Το τεστ της γρίπης

Το τεστ της γρίπης

Παρότι ποτέ δεν παύει να μας «απειλεί» τώρα είναι η εποχή της και εμείς πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και ποιες οι διαφορές της από το απλό κρυολόγημα; Πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά ή όχι;

Τεστάρετε τις γνώσεις σας απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ που ακολουθεί και μάθετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την αντιμετωπίσετε.

1. Το σώμα σας πονάει πολύ, έχετε ξερό βήχα, ψηλό πυρετό και νιώθετε κουρασμένοι. Το πιο πιθανό είναι να έχετε:

α. Κρυολόγημα

β. Γρίπη

γ. Τίποτα από τα δύο.

2. Εάν έχετε ναυτία και έμετο ή διάρροια, προφανώς έχετε:

α. Κρυολόγημα

β. Γρίπη

γ. Τίποτα από τα δύο

3. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίστε το κρυολόγημα ή τη γρίπη είναι τα αντιβιοτικά.

α. Σωστό

β. Λάθος.

4. Εάν βγείτε με βρεγμένα μαλλιά τον χειμώνα, το πιο πιθανό είναι να κρυολογήσετε.

α. Σωστό

β. Λάθος

5. Τα παιδιά κρυολογούν πιο συχνά από τους ενήλικες.

α. Σωστό

β. Λάθος

6. Ο πυρετός στα παιδιά πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

α. Σωστό

β. Λάθος

7. Πόσοι ιοί ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα;

α. Μόνο ένας

β. Λιγότεροι από 50

γ. Πάνω από 200

δ. Περισσότεροι από 100.000

8. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σε ότι έχει να κάνει με την υγιεινή για να προφυλαχτείτε από τις ιώσεις και τη γρίπη:

α. Να αποφεύγετε τα ρεύματα.

β. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά.

γ. Να ντύνεστε ζεστά

δ. Να κοιμάστε καλά το βράδυ

9. Εάν εμβολιαστείτε θα περάσετε απαραίτητα πιο ελαφριά γρίπη.

α. Σωστό

β. Λάθος

10. Όταν το παιδί κρυολογήσει, δεν υπάρχει πρόβλημα να πάει σχολείο.

α. Σωστό

β. Λάθος

Οι σωστές απαντήσεις

1. Γρίπη: Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο έντονα από αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ξερό βήχα, έντονο πονοκέφαλο, έντονους μυϊκούς πόνους, κόπωση και αδυναμία και ανορεξία.

2. Τίποτα από τα δύο: Η ναυτία και η διάρροια δεν αποτελούν κύρια συμπτώματα της γρίπης. Το πιο πιθανό είναι να έχετε αυτό που συχνά αποκαλείται ως «γρίπη του στομάχου», που όμως δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη.

3. Λάθος. Τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα στις μολύνσεις που προκαλούν τα βακτηρίδια και όχι στο κρυολόγημα ή την γρίπη, τα οποία προκαλούνται από ιούς.

4. Λάθος. Το να βγείτε έξω στο κρύο δεν σας αρρωσταίνει. Η γρίπη και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς. Το χειμώνα, το πρόβλημα είναι πιο έντονο όχι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας αλλά λόγω της συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε κλειστούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους, που ευνοούν την εξάπλωση των ιών από άτομο σε άτομο.

5. Σωστό. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στα κρυολογήματα για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν έχουν αναπτύξει τόσα αντισώματα όπως οι ενήλικες και δεύτερον γιατί οι ιοί μεταδίδονται πιο εύκολα, κυρίως γιατί δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής όπως το να πλένουν τα χέρια τους συχνά.

6. Λάθος. Ειδικά στα παιδιά, καλό είναι να μη δίνετε φάρμακα αν δεν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Εάν το παιδί έχει όρεξη, παίζει και πίνει άφθονα υγρά, προφανώς δεν υπάρχει κίνδυνος και σίγουρα δεν υπάρχει ανάγκη για φάρμακο.

7. Πάνω από 200. Ο αριθμός των ιών που έχει εξακριβωθεί ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ξεπερνάει τους 200.

8. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά. Ένας ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός στα χέρια σας για πολλές ώρες. Το να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των ιών.

9. Λάθος. Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανά στελέχη του ιού της γρίπης, άρα δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γρίπης ούτε σε πιο ελαφριά μορφή.

10. Λάθος. Όταν το παιδί έχει συμπτώματα κρυολογήματος, είναι καλύτερα να παραμένει σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσετε και τα υπόλοιπα παιδιά από την εξάπλωση του ιού.

Ελπίδα Δεδεμάδη