Τάρτα με τυριά, μπιφτεκάκια και κρεμούλα

Τάρτα με τυριά, μπιφτεκάκια και κρεμούλα

ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ

Για τη ζύμη,

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για τη γέμιση,

450γραμμ. τυρί ricotta

3 μεγάλα αβγά

? φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

110γραμμ. Τριμμένη μοτσαρέλλα

110γραμμ. Ψιλοκομμένο προσούτο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 μεγάλο αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190Ο C. Βάζουμε την σχάρα του φούρνου στη μέση.

2. Αναμειγνύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπαίκιν-πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου και τρίβουμε το μίγμα με τα δάχτυλα μας, να γίνει σαν χοντρός τραχανάς.

3. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και ρίχνοντας ένα-ένα τα αβγά τα χτυπάμε μέχρι να γίνει η ζύμη μια μπάλα.

4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακιά και λεία. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ricotta με τα αβγά, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλλα, το προσούτο, τον μαϊντανό, το πιπεράκι και τα αφήνουμε στην άκρη.

6. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, που το ένα κομμάτι, να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι με τον πλάστη μας σε στρογγυλό φύλλο, 30 εκατοστών περίπου.

7. Το απλώνουμε σε ταρτιέρα 23 εκατοστών διαμέτρου. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης, σε τετράγωνο φύλλο 23Χ23 και το κόβουμε σε λωρίδες φάρδους, 1,5 εκατοστών περίπου.

8. Βάζουμε τη γέμιση στην ταρτιέρα την απλώνουμε ομοιόμορφα και ακουμπάμε επάνω της, τις λωρίδες της ζύμης, σαν να πλέκουμε καλάθι.

9. Αλείφουμε την τάρτα με αβγό και τη φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία χώρου και μετά την κόβουμε.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Για τα μπιφτέκια,

500γραμμ. κιμά

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένες σε νερό, ή 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

1 κρεμμύδι τριμμένο

2 κουταλιές της σούπας γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

2 αβγά

4-5 πατάτες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

6-7 πιπερίτσες πράσινες γλυκές

3 ντομάτες

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C.

2. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα τουλάχιστον.

3. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.

4. Κόβουμε τις πιπερίτσες καθέτως στα δύο, αφαιρούμε τα σποράκια τους και τις πλένουμε.

5. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.

6. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και στρώνουμε τις πατάτες, εναλλάξ με τις ντομάτες και τις πιπερίτσες. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το νερό και τους ρίχνουμε αλατάκι και πιπεράκι.

7. Πλάθουμε τη ζύμη του κιμά σε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού μας, με το θυμάρι.

8. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να πάρουν οι πατάτες λίγο χρώμα.

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΡΑΛΙΝΑ


Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

4 κρόκους αβγών

1 βανίλια

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 κουταλάκια του γλυκού κορν-φλάουρ

125 γραμμ. αμύγδαλα ωμά με το φλούδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βουτυρώνουμε ελαφρώς την ανάποδη από ένα ταψάκι.

2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει.

3. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε να αγκαλιαστούν από την καραμέλα και τα αδειάζουμε και τα απλώνουμε, στο ανάποδο ταψάκι, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

4. Όταν κρυώσουν, σπάμε τα περισσότερα και αφήνουμε και λίγα ολόκληρα στην άκρη, για τη διακόσμηση.

5. Βάζουμε το γάλα μαζί με το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι, να πάρει μια βράση.

6. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν-φλάουρ και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν.

7. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

8. Μεταφέρουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.

9. Αφήνουμε για λίγο τη κρέμα στην άκρη να γίνει χλιαρή και αρχίζουμε την συναρμολόγηση.

10. Βάζουμε μια στρώση κρέμας σε ένα ποτήρι, ή σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη πραλίνα, από πάνω δεύτερη στρώση κρέμας, από πάνω πραλίνα και τέλος, την τρίτη στρώση κρέμας και τη διακοσμούμε, με ολόκληρα αμύγδαλα.

Ανθή Λαμπίρη