Μειώστε τα μηνιαία έξοδά σας με 5 κινήσεις!

Μειώστε τα μηνιαία έξοδά σας με 5 κινήσεις!

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν χρειαζόταν να σκεφτούμε πώς θα πληρώνουμε λιγότερα χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα, για νερό, ή για τηλέφωνο. Δεν μας ένοιαζε αν το καλοριφέρ καίει με τις ώρες, ούτε υπολογίζαμε ότι πηγαίνοντας στο περίπτερο, τον φούρνο, ή το μπακάλικο της γειτονιάς μας με το αυτοκίνητο, ξοδεύαμε περισσότερα χρήματα για βενζίνη.

Σήμερα όμως πρέπει να τα σκεφτόμαστε όλα. Γιατί εξοικονομώντας 5 ή 10 ευρώ απ’ εδώ, 10 και 15 απ’ εκεί, χωρίς ουσιαστικά να στερηθούμε τίποτα, παρά μόνο τις «σπάταλες» σε ενέργεια και χρήμα συνήθειες μας, μπορούμε να μειώσουμε τον προϋπολογισμό του σπιτιού τουλάχιστον κατά 100-150 ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό αν το πολλαπλασιάσουμε επί 12 μας κάνει 1200- 1800 ευρώ το χρόνο!

Ας δούμε πώς:

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ψυγείο

– Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης τον χειμώνα. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών Κελσίου στη συντήρηση μπορεί να διατηρήσει επαρκώς τα τρόφιμα, ενώ θερμοκρασία 15-17 βαθμών υπό το μηδέν στην κατάψυξη είναι αρκετή για να συντηρήσει τα κατεψυγμένα προϊόντα.

– Αποφύγετε να το παραγεμίζετε με τρόφιμα και λογής λογής προϊόντα. Ο αέρας χρειάζεται να κυκλοφορεί χωρίς «εμπόδια» για να διατηρείται η θερμοκρασία και η υγρασία του και για να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια.

Κουζίνα

– Συνηθίστε να σκεπάζετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύετε γιατί έτσι θα εξοικονομήσετε και χρόνο και χρήμα.

– Κλείστε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας λίγο πριν τελειώσετε το μαγείρεμα – η θερμοκρασία που ήδη έχει αναπτυχθεί είναι ικανή να το ολοκληρώσει.

– Όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο, μην ανοίγετε την πόρτα του κάθε λίγο και λιγάκι για να «τσεκάρετε» το φαγητό. Κάθε φορά που το κάνετε, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πέφτει από 5 έως 10 βαθμούς και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να ξαναφτάσει στην αρχική.

Ηλεκτρικές συσκευές και λαμπτήρες

– Προσπαθήστε να σβήνετε εντελώς τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε – ακόμα και σε στάση αναμονής καταναλώνουν αρκετή ενέργεια.

– Χρησιμοποιήστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν από 6 μέχρι και 12 φορές περισσότερο σε σχέση με τις απλές.

– Είναι αυτονόητο αλλά πολλές φορές δεν το εφαρμόζουμε: όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο, πρέπει να σβήνετε το φως!

Νερό

– Προσπαθήστε να κλείνετε την βρύση όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν σαπουνίζετε το σώμα σας στη μπανιέρα γιατί το νερό που αφήνετε να τρέχει πηγαίνει χαμένο.

– Όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, τοποθετήστε μία λεκανίτσα στο νεροχύτη ώστε να αξιοποιείτε το νερό που χύνεται, ποτίζοντας τις γλάστρες σας.

– Επενδύστε σε ένα νέο καζανάκι που σας επιτρέπει να επιλέξετε με ένα ειδικό κουμπί αν θα το «τραβήξετε» ολόκληρο ή μισό – στοιχίζει περίπου 50 ευρώ – ώστε να εξοικονομείτε νερό όταν δεν χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα.

Θέρμανση

– Κλείστε τα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες και σφραγίστε τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο μέσα στο σπίτι. Θα χρειαστείτε να προμηθευτείτε στόκο και ειδική ταινία για τις χαραμάδες – δεν στοιχίζουν περισσότερα από 20 ευρώ.

– Αν έχετε τζάκι, μάζεψε κουκουνάρια στην επόμενη βόλτα σας στην εξοχή, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα από το προσάναμμα. Μπορείτε ακόμα να συλλέξετε κλαδάκια και πεταμένα ξύλα για να μην ξοδεύετε τόσα πολλά στα – γεμάτα υγρασία – ξύλα του εμπορίου.

– Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη του καλοριφέρ πάνω από τους 20 βαθμούς, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύονται μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.

– Φροντίστε να συντηρείτε τον καυστήρα μία φορά το χρόνο, για την σωστή και πιο οικονομική απόδοσή του.

Βενζίνη

– Περιορίστε τις εβδομαδιαίες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας έστω μία φορά την εβδομάδα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις (πχ περίπτερο) και προγραμματίστε τα ψώνια και τις υποχρεώσεις σας ώστε να μην «πετάγεστε» κάθε λίγο και λιγάκι.

– Προσπαθήστε να οδηγείτε συνετά: να αλλάζετε γρήγορα ταχύτητα προς την υψηλότερη σχέση μετάδοσης , να οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα (2000-2500 στροφές), να επιβραδύνετε ομαλά αποφεύγοντας τα φρεναρίσματα και να σβήνετε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις.

 

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

ΠΗΓΕΣ: www.energypress.gr, www.capital.gr, www.e-natural.gr