Νικήστε τη γρίπη με τις σωστές τροφές

Νικήστε τη γρίπη με τις σωστές τροφές

Ο χειμώνας θέλει γερό ανοσοποιητικό σύστημα για να αποφεύγετε ιώσεις, γρίπη και κοινό κρυολόγημα. Η διατροφή μπορεί να γίνει ο καλύτερος «σύμμαχος» μας στην προστασία του οργανισμού από «ανεπιθύμητους» επισκέπτες.

Δείτε τα 10 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και … φάτε τα στην υγειά σας!

Λευκό μανιτάρι

Το λευκό μανιτάρι ή Agaricus bisporus έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και σελήνιο. Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής μορφής γρίπη. Επίσης τα ασπρομανίταρα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β (ριμποφλαβίνη και νιασίνη) που παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια αυτά έχουν αντιϊικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες και επιδράσεις που αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων.

Λάχανο

Το λάχανο είναι καλή πηγή γλουταμίνης, η οποία επίσης λειτουργεί ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το λάχανο ευδοκιμεί τους χειμερινούς μήνες και μπορείτε να το βρείτε παντού. Διαλέξτε λευκό, κόκκινο ή κινέζικο λάχανο και φτιάξτε σαλάτες, προσθέστε το σε σούπες για να ενισχύσετε διατροφικά τα γεύματά σας.

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να ανακουφίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες. Μια μερίδα αμύγδαλα (1/4 του φλιτζανιού) έχει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης περιέχουν ριμποφλαβίνη και νιασίνη, που ενισχύουν την ανάκαμψη του οργανισμού μετά από έντονο στρες.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Αλλά οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποδείξουν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C είναι αρκετή για την καταπολέμηση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Το γκρέιπφρουτ έχει επίσης και φλαβονοειδή, φυσικές χημικές ουσίες που έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήαμτος. Και σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα γκρέιπφρουτ μπορεί να προτιμήσετε τα πορτοκάλια ή τα σαγκουίνια.

Γιαούρτι

Ένα κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος. Ερευνητές πιστεύουν ότι το γιαούρτι ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά τις «απειλές» που δέχεται. Περιέχει βιταμίνη D, και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοινού κρυολογήματος και γρίπης.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να σας προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τους «εισβολείς» του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σκόρδο είναι ο κατάλληλος «πολεμιστής» έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, βακτήριο που σχετίζεται με έλκη και καρκίνο του στομάχου. Ξεφλουφίστε, ψιλοκόψτε και αφήστε το σκόρδο για 15-20 λεπτά να ενεργοποιήσει τα ανοσο-ενισχυτικά ένζυμά του, πριν το μαγειρέψετε.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα ακόμη «σούπερ τρόφιμο» λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να παράγει νέα κύτταρα και να αναπλάθεται το DNA. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C άλλα θρεπτικά συστατικά. Φάτε το καλύτερα ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.

Γλυκοπατάτες

Όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες έχουν αντιοξειδωτική β-καροτένη, που επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σχετιστεί με την επιβράδυνση της γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτη απέδειξε ότι χημική ουσία που περιέχει το μπρόκολο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών. Επίσης το μπρόκολο είναι πλούσιο σε συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες (βιταμίνη Α, βιταμίνη C και γλουταθιόνη).

Φύτρο σιταριού

Το φύτρο σιταριού είναι το μέρος του σιταριού που περιέχει τις θρεπτικές του ουσίες: αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β, και άλλα ιχνοστοιχεία. Το φύτρο περιέχει επίσης ένα καλό μείγμα φυτικών ινών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών.

Πληροφορίες από το in.gr