8 Tips για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να συζητήσουμε ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί με το σύντροφό μας εύκολα καταλήγουμε σε καβγά και στο συμπέρασμα ότι ο άλλος δε μας ακούει! Πόσες φορές όμως αναρωτηθήκαμε αν εμείς έχουμε μεταφέρει το μήνυμα μας λειτουργικά; Μάλλον ελάχιστες ή καμία. Οπότε ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσεις να εφαρμόσεις κάτι από τα παρακάτω :
- Για να γίνει συζήτηση χρειάζεται και οι δύο να θέλουν, οπότε αρχικά σιγουρέψου ότι ο σύντροφος σου είναι συναισθηματικά και σωματικά διαθέσιμος να σε ακούσει.
- Μιλά για εσένα και για το πως νιώθεις ξεκινώντας τη πρόταση σου με το εγώ και όχι με το εσύ. Είναι αποδεδειγμένα πως όταν ξεκινάμε μια πρόταση με το εσύ ο άλλος μπαίνει κατευθείαν σε θέση άμυνας και άρα παύει να ακούει.
- Περιέγραψε την κατάσταση και πως νιώθει εσύ για αυτήν και όχι για το τι κάνει ο άλλος λάθος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα «Εγώ – Μήνυμα». Για παράδειγμα αντί να πεις «πάλι άργησες στο ραντεβού μας και με έστησες, είσαι απαράδεκτος», θα μπορούσες εναλλακτικά να πεις «κάθε φορά που έρχεσαι με καθυστέρηση στο ραντεβού μας, σκέφτομαι ότι δε με υπολογίζεις και αυτό με κάνει να νιώθω λύπη και θυμό για αυτό είναι σημαντικό για εμένα να έρχεσαι στην ώρα σου!». Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
- Μιλά συγκεκριμένα και όχι γενικά ώστε ο άλλος να καταλάβει με ακρίβεια τι θέλεις να πεις.
- Μιλά για ένα πράγμα το φορά και όχι για όλα όσα σου έχει κάνει άλλος τα τελευταία δέκα χρόνια!! Με αυτόν τον τρόπο ο άλλος δε θα αισθανθεί ότι βομβαρδίζεται από πληροφορίες και κατηγορίες και θα μπορέσει να σε ακούσει καλύτερα.
- Μείνε στο συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να μην παρεκτραπεί η συζήτηση.
- Απέφυγε προσβολές, ειρωνείες και υποτιμητικά σχόλια. Όσο θυμωμένος και μα είσαι ποτέ μην ξεχνάς ποιον έχεις απέναντι σου.
- Πες κατευθείαν αυτό που θες χωρίς μπηχτές και υπονοούμενα γιατί όπως έχεις ήδη καταλάβει δε γίνονται αντιληπτά!!
Καλή επιτυχία!