Δεύτερη δουλειά; Εκτός από κόπο…θέλει και τρόπο!

Δεύτερη δουλειά; Εκτός από κόπο…θέλει και τρόπο!

Μπορεί να μην είναι ακριβώς… επιλογή σας, αλλά η ανάγκη που σας ωθεί να σκέφτεστε να αναζητήσετε μία δεύτερη εργασία, προκειμένου να καταφέρετε να συμπληρώσετε το μηνιαίο σας εισόδημα και να ζείτε, εσείς και η οικογένειά σας, πιο άνετα. Οποιοδήποτε και αν είναι το κίνητρό σας, σίγουρα έχετε στο μυαλό σας ότι είναι δύσκολο να «κουβαλήσετε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη» και μάλιστα σε μία ημέρα της οποίας οι 24 ώρες ήδη σας φαίνονται ασφυκτικά λίγες.

Ωστόσο, αν μπορέσετε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ο προγραμματισμός των υποχρεώσεών σας με άλλα λόγια, είναι το κλειδί για την επιτυχημένη έκβαση της καθημερινότητάς σας, κάνοντας δύο διαφορετικές δουλειές. Διαβάστε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε:

Επιλέξτε τη δεύτερη δουλειά με βάση τα «κενά» της βασικής

Σίγουρα, όταν εργάζεστε πλήρες ωράριο σε μία δουλειά, δεν έχετε και πολλές επιλογές παρά να αναζητήσετε μία έξτρα εργασία που θα μπορείτε να την κάνετε στον «ελεύθερο χρόνο» σας. Αν για παράδειγμα εργάζεστε σε ένα γραφείο από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, η αναζήτησή σας χρειάζεται να έχει ως στόχο κάποια part time απογευματινή δουλειά, όπως babysitting, διάβασμα μαθητών, μεταφράσεις, σέρβις σε καφετέρια ή εστιατόριο. Αν εργάζεστε απογευματινές ώρες, τότε χρειάζεται να βρείτε μία δεύτερη δουλειά που να σας απασχολεί τις πρωινές. Η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι να διεκδικήσετε μία θέση που δεν απαιτεί τη φυσική σας παρουσία στο χώρο της εργασίας ώστε να έχετε τη δυνατότητα να εργάζεστε από το σπίτι ή από οπουδήποτε αλλού.

Αναδιοργανώστε το πρόγραμμά σας

Το πρόγραμμά σας χρειάζεται να «χτιστεί» με βάση όχι μόνο τις επαγγελματικές αλλά και οικογενειακές υποχρεώσεις σας. Αν είστε ελεύθερη χωρίς παιδιά, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς το μόνο που θα περιορίσετε στο νέο σας προγραμματισμό είναι μερικές ώρες από τον προσωπικό ελεύθερο σας χρόνο. Σε περίπτωση που είστε παντρεμένη και έχετε παιδιά, τότε είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συνδρομή του συντρόφου σας προκειμένου να μοιραστείτε τις οικογενειακές «δουλειές», για να καταφέρετε να είστε εντάξει και στις δύο δουλειές σας. Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι χρειάζεται να κοιμάστε τουλάχιστον 6 με 7 ώρες ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός σας να ξεκουράζεται, είναι απαραίτητο να συνεχίσετε την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείτε, άρα και εσείς και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας πρέπει να συνεισφέρει στο μαγείρεμα και επιπλέον, είναι σημαντικό να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας και κυρίως τα παιδιά σας, αν έχετε, για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα.

Βάλτε σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις των εργασιών σας

Όσο απέχει το αντικείμενο εργασίας της μίας δουλειάς από εκείνο της άλλης, τόσο περισσότερο είναι αναγκαίο να θέτετε προτεραιότητες στις δουλειές που πρέπει να γίνουν από εσάς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σχεδιάζετε το σαββατοκύριακο ένα πλάνο των υποχρεώσεων και των διαδρομών της εβδομάδας, όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να κερδίζετε χρόνο. Αν για παράδειγμα σας έχουν αναθέσει από το γραφείο που εργάζεστε να συναντήσετε έναν πελάτη, προγραμματίστε το ραντεβού μαζί του ανάμεσα στα «ωράρια» των δουλειών σας, μετά την πρωινή και πριν την απογευματινή εργασία. Έτσι, μόλις «σχολάσετε» και από τη δεύτερη δουλειά σας θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε, έχοντας διευθετήσει όλες σας τις υποχρεώσεις.

Μην ξεχνάτε να… ζείτε

Όσο και αν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας σας κάνουν να ασφυκτιείτε, μην παραλείπετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας και τους φίλους. Εφόσον οι δύο δουλειές που έχετε αναλάβει σας απασχολούν κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, «εκμεταλλευτείτε» στο έπακρο το σαββατοκύριακο για να ανασυγκροτηθείτε και να αναδιοργανωθείτε. Αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας προκειμένου να μη χάσετε «επαφή» μαζί του, ασχοληθείτε με τα παιδιά σας και τις τρυφερές «απαιτήσεις» τους, συναντήστε τους φίλους σας έξω για να διασκεδάσετε και να ξεσκάσετε. Έτσι, θα καταφέρετε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να είστε έτοιμη να αντεπεξέλθετε επαρκώς σε όλα εκείνα τα καθήκοντα που σας «περιμένουν» από τη Δευτέρα.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr