Νιόκι αλα Ρομάνα και η παρέα τους

Νιόκι αλα Ρομάνα και η παρέα τους

ΝΙΟΚΙ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΑ

 

750ml γάλα

1 μικρό δαφνόφυλλο

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

170γραμμ. ψιλό σιμιγδάλι

3 κρόκους αβγών

75γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

Λίγο μοσχοκάρυδο

50γραμμ. βούτυρο και λίγο ακόμα για να βουτυρώσετε

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε το γάλα, το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα, να πάρουν μια βράση.

2. Αφαιρέστε το δαφνόφυλλο και προσθέστε λίγο-λίγο αλλά με συνεχή ροή το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας για να μη σας σβολιάσει.

3. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε έναν-έναν τους κρόκους ανακατεύοντας δυνατά, το μοσχοκάρυδο την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

5. Στρώστε με λαδόκολλα το ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου και απλώστε με μια σπάτουλα το μίγμα του σιμιγδαλιού μέσα και αφήστε το να κρυώσει και να δέσει, για 1 ώρα στο ψυγείο.

6. Αφού κρυώσει, κόβετε με κουπ-πατ για μπισκότα, ή με το στόμιο ενός ποτηριού δίσκους των 5 εκατοστών διαμέτρου. Ξαναστρώνετε με τα χέρια σας τη ζύμη που περίσσεψε από το κόψιμο και την κόβετε και αυτήν σε δισκάκια 5 εκατοστών, Βγαίνουν συνολικά 16 κομμάτια.

7. Βάλτε το βούτυρο να λειώσει σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, τηγανίστε τα νιόκι για 5 λεπτά περίπου από τη κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να κάνουν τραγανή κρούστα.

8. Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τελειώστε με την επιλογή σερβιρίσματος.

 

Επιλογές,


Ανάβουμε το φούρνο στους 230ο C.

Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα και στραγγίξουμε τα νιόκι, βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί του φούρνου και τα στρώνουμε μέσα, σε μια σειρά.

 

 

1η επιλογή: Τα πασπαλίζετε με μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη ανακατεμένη με μοτσαρέλλα, από πάνω, διάσπαρτα κομματάκια βουτύρου και τα φουρνίζετε μέχρι να λειώσουν τα τυριά και να χρυσίσουν.

2η επιλογή: Ρίχνουμε πάνω τους διάσπαρτα κομματάκια μοτσαρέλλας, από πάνω 4 ντομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες, περιχύνουμε τις ντομάτες με 120ml Pesto, μερικές ελίτσες χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδελίτσες και το φουρνίζουμε για 5 λεπτά.

 

Σάλτσα PESTO,

 

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

50 γραμμ. Φύλλα φρέσκου βασιλικού

2 σκελίδες σκόρδο

110ml λάδι

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

50 γραμμ. Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε το κουκουνάρι σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι, να πάρει χρώμα.

2. Βάλτε στο μπλέντερ σας τον βασιλικό, το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το κουκουνάρι και αλέστε τα στη μεγάλη ταχύτητα.

3. Αδειάστε τη σος σε ένα μπολ, ρίξτε την παρμεζάνα και ανακατέψτε τα.

 

3η επιλογή:

Βράστε 300γραμμ. φουντίτσες μπρόκολου μέχρι να κρατάνε λίγο.

Κόψτε σε κομματάκια μερικές φέτες προσούτο.

Τρίψτε με τα δάχτυλα σας 75γραμμ. τυρί Gorgonzola (Ιταλικό τυρί τύπου ροκφόρ, αλλά γλυκό, όχι τόσο αλμυρό όπως το ροκφόρ).

Λίγα κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Βάλτε πάνω από τα νιόκι τις φουντίτσες του μπρόκολου. Από πάνω τα κομμάτια του προσούτο, πασπαλίστε τα με την Gorgonzola, ρίξτε διάσπαρτα τα κομματάκια του βουτύρου και φουρνίστε τα για 8-10 λεπτά.

4η επιλογή: Τα περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας και τα πασπαλίζουμε με 50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη. Τα φουρνίζουμε 8-10 λεπτά.

 

 

Σάλτσα ντομάτας,


2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σποράκια τους

2 λειωμένες σκελίδες σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπέρι

2 κουτιά Χ 750γραμμ. Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη (Από το Super Market)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 5-8 λεπτά. Όταν εξατμιστεί τα νερό και μείνει με το λαδάκι της, περιχύστε τα νιόκι.

Ραντίστε τα με την τριμμένη παρμεζάνα και φουρνίστε τα για 8-10 λεπτά.

5η επιλογή: Ρίξτα κομματάκια βουτύρου διάσπαρτα. Ράντιστε τα με 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα. Στολίστε τα με φέτες μοτσαρέλας. Πασπάλιστε τα με γλυκιά πάπρικα και τα φουρνίζουμε για 8-10 λεπτά.

