Ροχαλίζεις; Στον καναπέ!

Ροχαλίζεις; Στον καναπέ!

Έρευνες λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών που μένουν μαζί, κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια. Και επειδή πόσα εφεδρικά κρεβάτια να έχει κάποιος σε ένα διαμέρισμα, σπίτι είναι, όχι ξενοδοχείο, ο ένας από τους δύο καταλήγει στον καναπέ.

Και αυτό, όχι απαραίτητα επειδή τσακώθηκαν. Μπορεί να είναι πάρα πολύ αγαπημένοι, αλλά να έχει προκύψει ξαφνικά ένα μικρό θεματάκι, που μπορεί να γίνει και μεγάλο. Εξαρτάται από τη συχνότητα και την ένταση. Μη σας κρατάω σε αγωνία, αναφέρομαι στο ροχαλητό.

Στατιστικές μελέτες στην Αμερική, λένε ότι ένα ποσοστό 66% των παντρεμένων ροχαλίζει τακτικά. Και καλά να ροχαλίζουν κι οι δύο (σπάνιο) ή μια στο όποτε είναι πολύ κουρασμένος ο ένας από τους δύο ή έχει ένα συνάχι που του βούλωσε τη μύτη. Τι γίνεται όμως όταν το ροχαλητό είναι συνεπές στο ραντεβού του, κάθε βράδυ ανελλιπώς; Και όταν σείεται το κρεβάτι απ’ τα ρίχτερ;

Αν σκέφτεστε «υπερβολές», τότε είστε τυχεροί. Άκουγα παλιότερα απηυδισμένους φίλους να λένε διάφορα πάνω στα νεύρα τους για το ροχαλητό του / της συντρόφου τους (δεν έχει φύλο) και σκεφτόμουν «τς τς, πώς κάνουν έτσι, χάλια τα νεύρα τους».

Εμ, βέβαια χάλια τα νεύρα τους, απ’ τη νυχτερινή ηχορύπανση. Αν βάλεις και στην εξίσωση κι ένα μωρό, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσει απ’ τον θόρυβο, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά.

Το συστηματικό ροχαλητό βλάπτει σοβαρά την υγεία της σχέσης. Πόσο να αντέξουν τα νεύρα κάποιου όταν ο αγαπημένος του κάνει κάθε βράδυ σαν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ; Πόσα σπρωξίδια και «γύρνα από το άλλο πλευρό» να πει κανείς;

Τον αγαπάς, τον εκτιμάς, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση. Έχεις παιδιά, είσαι κατακουρασμένος, έχεις να σηκωθείς το πρωί, να οδηγήσεις, να δουλέψεις και αυτή η διαταραχή ύπνου -έτσι ονομάζεται επίσημα- του συντρόφου σου δε σε αφήνει να κλείσεις μάτι!

Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου από το ροχαλητό, μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα, σε εκνευρισμό και κακή διάθεση. Το σπάσιμο νεύρων, που λέγαμε και πιο πάνω.

«Βάλε ωτοασπίδες» θα προτείνει κάποιος κι είναι μια καλή λύση, αν το ζευγάρι δεν έχει παιδιά. Αν έχει, προφανώς και δεν είναι καθόλου λύση.

Κάποια στιγμή, όλοι οι δρόμοι θα δείξουν… καναπέ. Μια χαρά είναι ο καναπές, τσάμπα δίνουμε τόσα χρήματα για να τον έχουμε μεγάλο κι άνετο;

«Ποτέ δε θα κοιμηθούμε χώρια». Καλά, «μεγάλη μπουκιά φάτε, μεγάλο λόγο μην πείτε», λέει ο λαός.

Κανένα ζευγάρι αγαπημένο δε θέλει να κοιμάται χώρια, αλλά για να συνεχίσει να είναι αγαπημένο, πρέπει να κοιμούνται κι οι δύο.

«Κι ως πότε καναπέ;»

Αν είμαστε σίγουροι ότι η περίπτωση μας δεν αφορά σε Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, δοκιμάζουμε κάποιες μεθόδους. Χάνουμε βάρος, αν χρειάζεται, και δεν τρώμε αμέσως πριν πάμε για ύπνο, αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Κόβουμε τσιγάρο, αν καπνίζουμε, ξεχνάμε τον ύπνο ανάσκελα που ευνοεί το ροχαλητό και παίρνουμε και τη γνώμη του φαρμακοποιού μας.

Η NASA μας προτείνει να βάλουμε στο δωμάτιο έναν ανανά (φυτό), ο οποίος σύμφωνα με μελέτες της, παράγει οξυγόνο και ως εκ τούτου βελτιώνει την ποιότητα του αέρα όλη τη νύχτα η οποία κατά συνέπεια οδηγεί σε καλύτερο ύπνο κι άρα μειωμένο ροχαλητό!

Δεν μπορεί, κάποιο απ’ όλα αυτά θα πιάσει!

Καληνύχτα!