Παιδικοί Φόβοι

Παιδικοί Φόβοι

Οι παιδικοί φόβοι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρουσιάζεται σχεδόν στο 90% των μικρών παιδιών. Εκδηλώνονται στην ηλικία των 2 ετών περίπου όπου το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και του προκαλείται ο φόβος για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φόβοι της παιδικής ηλικίας είναι παροδικοί ή μπορεί και να αντικατασταθούν από καινούργιους. Κάποιοι είναι κοινοί παιδικοί φόβοι, όπως εκείνος του αποχωρισμού (ξεκινά την εμφάνισή του στους 10 – 18 μήνες και αρχίζουν να τον ξεπερνούν μετά το 3ο έτος) και ο φόβος προς τα ξένα άτομα (αρχίσει να εμφανίζεται από τον 5ο – 8ο μήνα). Αναλόγως το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί, τείνουν να επικρατούν και διαφορετικοί φόβοι. Πιο συγκεκριμένα, ο φόβος για τα ζώα, ο φόβος για τους δυνατούς θορύβους, για το σκοτάδι και τα τέρατα (4ων – 6 ετών), για τα ύψη, ο φόβος για το θάνατο, για τα επιθετικά παιδιά, ο φόβος για την προσωπική αποτυχία και τις φυσικές καταστροφές (7 – 12 ετών).

Οι γονείς στην εμφάνιση των φόβων πρέπει να καθησυχάσουν τα παιδιά τους. Πρώτα από όλα σιγουρευτείτε τι είναι ακριβώς αυτό που φοβάται το παιδί σας. Εντοπίστε την πηγή του φόβου. Δείξτε του εμπιστοσύνη και ότι πιστεύετε πως θα τα καταφέρει να το ξεπεράσει. Ενθαρρύνετέ το και επαινέστε το όταν αυτό προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό που το φοβίζει. Δώστε του ασφάλεια και τονώστε την αυτοπεποίθηση του. Μην του ασκείτε κριτική επειδή φοβάται και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το φόβο του για να το τιθασεύσετε. Για παράδειγμα, μην «καλέσετε» το τέρας που φοβάται το παιδί σας για να φάει το φαγητό του. Και τέλος, διαβάστε ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά σας για να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Εάν η φοβία του παιδιού σας είναι τόσο έντονη που το εμποδίζει στο να είναι λειτουργικό στην καθημερινότητά του (στο σχολικό του περιβάλλον, στις φιλίες του, στις δραστηριότητές του) τότε ίσως χρειάζεται να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.