close
ΣΠΙΤΙ

Βάλτε σε μια τάξη την ζωή σας ξεκινώντας από το σπίτι σας!

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέα όνειρα…Όλοι ξέρουμε πως όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να έχουμε κάνει πρώτα έναν σωστό προγραμματισμό. Είναι η περίοδος που προσπαθούμε να βάλουμε σε μια τάξη την ζωή μας και τις προτεραιότητες μας, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Μια συμβουλή, που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε ψύχραιμα…ξεκινήστε από την οργάνωση του σπιτιού.

Ο χειμώνας είναι ιδανική περίοδος για να οργανώσουμε το σπίτι μας, μιας και περνάμε περισσότερο χρόνο σ’ αυτό. Ένα τακτοποιημένο και οργανωμένο σπίτι, θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρόνο, χώρο και να έχουμε καλύτερη διάθεση και ψυχολογία. Αφιερώστε λοιπόν ένα σαββατοκύριακο και ξενοιάστε για τον υπόλοιπο χειμώνα. Μια απόφαση είναι…

Υπνοδωμάτιο

Ξεκινήστε από το υπνοδωμάτιο. Ανοίξτε την ντουλάπα σας και βγάλτε όλα τα ρούχα έξω. Διαλέξτε ποια από τα ρούχα σας δεν φοράτε εδώ και χρόνια (σίγουρα θα υπάρχουν κάποια κομμάτια) και χαρίστε τα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα.  Στην συνέχεια ομαδοποιήστε τα ανά κατηγορία και ανά χρώμα. Θα σας διευκολύνει πολύ στην επιλογή του τι να επιλέξετε να βάλετε αύριο. Χρησιμοποιήστε υφασμάτινα κουτιά αποθήκευσης για τα πάνω ράφια. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ‘ρίχνετε’ όλη την ντουλάπα για να κατεβάσετε κάτι από ψηλά.  Μικρά χάρτινα ή υφασμάτινα διαχωριστικά θηκάκια, θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τα συρτάρια με τα εσώρουχα. Όσον αφορά τα παπούτσια, αν δεν έχετε ήδη μια παπουτσοθήκη μπορείτε να φτιάξετε είτε με παλιά καφάσια ή οποιοδήποτε κουτί που μπορείτε να το τυλίξετε.

Σαλόνι

Το σαλόνι είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε αλλά και που υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας. Για αυτό πρέπει να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να επιλέξετε ένα καναπές ή σκαμπό με αποθηκευτικό χώρο που θα «κρύψει» ότι δεν θέλετε να φαίνεται στο καθιστικό. Μια πολύ καλή ιδέα για αποθηκευτικό χώρο στο καθιστικό που θα δώσει μια ρουστίκ και vintage διάθεση στο χώρο σας είναι ένα μπαούλο.

Κουζίνα

Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως θέμα. Είμαι σίγουρος ότι τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζονται συχνά τακτοποίηση και καθάρισμα. Ο τρόπος για να γίνει αυτή η διαδικασία πιο εύκολη και ίσως και αχρείαστη είναι η ομαδοποίηση. Επιλέξτε ανοιχτά κουτιά και χωρίστε κατηγορίες. Κάθε αντικείμενο θα έχει πλέον την θέση του. Χρησιμοποιείστε βάζα και τοποθετήστε μέσα όλα τα ζυμαρικά, μπαχαρικά, ζάχαρες, καφέδες, κλπ. Γράψτε απ’ έξω σε ένα καρτελάκι τι περιλαμβάνει το καθένα ώστε να μην τα μπερδεύετε. Η ομοιομορφία θα σας δώσει το αποτέλεσμα που ζητάτε.

Μπάνιο

Στο μπάνιο συνήθως έχουμε κάποιο ντουλάπι, όπου μέσα επικρατεί πανικός. Βάλτε διαχωριστικά στα συρτάρια σας και χρησιμοποιείστε κουτιά στο ντουλάπι ώστε να εξοικονομήσετε περισσότερο ύψος τοποθετώντας το ένα κουτί πάνω στο άλλο.  Σε περίπτωση που δεν σας φτάνει ο χώρος στο ντουλάπι, υφασμάτινες ραφιέρες που αναρτώνται από το ταβάνι είναι μια οικονομική και εύχρηστη λύση για τις πετσέτες και όχι μόνο.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.

INSTAGRAM FEED