Μπρουσκέτες, λαζάνια και τάρτα με λεμόνι και πορτοκάλι

Μπρουσκέτες, λαζάνια και τάρτα με λεμόνι και πορτοκάλι

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΣΟΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


15γραμμ. Αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (1/2 κουτάκι)

450γραμμ. Φρέσκα μανιτάρια

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου λιωμένη

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φραντζόλα ψωμί μπαγκέτα

1 σκελίδα σκόρδο

Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με βραστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ενυδατωθούν,

2. Πλένουμε και κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε φετούλες.

3. Βγάζουμε τα πορτσίνι από το νερό, τα στραγγίζουμε, τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα ψιλοκόβουμε.

4. Σουρώνουμε σε ένα καθαρό μπολ το νερό που τα μουσκέψαμε, με ένα σουρωτήρι για τσάι, ή με ένα φίλτρο για καφέ και το κρατάμε για αργότερα.

5. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε την λιωμένη σκελίδα του σκόρδου. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να αποβάλουν όλο το νερό τους. Μετά από 3-5 λεπτά, ρίχνουμε τα πορτσίνι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν, όλο το νερό τους.

6. Προσθέτουμε το κρασί και το βράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί το μισό. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ζουμί από τα πορτσίνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 7 λεπτά ακόμα, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αλλά να μη μας στεγνώσουν και τα μανιτάρια.

Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε το ψωμί.

7. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλ, κόβουμε το ψωμί σε φέτες, το βάζουμε στο τηγάνι και το ροδοκοκκινίζουμε και από τις δυο πλευρές. Εάν δεν έχετε τηγάνι-γκριλ, μπορείτε να το ψήσετε στην τοστιέρα, ή στον φούρνο.

8. Ακουμπήστε τα ζεστά ροδοκοκκινισμένα ψωμιά στην πιατέλα, τρίψτε την επάνω επιφάνεια τους με το σκόρδο και βάλτε τους από μια φουσκωτή κουταλιά της σούπας μανιτάρια. Περιχύστε τα με λίγο λάδι και σερβίρετε τα.

ΡΟΛΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ 3 ΤΥΡΙΑ

Για την σάλτσα,

2 κουταλιές της σούπας λάδι

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

1 μποτίλια σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά (από το Super Market)

3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένο βασιλικό

1 κόκκινη αποξηραμένη θρυμματισμένη πιπερίτσα τσίλι, χωρίς τα σποράκια της

Αλάτι και πιπέρι

Για την γέμιση,

½ πακέτο ψιλοκομμένο κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο

425γραμμ. Τυρί ricotta

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλλα

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο

8-9 παραλληλόγραμμα φύλλα λαζάνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρολίτσα να ζεσταθεί, ρίξτε το σκόρδο, τσιγαρίστε το και προσθέστε την ντομάτα τον βασιλικό αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνουν πηχτή σάλτσα.

2. Βράζετε τα λαζάνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

3. Ανάψτε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώστε ένα πυρέξ.

4. Αναμίξτε σε ένα μπολ το σπανάκι, το αβγό και τα ? από την ποσότητα των τυριών.

5. Μοιράστε το μείγμα στα λαζάνια και τυλίξτε τα ένα-ένα σε ρολό, στερεώνοντας τα, με μια οδοντογλυφίδα.

6. Βάλτε λίγη σάλτσα στον πάτο του πυρέξ και απλώστε την. Τοποθετείστε τα ρολά των λαζανιών σε μια στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύστε τα με την σάλτσα και πασπαλίστε τα με τα υπόλοιπα τυριά.

7. Φουρνίστε τα για 40 λεπτά περίπου. Όταν τα ξεφουρνίσετε, αφήστε τα να ηρεμήσουν για 10 λεπτά, βγάλτε τις οδοντογλυφίδες και σερβιρίστε τα.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Για την βάση,

250γραμμ. Μπισκότα digestive

100γραμμ. Cornflakes

85γραμμ. Λιωμένο βούτυρο

140γραμμ. ζάχαρη

Για την γέμιση,


4 κρόκους αβγών, συν 1 ολόκληρο

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Ξύσμα και χυμό, από 3 λεμόνια (Μόνο το κίτρινο μέρος για να μην πικρίσει)

Ξύσμα και χυμό, από 2 πορτοκάλια (Μόνο το πορτοκαλί μέρος για να μην πικρίσει)

Για το τελείωμα,


150ml κρέμα γάλακτος

100γραμμ. Στραγγιστό γιαούρτι

4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στο πάνω-κάτω, στους 180ο C.

2. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα cornflakes. Προσθέτουμε την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε, τους ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε ξανά. Τα βάζουμε σε μια φόρμα με ελατήριο Φ20εκατοστών, ή σε ταρτιέρα, Φ22 εκατοστών. Τα πατάμε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να καλύψουν τον πάτο και ένα μέρος από τα τοιχώματα της φόρμας, ή όλο το ύψος της ταρτιέρας.

3. Το φουρνίζουμε για 15 λεπτά, το βγάζουμε από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160ο C.

4. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους και το ολόκληρο αβγό, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το ζαχαρούχο και στην συνέχεια τους χυμούς και το ξύσμα.

5. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα με τα μπισκότα και το φουρνίζουμε για 20 λεπτά.

6. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην φόρμα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 5 ώρες, ή για όλη την νύχτα.

7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι την βανίλια και την ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα και το απλώνουμε, πάνω στην τάρτα. Διακοσμούμε την τάρτα με λεπτοκομμένες λωρίδες λεμονιού και πορτοκαλιού.

Ανθή Λαμπίρη