να απογειώσεις τον συναισθηματικό σου μεταβολισμό

Πώς να απογειώσεις τον συναισθηματικό σου μεταβολισμό

Σας πάτησαν την αξιοπρέπεια, σας απάτησαν, σας απέλυσαν, σας πρόδωσαν, σας χώρισαν… Και τώρα; Έτσι κι αλλιώς την απογοήτευση την φάγατε ήδη, θα την αφήσετε να σας… λιώσει πριν σταθείτε και πάλι στα πόδια σας;

Σκεφτείτε τον πόνο που γλιτώνετε αν απλώς… πατήσετε το γκάζι στον συναισθηματικό σας μεταβολισμό για να λειτουργήσει πιο γρήγορα και να φέρει την λύτρωση πιο κοντά. Απαραίτητες κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις που λειτουργούν σαν βενζίνη πολλών οκτανίων για να γίνει ο μεταβολισμός σας τούρμπο…

Ένας πόνος, μα τι πόνος!

Πατήστε fast forward για να ξεπεράσετε αυτή την τόσο δυσάρεστη περίοδο της ζωής σας, βάζοντας τον πόνο σας στο μικροσκόπιο. Είναι “καθαρός” πόνος ή μήπως είναι “τοξικός”; Για να γίνει πιο σαφές ο “καθαρός” πόνος είναι εκείνος που γεννιέται από το ίδιο το γεγονός: χάσατε ένα σύντροφο ή την δουλειά σας ή ανακαλύψατε ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος σας πρόδωσε. Ο πόνος είναι αληθινός αλλά και λογικός και σας ωθεί να λέτε πράγματα όπως “νιώθω σαν χαμένη” ή “μου λείπει τόσο!”.

Ο “τοξικός” πόνος, από την άλλη, είναι εκείνος που δημιουργούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, προσπαθώντας είτε να εξηγήσουμε γιατί μας συνέβη αυτό το απρόσμενο γεγονός είτε να προβλέψουμε τις εξελίξεις. Φράσεις όπως “ποτέ δεν με αγάπησε” ή “η ζωή μου ποτέ δεν θα είναι ίδια” γίνονται το ψωμοτύρι μας! Που θα πει ότι, δεν μας φτάνει ο πόνος μας, βάζουμε με τα χεράκια μας και το κερασάκι στην τούρτα της απελπισίας που βιώνουμε με την αυτοτιμωρία!

Fast forward: H “καθαρή” εκδοχή της ιστορίας περιλαμβάνει την αναγνώριση του πόνου και την συμβίωση μαζί του μέχρι ο χρόνος να κάνει το επουλωτικό και αποτελεσματικό έργο του.

Η “τοξική” βερσιόν της ιστορίας περιλαμβάνει άσκοπες κρίσεις και ανούσιες συζητήσεις περί του λόγου που νιώθετε έτσι (λες και χρειάζεται πολύ σκέψη!) ή “σκιτζίδικες” προβλέψεις για το πόσο θα παραμείνουμε στη δίνη του!

Με το πρώτο ο συναισθηματικός σας μεταβολισμός θα λειτουργήσει γρήγορα και καθαρά. Με το δεύτερο, απλά βραχυκυκλώνετε το έργο του, αναβάλλοντας συνεχώς την φυσιολογική λειτουργία του, που είναι γενετικώς προγραμματισμένη να δείχνει το δρόμο προς την επιβίωση άρα και την έξοδο από αυτή την τόσο θλιβερή περίοδο της ζωής σας. Τι επιλέγετε;

 

Περάστε το τεστ “90 δευτερόλεπτα στην κόλαση”!

Το να αντιστέκεστε και να αποφεύγεται παντοιοτρόπως τον πόνο απλά σας απορροφά ενέργεια. Και χρόνο! Συνήθως, όταν ο πόνος γίνεται έντονος τότε κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να τον αποφύγουμε: ψωνίζουμε, τρώμε, γελάμε με το ζόρι ή κάνουμε οτιδήποτε πιστεύουμε ότι μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα.

Fast forward: Οι έρευνες των ψυχολόγων έχουν δείξει ότι, εάν αποφασίσουμε να βιώσουμε αυτά τα “καθαρά”, ωμά συναισθήματα όπως η θλίψη ή η οργή, θα μας διαπεράσουν (καταλαμβάνοντας ακόμη και το τελευταίο κύτταρο του οργανισμού μας) σε μόλις 90 δευτερόλεπτα. Εάν λοιπόν, πούμε στον εαυτό μας «αυτό το συναίσθημα μπορώ να το χειριστώ», ο πόνος θα γλυκάνει και θα σβήσει.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι έτσι απλά θα ξεπεράσουμε και το γεγονός. Το συναίσθημα της απόγνωσης θα επανέλθει. Όμως, όσο πιο συχνά αφήνουμε τον εαυτό μας να βιώνει αυτά τα “90 δευτερόλεπτα στην κόλαση”, τόσος πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να νιώθουμε και τα “90 δευτερόλεπτα ευτυχίας” που τόσο έχουμε ανάγκη.

 

Βάλτε μια φράση παραπάνω…

Πολλοί από εμάς, στις δύσκολες στιγμές, έχουμε εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουμε και αυτή την επικριτική εσωτερική φωνή που μας τιμωρεί ουρλιάζοντας στο κεφάλι μας ότι δεν έπρεπε να είχαμε κάνει αυτό αλλά το άλλο κ.ο.κ. Η παύση εργασιών στο μυαλό μας, ή πιο απλά η σιωπή είναι η ιδανική λύση. Ωστόσο, για να την επιτύχουμε χρειάζεται ενδελεχή και μακροχρόνια εξάσκηση.

Fast forward: Μια απλή και άμεση πρακτική που μπορεί να ρίξει το απαραίτητο καύσιμο στον συναισθηματικό σας μεταβολισμό είναι να προσθέτετε και μία φράση παραπάνω σε κάθε αρνητική και αποθαρρυντική σκέψη που κάνετε. Αν για παράδειγμα, η φωνή στο κεφάλι σας λέει «ο σύντροφός μου έφυγε και δεν θα αγαπήσω ποτέ ξανά», προσθέστε «με τον ίδιο τρόπο». Εάν η φωνή λέει «έχασα τη δουλειά μου και δεν πρόκειται να βρω άλλη», προσθέστε το «ακριβώς ίδια σαν και αυτή».

Εάν περιορίσουμε τα οδυνηρά συμπεράσματα που μόνο σκοπό έχουν να μας τιμωρήσουν και τα αντικαταστήσουμε με άλλα πιο ρεαλιστικά, περιορίζουμε τη διάρκεια της περιόδου που θα παραμείνουμε βυθισμένοι στην θλίψη και τις ενοχές. Ίσως μάλιστα, σε κάποιο από αυτά τα αισιόδοξα συμπεράσματα βρούμε και μία νέα προοπτική…

 

Σήκω από τον καναπέ της θλίψης

Να κάτι που σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί: Εάν για τρία συνεχόμενα 24ωρα, κάποια ώρα της ημέρας καθίσετε στον καναπέ λέγοντας «είμαι τόσο άτυχη», σύντομα, κάθε φορά που θα κοιτάτε τον καναπέ θα σκεφτόσαστε «είμαι τόσο άτυχη»!

Εάν πάλι προσπαθήσετε να αναλύσετε την σκέψη, απλά θα βρεθείτε σε έναν χειρότερο κυκεώνα που θα σας τραβήξει σαν δίνη σε μια σειρά από συνειρμούς με αποτέλεσμα να αναστατωθείτε περισσότερο.

Fast forward: Γλιτώστε χρόνο και φαιά ουσία με τον εξής απλό τρόπο: μόλις κάνει την εμφάνιση της η γνωστή σκέψη σηκωθείτε από τον καναπέ και βγείτε έξω από το σπίτι. Πηγαίνετε στο πάρκο, στην παραλία ή στο σούπερ μάρκετ. Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι που θα «σπάσει» τον επαναλαμβανόμενο κύκλο της άρνησης και της απαξίωσης για τον εαυτό σας. Και που ξέρετε, ίσως μια νέα πιο αισιόδοξη σκέψη αντικαταστήσει την αρνητική καθοδόν…

 

Πιάσε ένα βιβλίο!

Όταν θέλουμε να γκαζώσουμε τον φυσικό μας μεταβολισμό, το πρώτο που κάνουμε είναι να ασκηθούμε. Το ίδιο γίνεται και με το μυαλό μας άρα και τον συναισθηματικό μεταβολισμό μας: χρειάζεται «τροφή» και εξάσκηση. Το να διαβάζουμε βιβλία ανθρώπων που έχουν βιώσει ίδιες καταστάσεις με εμάς βοηθάει πολύ.

Fast forward: Η λεγόμενη και βιβλιοθεραπεία είναι μία μέθοδος της ψυχολογίας με την οποία μαθαίνουμε νε ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο προσπαθώντας να εξηγήσουμε γιατί νιώθουμε τόσο χάλια και περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να νιώσουμε καλύτερα.

Εκτός των άλλων, η ιστορία κάποιου άλλου, λειτουργεί και σαν personal trainer για εμάς, δείχνοντάς μας τον δρόμο για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές και τις άσκοπες κινήσεις, και τον τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα σαν ώριμοι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι.

Σοφία Δεδεμάδη