Το χλιδάτο…Τραπέζι της Κυριακής

Το χλιδάτο…Τραπέζι της Κυριακής

ΕΝΑ MOJITO ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

 

Υλικά για 1 ποτήρι

12 φύλλα δυόσμου

2 ½ κουταλιές της σούπας Captain Morgan Original Spiced Rum

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

4 κουταλιές της σούπας σόδα (Αναψυκτικό)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε λίγα φύλλα δυόσμο στον πάτο του ποτηριού.

2. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο, το ρούμι, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και αναμείξτε τα.

3. Προσθέστε τη σόδα και στολίστε το ποτήρι με τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου.

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

 

2 φλιτζάνια μέτριου μεγέθους γαρίδες, αποφλοιωμένες και βρασμένες

1 μεγάλη τομάτα ξεφλουδισμένη, χωρίς τα σποράκια της, ψιλοκομμένη

1 αγγούρι καθαρισμένο, χωρίς τα σποράκια του, ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

100γραμμ. Πιπερίτσες τουρσί ξεπλυμένες στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας λάδι

Χυμό από 2 λάιμ, ή λεμόνια

*1 πιπεριά jalape?o, χωρίς τα σποράκια της, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

3-4 σταγόνες Tabasco

8 φύλλα κόκκινου μαρουλιού

Η πιπεριά jalape?o είναι πολύ καυτερή και αν θέλετε να την συμπεριλάβετε στη συνταγή, φορέστε γάντια κουζίνας για να την ξεσποριάσετε και να την ψιλοκόψετε, για να μην ερεθιστεί το δέρμα σας και βεβαίως μην αγγίξετε τα μάτια σας.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το μαρούλι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, ανακατέψτε τα, σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

2. Την επομένη θα πλύνετε, θα στραγγίξετε το φύλλα του μαρουλιού, θα βάλετε από ένα φύλλο μέσα σε ένα ωραίο ποτήρι, θα αφαιρέσετε τα δαφνόφυλλα από την σαλάτα που έχετε στο μπολ και θα γεμίστε τα ποτήρια με την σαλάτα.

 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ

 

1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο

Θα ζητήσετε από τον χασάπη σας να σας κόψει το φιλέτο σε κομματάκια 7.5 εκατοστά μήκος Χ 2.5 εκατοστά πάχος.

1 κουταλιά της σούπας λάδι

50γραμμ. βούτυρο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

250γραμμ. μικρά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

120ml κρέμα γάλακτος

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι και το ½ βούτυρο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.

2. Προσθέστε τα μανιτάρια και μόλις εξατμιστούν τα νερά τους και μαλακώσουν, βγάλτε τα από το τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια, με μια τρυπητή κουτάλα. Βάλτε τα σε ένα μπολ να περιμένουν.

3. Βάλτε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις αρχίσει να αφρίζει ρίξτε το φιλέτο, ανακατεύοντας γρήγορα, για να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις πλευρές του, για 3-4 λεπτά.

4. Ξαναβάλτε μέσα στο τηγάνι τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια και ανακατέψτε τα καλά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό, ανακινήστε το τηγάνι, αφήστε τα να βράσουν για μερικά λεπτά, αλατοπιπερώστε τα και σερβίρετε το φαί αμέσως.

Σημ: Αυτό το φαγητό είναι τόσο σύντομο, αλλά και τόσο εντυπωσιακό στην παρασκευή του, που οι σεφ το φτιάχνουν μπροστά στους πελάτες. Στο τέλος, για να το σερβίρουν μαζί με το ωραίο τους τηγάνι, το ραντίζουν με κονιάκ και το ανάβουν, για να το παρουσιάσουν φλαμπέ.

 

ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΙΝΤ ΟΝΟΡΕ


1 ½ πακέτο έτοιμη ζύμη σφολιάτας (3 φύλλα)

Τα περισσεύματα από τη ζύμη μη τα πετάξετε, τυλίξτε τα ένα-ένα στο νάιλον χαρτί τους και βάλτε τα στην κατάψυξη για να φτιάξετε σφολιατίνια κάποια άλλη στιγμή.

 

Για τα σου,


1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

Ελάχιστο αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

4 αβγά

 

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής,


2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού γάλα

4 κρόκους αβγών

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας αλεύρι

3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ

25γραμμ. βούτυρο

Βανίλια

200ml κρέμα γάλακτος

80ml λικέρ Cointreau

 

Για τη σαντιγί,


500ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Βανίλια

 

Για την καραμέλα,


? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για τη σφολιάτα, που θα είναι οι 3 πάτοι της τούρτας,


1. Ανάψτε το φούρνο σας, στους 200ο C στον αέρα.

2. Βρέστε ένα πιάτο, ή ένα ταψί, που θα χωράει στην πιατέλα που θα βάλετε την τούρτα, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν πατρόν.

3. Ανοίξτε τα 3 φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας και κόψτε τα σε στρογγυλούς δίσκους με τη βοήθεια του…πατρόν μας.

