Τι κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι στη δουλειά;

Τι κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι στη δουλειά;

1. Σκέφτονται πάντα θετικά

«Υπάρχουν πολλές πραγματικότητες και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι επιλέγουν την πλέον χρήσιμη και θετική», γράφει ο ερευνητής Shawn Achor στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Πριν από την ευτυχία».

Παράδειγμα: τι σκέφτεστε εσείς όταν το αφεντικό σας μπαίνει στο χώρο εργασίας; Εδώ οι απαντήσεις ποικίλουν από το «τρέμω!», μέχρι το «σκέφτομαι ότι είμαι ανίκανη» και το «Χριστέ μου βοήθεια!». Τι κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι; Αντίθετα από τους υπόλοιπους, προσθέτει σε όλα τα προηγούμενα και φράσεις όπως «και αυτός άνθρωπος είναι», «ευκαιρία να με γνωρίσει», «σωστή συμπεριφορά» ή ακόμη και «προαγωγή»!

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι που εκπαιδεύτηκαν» να θεωρούν τα συμπτώματα του στρες (το σφυροκόπημα της καρδιάς, τα τρεμάμενα χέρια κ.λπ. ) ως ” χρήσιμα” (έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τη σαφήνεια και την ψυχική αντοχή) αντί για ” επιβλαβή”, κινήθηκαν καλύτερα στο χώρο εργασίας, ανέφεραν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και είχαν πιο κοντά στα ιδανικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

2. Δίνουν στο χώρο το δικό τους «χρώμα»

Τοποθετούν φυτά τις αρεσκείας τους, βάζουν προσωπικές φωτογραφίες ή το poster του αγαπημένου τους σταρ: ότι δηλαδή τους κάνει χαρούμενους στον προσωπικό τους επαγγελματικό χώρο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ένα σημαντικό ποσοστό της ευτυχίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας εξαρτάται από την ελευθερία να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους. Στην έρευνα, οι εργαζόμενοι δεν ήταν μόνο πιο αισιόδοξοι όταν είχαν διακοσμήσει μόνοι τους το γραφείο τους, αλλά αποδείχτηκαν και 32% πιο παραγωγικοί σε σχέση με όσους συνέχισαν να εργάζονται στο κλασικό «γκρίζο» και «σκυθρωπό» περιβάλλον.

3. Χαμογελούν με κάθε ευκαιρία

Οι ειδικοί λένε ότι το χαμόγελο είναι όντως μεταδοτικό. Οι χαρούμενοι άνθρωποι πάντως, το εφαρμόζουν με κάθε ευκαιρία. Χαμογελούν στους συνεργάτες τους και γι’ αυτό είναι ευπρόσδεκτοι σε όποιο γραφείο κι αν μπουν.

– Έχουν πάντα 10 λεπτά για το συνάδελφο

Έχουν 230 emails , 23 μηνύματα και πολλά project σε εκκρεμότητα. Όταν όμως, ο νέος συνάδελφος ζητάει βοήθεια εκείνοι απαντούν «φυσικά»! Και πολύ καλά κάνουν, αφού μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin – Madison απέδειξε ότι όσοι τείνουν χείρα βοήθειας σε όσους το ζητούν στο χώρο εργασίας είναι πραγματικά πιο ευτυχισμένοι, πιο αφοσιωμένοι και αποτελεσματικοί στη δουλειά τους, ενώ έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή!

– Είναι κοινωνικοί!

Οι χαρούμενοι άνθρωποι αφιερώνουν 5 λεπτά στο διάλειμμα τους για μία «ελαφριά κουβέντα» με τους συναδέλφους, κάτι που σαφώς βελτιώνει την ήδη καλή τους διάθεση αλλά και την παραγωγικότητά τους, όπως απέδειξε μελέτη του London School of Economics.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η κοινωνικοποίηση με τους συναδέλφους είναι το μόνο που αποδεδειγμένα μπορεί να μας κάνει κάποιες στιγμές να νιώσουμε σχεδόν τόσο ευτυχείς όσο και στην προσωπική μας ζωή!

Αν μάλιστα κάποιος από τους συναδέλφους τυχαίνει να είναι παράλληλα και ο καλύτερος φίλος μας (πολύ συχνά συμβαίνει ο κολλητός μας να είναι μέσα από το χώρο εργασίας) η παραγωγικότητά μας εκτοξεύεται στα ύψη, αφού – σύμφωνα με την μελέτη, όσοι έχουν την τύχη να εργάζονται στον ίδιο χώρο με τον καλύτερό τους φίλο έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να διακριθούν και να ξεχωρίσουν στην εργασία τους!

– Δεν εργάζονται ανάλογα με τα χρήματα που παίρνουν!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Τορόντο οι εργαζόμενοι που μετρούν την όρεξή τους για δουλειά ανάλογα με το ωρομίσθιο είναι οι πιο… καταθλιπτικοί στο χώρο εργασίας τους! Αυτό γιατί η δυσαρέσκειά τους για την χαμηλή αμοιβή καλύπτει οποιαδήποτε πηγή ευχαρίστησης μπορεί να προσφέρει η δουλειά τους, όπως π.χ. η περιήγηση και έρευνα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί – έστω και υποσυνείδητα – η σκέψη πως «κάθε στιγμή που δεν πληρώνομαι είναι χαμένη». Κι ενώ οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο όταν υποκινούνται από το κίνητρο του χρήματος, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν θέλουν να κοινωνικοποιηθούν τόσο – το οποίο βάζει φρένο στην όποια ευτυχία.

Άλλωστε μη ξεχνάτε: στο τέλος της ημέρας, πέρα από δυσκολίες και στριμώγματα, αυτό που πραγματικά μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε είναι οι καλές στιγμές και οι ανθρώπινες σχέσεις…