 

 

Σημ: Εάν δεν είστε φίλοι του τηγανιτού, μπορείτε να φτιάξετε τα νιόκι στο φούρνο, ή στο γκριλ. Επίσης, τη ζύμη για τα νιόκι μπορείτε να τη φτιάξετε από τη χθεσινή ημέρα, να σκεπάσετε το ταψί με μεμβράνη και να το βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Την επομένη που θα χρειαστεί να τα κόψετε, θα έχει σκληρύνει αρκετά η ζύμη για να μπορέσετε να ξαναστρώσετε τα περισσεύματα από το κόψιμο. Δεν πειράζει όμως, θα τα κόψετε με ένα μαχαιράκι και θα τα βάλετε στα κενά μέσα στο ταψί, για να μη πάει η ζύμη χαμένη.

Στο φούρνο: Βάλετε τα νιόκι αφού τα κόψετε κατευθείαν σε καλά βουτυρωμένο ταψί, ρίξτε διάσπαρτα 50γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, πασπαλίστε τα με 75γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230ο C, για 15 λεπτά.

Στο γκριλ: Προετοιμάστε τα όπως για το φούρνο και βάλτε τα στη κάτω θέση του φούρνου, σε προθερμασμένο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν και να κάνουν φουσκαλίτσες.

 

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ


Είναι ο τέλειος συνδυασμός, για να συνοδέψουν τα νιόκι της 1ης επιλογής.


500γραμμ. κιμά

1 αβγό

½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

? φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

Σάλτσα,

2 κουτιά Χ 750γραμμ. Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη (Από το Super Market)

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

2 σκελίδες σκόρδου

1 κρεμμύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

? φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

 

 

Για τα κεφτεδάκια,


1. Βάλτε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ και ζυμώστε τα.

2. Πλάστε τη ζύμη σε μεγάλους στρογγυλούς κεφτέδες.

3. Υπάρχουν 2 τρόποι για να συνεχίσετε. Ή τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε ένα τηγάνι με μπόλικο λάδι και έπειτα τους ρίχνετε στη σάλτσα. Ή μόλις τους πλάσετε τους ρίχνετε κατευθείαν στη σάλτσα που βράζει. Εσείς αποφασίζετε.

Στην πρώτη περίπτωση, ρίχνετε τους κεφτέδες στη σάλτσα που βράζει κλείνετε το καπάκι και τους αφήνετε να βράσουν 5 λεπτά. Ανοίγετε το καπάκι, τους ανακινείτε, χαμηλώνετε τη φωτιά, τους σκεπάζετε πάλι με το καπάκι και τους αφήνετε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά μέσα στη σάλτσα.

Στην δεύτερη περίπτωση, κάνετε ακριβώς το ίδιο, αλλά τους αφήνετε να σιγοβράσουν για 1 ώρα. Όταν ανοίξετε το καπάκι και δείτε ότι η σάλτσα δεν έχει χυλώσει βράστε τους λίγο παραπάνω με ανοιχτό καπάκι.

Σημ: Αυτά τα κεφτεδάκια συνδυάζονται πολύ ωραία και πάνω από απλή λευκή μακαρονάδα.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ


1 Γαλλική σαλάτα (μαρούλι)

3 ντομάτες

½ κρεμμύδι

1 πιπεριά

1 φλιτζάνι φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό

Λίγες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

Ντρέσινγκ,

6 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας Balsamico

Αλάτι και πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένετε το μαρούλι, κόβετε και πετάτε το κάτω σκληρό μέρος και το βάζετε πάνω στο ξύλο κοπής και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.

2. Κόβετε και τα υπόλοιπα λαχανικά, ακόμα και τις ελιές σε μικρά κομμάτια.

3. Βάζετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε.

4. Χτυπάτε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα βάζο με καπάκι και περιχύνετε την σαλάτα.

 

ΠΑΝΑΚΟΤΑ


2 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σκόνη ζελατίνη χωρίς γεύση

2 βανίλιες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και προσθέστε από πάνω τη ζελατίνη. Αφήστε τα να περιμένουν 10 λεπτά.

2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και βάλτε τα στην εστία να ζεσταθούν, χωρίς να τα αφήσετε να βράσουν.

3. Μόλις η κρέμα ζεσταθεί καλά, προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης που έχετε στο μπολάκι και ανακατέψτε τα μέχρι να λειώσει τελείως η ζελατίνη.

4. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τις βανίλιες και ανακατέψτε τα.

5. Μοιράστε το μίγμα σε ατομικά μπολ, ή σε ωραία ποτήρια και βάλτε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες, για να σταθεροποιηθεί η πανακότα και να παγώσει. Εάν βάλετε την πανακότα σε φόρμα, ή σε ατομικά φορμάκια, να τα ραντίσετε προηγουμένως με νερό πριν βάλετε την πανακότα. Θα σας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα.

Σημ: Μπορείτε από τη συνταγή, να αφαιρέσετε τη μια βανίλια και να αρωματίσετε τη κρέμα με κονιάκ, με ρούμι, με σταγόνες πικραμύγδαλου, ακόμα και με σκόνη στιγμιαίου καφέ.

Θα μπορούσατε επίσης, να την αφήσετε με το άρωμα της βανίλιας και να την περιχύσετε με σάλτσα καραμέλας, σάλτσα φράουλας, σάλτσα σοκολάτας, η να τη στολίσετε με φρέσκα φρούτα. Το αφήνω στη φαντασία σας!

 

Ανθή Λαμπίρη