«Θέλω να είσαι ευτυχισμένο»

«Θέλω να είσαι ευτυχισμένο»

Πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά σε κάτι που σας λέει το παιδί σας και μετά μετανιώνετε; Πόσες φορές ξεχνάτε να το επιβραβεύσετε για τον κόπο του ή δεν προλαβαίνετε να παίξετε ή να συζητήσετε μαζί του;

Μάθετε τα 6 σημεία της συμπεριφοράς σας που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και φροντίστε να τα τηρείτε με συνέπεια και αφοσίωση. Έτσι θα «κερδίσετε» ένα χαμογελαστό και χαρούμενο παιδί αλλά και μια ισχυρή και στενή σχέση μεταξύ σας…

1. Χαίρομαι που είμαι εγώ!

Κάθε γονιός ελπίζει και θέλει το παιδί του να έχει αυτοπεποίθηση. Το πως αξιολογούν τα παιδιά τον εαυτό τους, είναι μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες και παράλληλα μια σημαντική πρόκληση για τους γονείς αφού ο ρόλος τους στη διαμόρφωση αυτής της «εικόνας» είναι πρωταγωνιστικός!

Η ειλικρινής αναγνώριση και ο έπαινος για οτιδήποτε καλό και σωστό έκανε το παιδί, ο σεβασμός της ιδιαίτερης και ξεχωριστής ταυτότητας του, η ενθάρρυνση, η επιβράβευση ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του και βοηθούν το παιδί να αποκτήσει θετική εικόνα για τον εαυτό του. Τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και να επωφεληθούν από τις προκλήσεις της ζωής αλλά και να συνεργάζονται πιο αρμονικά με τους άλλους. Αντίθετα η έλλειψη αυτοεκτίμησης, κάνει τα παιδιά να βλέπουν την αποτυχία αντί για την επιτυχία, τα προβλήματα αντί για τις προκλήσεις, τις δυσκολίες αντί για τις ευκαιρίες.

Δείξτε λοιπόν στο παιδί σας ότι αποδέχεστε αυτό που είναι για να μπορέσει κάποια στιγμή να πει, χαίρομαι που είμαι εγώ!

2. Πείτε το με πράξεις

Τα παιδιά μαθαίνουν τον τρόπο που πρέπει να φέρονται και να αντιδρούν παρατηρώντας τους γονείς τους. Εάν λοιπόν, του καθορίζετε ένα τρόπο συμπεριφοράς που όμως εσείς οι ίδιοι δεν τηρείτε, μην περιμένετε αποτέλεσμα. Το παιδί θα κάνει αυτό που βλέπει και όχι αυτό που του λέτε.

Το «κάνε ότι λέω και όχι ότι κάνω» δεν είναι πειστικό επιχείρημα ούτε σας απαλλάσσει από την ευθύνη της οποιασδήποτε κακής συμπεριφοράς σας. Ως γονείς, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο τρόπος που φέρεστε στο παιδί σας δεν θα πρέπει να διαφέρει από τον τρόπο που θέλετε εσείς να σας φέρονται οι άλλοι!

3. Σε ακούω

Το να «ακούμε» αυτά που μας λένε, είναι η βάση της καλής επικοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και με το παιδί. Ακούστε αυτά που σας λέει, μιλήστε του και πάνω από όλα εξηγήστε του.

Μην περιμένετε να κάνει κάτι, μόνο γιατί το λέτε! Εξηγήστε του το λόγο, με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Ο γονιός που συζητά με το παιδί του και του δίνει να καταλάβει το λόγο που πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει κάτι αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πράξη του, προσφέρει στο παιδί την δυνατότητα να μάθει τις υποχρεώσεις του και να κατανοήσει ορισμένους απαραίτητους κοινωνικούς κανόνες και συμπεριφορές.

4. Ως εδώ!

Το παιδί πρέπει να γνωρίσει τα όρια και τους κανόνες που διέπουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, ώστε να αποκτήσει αυτοέλεγχο. Θέστε λοιπόν, τους κανόνες και εξηγήστε του με σαφή τρόπο το γιατί. Μόνο μη ξεχνάτε, ότι οι κανόνες ισχύουν και για εσάς, όχι μόνο για το παιδί!

5. Τώρα παίζουμε

Όσο απαιτητική κι αν είναι η εργασία σας, όσο σκληρό κι αν είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα, πρέπει να αφιερώνετε στο παιδί σας χρόνο για να παίξετε, να συζητήσετε, να είστε μαζί χωρίς πίεση και άλλες υποχρεώσεις.

Το παιδί, έχει ανάγκη την προσοχή σας, κι αν δεν την έχει μπορεί να φτάσει ακόμη και σε αρνητικές συμπεριφορές προκειμένου να την αποκτήσει! Δώστε του λοιπόν, αυτό που θέλει, πριν φτάσει να το διεκδικήσει, για να είναι ήρεμο και ικανοποιημένο.

6. Σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ

Το να καταλάβει το παιδί ότι οι γονείς το αγαπούν πραγματικά και ουσιαστικά, ακόμη κι αν κάποιες συμπεριφορές του δεν τους αρέσουν είναι σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχική του υγεία. Ότι γίνεται και λέγεται με αγάπη, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, είναι πιο πειστικό και σίγουρα πιο αποτελεσματικό.

Τα “ναι” και τα “όχι” της συμπεριφοράς σας

Προσπαθήστε…

  • να παρατηρείτε το πώς νιώθει το παιδί σας όταν καταφέρνει να ολοκληρώσει αυτό που κάνει. Πείτε του: «δούλεψες τόσο σκληρά για να φτιάξεις αυτό το παζλ. Πως νιώθεις που τα κατάφερες μόνος σου;»
  • να ενθαρρύνετε το παιδί, ιδιαίτερα όταν η προσπάθεια του δεν είναι επιτυχημένη. Πείτε του: « χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να παίξεις καλό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις την σωστή καθοδήγηση. Κάθε μέρα όμως, θα γίνεσαι και λίγο καλύτερος».
  • να του δώσετε το κίνητρο για να εξερευνήσει, να πάρει αποφάσεις και να επιχειρήσει να καταφέρει τα «δύσκολα»

Αποφύγετε…

  • να χρησιμοποιείτε συγκρίσεις και ανταγωνισμό με άλλα παιδιά, για να κερδίσετε σωστή συμπεριφορά.
  • να βοηθάτε το παιδί σας κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει κάτι καινούργιο. Δώστε του μια ευκαιρία να προσπαθήσει μόνο του, να δοκιμαστεί και να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.
  • να μιλάτε αρνητικά για το παιδί σας μπροστά του. Το σίγουρο είναι ότι θα πληγωθεί και θα νιώσει ότι δεν είναι αρκετά σημαντικός ώστε να συμμετέχει στη συζήτηση.
  • να δίνετε «μαθήματα» πειθαρχίας στο παιδί σας μπροστά σε άλλους.

Σοφία Δεδεμάδη