4. Στρώστε τα στα επίπεδα ταψιά του φούρνου με λαδόκολλα και ακουμπήστε 1 δίσκο ζύμης σε κάθε ταψί.

5. Με ένα πιρούνι τρυπήστε σε πολλές μεριές τα φύλλα για να μη φουσκώσουν.

6. Βάλτε τα στο φούρνο να ψηθούν και κατά διαστήματα να τα τρυπάτε, για να μη σας φουσκώνουν.

3. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα πασπαλίστε και τα φύλλα με ζάχαρη κρυσταλλική και αφήστε τα να συνεχίσουν να ψήνονται μέχρι να σκουρύνει αρκετά το χρώμα τους. Όσο πιο ψημένα είναι, τόσο πιο κριτσανιστό είναι το αποτέλεσμα.

4. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν τελείως. Συνεχίζετε με τα σου.

 

Για τα σου,


1. Βράζετε σε μια κατσαρολίτσα, το νερό με το βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Χαμηλώνετε πολύ τη θερμοκρασία της εστίας, αποσύρετε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και προσθέτε τε το αλεύρι.

2. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύετε τη ζύμη με μια ξύλινη κουτάλα γρήγορα, μέχρι να γίνει μια μπάλα, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρετε το ζυμάρι στον κάδο του μίξερ και το χτυπάτε με το φτερό στη 2η ταχύτητα για 7 λεπτά.

3. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά στο μίγμα του αλευριού που έχετε στο μίξερ, περιμένοντας να ενωθεί το πρώτο με την ζύμη και έπειτα να ρίξετε το επόμενο.

4. Στρώστε με λαδόκολλα το ταψί, βάλτε τη ζύμη των Σου σε κορνέ, σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσια μεγάλη μυτούλα και κάντε από ένα μικρό καρυδάκι πάνω στην λαδόκολλα, σε απόσταση το ένα από το άλλο.

5. Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε τα αρχικά στους 200ο C, για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώστε τον φούρνο στους 175ο C και ψήστε τα για 45 ακόμα λεπτά.

6. Τα βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσουν τελείως και έπειτα τα κόβουμε λίγο στο πλάι με το μαχαιράκι μας και τα γεμίζουμε με το κορνέ, κρέμα ζαχαροπλαστικής.

 

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής,


1. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι τα 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα.

2. Χτυπάτε με το μιξεράκι χειρός σε μπαιν-μαρί τους κρόκους και προσθέτετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν-φλάουρ, λίγο αλατάκι και το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι κρύο γάλα.

3. Προσθέτετε σιγά-σιγά, το γάλα που έχετε ζεστάνει στο κατσαρολάκι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα.

4. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και τη βανίλια και την ανακατεύετε καλά. Την σκεπάζετε με μεμβράνη που να εφάπτεται επάνω της, για να μη σας κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει τελείως.

5. Όταν κρυώσει, χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί και την αναμιγνύετε απαλά με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, προσθέτετε και το λικέρ και τα ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

6. Βάλτε το μπολ με τη κρέμα στο ψυγείο να παγώνει, μέχρι να ετοιμάσετε και τα υπόλοιπα.

 

Για την καραμέλα,


1. Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τα, μέχρι το σιρόπι να πάρει το χρώμα του μελιού.

 

Συναρμολόγηση,


1. Γεμίζετε τα Σου, τα ακουμπάτε σε έναν δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνετε στην άκρη.

2. Τοποθετείτε στην πιατέλα σας τον πρώτο πάτο σφολιάτας. Απλώνετε πάνω της κρέμα ζαχαροπλαστικής και την σκεπάζετε με τον επόμενο πάτο, που θα κάνετε ακριβώς το ίδιο.

3. Ακουμπάτε επάνω στην κρέμα, τον τρίτο και τελευταίο πάτο της σφολιάτας και βάζετε την τούρτα στο ψυγείο να περιμένει.

4. Φτιάχνετε την καραμέλα. Με πολύ μεγάλη προσοχή, για να μη καείτε, περιχύνετε 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι, πάνω στο καπελάκι του κάθε σου. Τα αφήνετε εκεί που βρίσκονται να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.

5. Βγάζετε τη τούρτα από το ψυγείο της απλώνετε επάνω την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής και κολλάτε γύρω-γύρω στα πλαϊνά τοιχώματα της τούρτας εκεί που φαίνετε η κρέμα από τις στρώσεις που έχετε κάνει, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

6. Δημιουργείτε επάνω ένα στεφάνι άκρη-άκρη με τα γεμισμένα Σου, γεμίζετε το κενό που έχει δημιουργηθεί επάνω με τη σαντιγί και ακουμπάτε τα υπόλοιπα Σου στο κέντρο της τούρτας.

7. Για να τελειώσετε την διακόσμηση, ρίχνετε από ψηλά με ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι, για να δημιουργηθούν καραμελένιες κλωστές.

 

Ανθή Λαμπίρη