Απόλυση: Κάθε τέλος, μία καινούρια αρχή!

Απόλυση: Κάθε τέλος, μία καινούρια αρχή!

Το να σε διώχνουν από τη δουλειά σου, είναι μια κατάσταση που σε όλους, ακόμα και σ’ εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό, προκαλεί έντονο στρες. Είναι φυσικό να νιώθουμε απογοητευμένοι με τον εαυτό μας και να αγχωνόμαστε για το πώς θα αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις από εδώ και μπρος. Προκειμένου η απογοήτευση και το άγχος να μη μας ακινητοποιήσουν και να μην μας πανικοβάλλουν, αλλά και για να βρούμε ξανά δουλειά, χρειάζεται προσπάθεια. Μεταξύ άλλων 2 είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, και άλλα 2 εκείνα που πρέπει να αποφύγουμε, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε από πάνω μας το «στίγμα» του άνεργου και να ανασυγκροτηθούμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Διαβάστε 4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανασυγκροτηθείτε, αφήνοντας έξω από τις σκέψεις σας το «στίγμα» του άνεργου, προκειμένου να καταφέρετε να σταθείτε ξανά στα πόδια σας και να διεκδικήσετε με αισιοδοξία και θάρρος μια νέα θέση εργασίας.

1. Μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας

Όταν 1 στους 4 βιώνει ήδη το αδιέξοδο της ανεργίας στη χώρα μας (ειδικότερα, μία στις 3 γυναίκες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), είναι τουλάχιστον ανώφελο να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για επαγγελματική… αποτυχία. Γι αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση και να στρέψετε το βλέμμα σας προς το μέλλον – δεν αξίζει να αφιερώσετε ούτε μια ώρα από τον χρόνο σας για να στενοχωρηθείτε ή για να τα «βάλετε» με τον εαυτό σας. Αν αφεθείτε στη μεμψιμοιρία, θα σας πάρει περισσότερο χρόνο να συνέλθετε και μπορεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να χάσετε ευκαιρίες μέσα από τα χέρια σας.

2. Ζητήστε τη βοήθεια των αγαπημένων σας

Οι άνθρωποι του οικογενειακού και φιλικού σας περίγυρου, σίγουρα βιώνουν μαζί σας την ατυχία που σας συνέβη. Όμως, όντες έξω από το πρόβλημα, μπορεί να «βλέπουν» πιο ξεκάθαρα, πιο πρακτικά και πιο αντικειμενικά τα πράγματα και έτσι να σας δώσουν ιδέες που εσείς δεν είστε σε θέση να σκεφτείτε τη συγκεκριμένη στιγμή. Η οπτική των άλλων είναι πάντοτε ωφέλιμη για τη διεύρυνση της προσωπικής σας οπτικής – πέραν του ότι μέσω των οικείων σας μπορείτε να γνωρίσετε κάποιο πρόσωπο « κλειδί» που ίσως σας βοηθήσει στην αναζήτηση δουλειάς.

3. Μην αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας ως άνεργο

Όταν σας ρωτούν «πού δουλεύετε;», μην πέσετε στην παγίδα να αποκαλέσετε τον εαυτό σας άνεργο – όσο χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο, τόσο περισσότερο θα «βυθίζεστε» στην κακή ψυχολογική κατάσταση που σας έχει ήδη προκαλέσει η απόλυση. Βρίσκεστε σε αναζήτηση δουλειάς, σε ένα μεταβατικό στάδιο. Αυτό πρέπει να απαντήσετε και στους άλλους και κυρίως στον εαυτό σας, Πειστείτε ότι πρόκειται για μία «κακιά στιγμή» και ότι διανύετε ένα μεταβατικό στάδιο στην επαγγελματική σας πορεία. Την ίδια στιγμή, μπορείτε να αρχίσετε την αναζήτηση μιας νέας δουλειάς στον τομέα σας ή να ξεκινήσετε κάτι καινούριο, αλλάζοντας επαγγελματική κατεύθυνση.

4. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας

Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας δημιουργικά – το να παρακολουθείτε μόνο τις νέες θέσεις εργασίας δεν είναι αρκετό. Ίσως, αν ξεκινήσετε ένα σεμινάριο για να αποκτήσετε επιπλέον γνώσεις στον τομέα σας, να σας κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Επίσης, η περίοδος αυτή είναι η ιδανική για να ξεκινήσετε την εκμάθηση ξένης γλώσσας, κάτι που δεν μπορούσατε να κάνετε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του επαγγελματικού φόρτου. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αποκτώντας νέες δεξιότητες θα τονωθεί όχι μόνο το βιογραφικό σας, αλλά και η αυτοπεποίθησή σας.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΗ: www.positivesharing.com