Σούπα, κουνελάκι με σκόρδο και θυμάρι και ρεβανί με κρέμα λεμονιού!

Σούπα, κουνελάκι με σκόρδο και θυμάρι και ρεβανί με κρέμα λεμονιού!

ΕΛΑΦΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΥΠΑ


3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού καρώτα ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι του τσαγιού σέλερι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού πατατούλες κομμένες σε κύβους

3-4 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό βοδινό, ή κότας από 2 κύβους

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 δαφνόφυλλο

500γραμμ. Ντομάτα passata (Από το Super Market)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά.

2. Βάζετε στη κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα λαχανικά, το ζωμό, το αλατάκι, το πιπέρι και το δαφνόφυλλο.

3. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν 20 λεπτά.

4. Προσθέτετε τη ντομάτα και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα.

5. Αφαιρείτε το δαφνόφυλλο και την σερβίρετε.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΑΝΑΜΙΚΤΗ ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


1 κουνουπίδι μετρίου μεγέθους

2 καρώτα κομμένα καθέτως στα 4 και μετά σε ροδέλες

2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες

2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε δαχτυλίδια

5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι τουρσί ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα καλαμπόκι ξεπλυμένη και στραγγισμένη

Αλατάκι και πιπέρι

Ντρέσινγκ,

Χυμό από 1 ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένουμε και κόβουμε το κουνουπίδι για να ελευθερώσουμε τις φουντίτσες του. Βάζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό να ζεσταθεί και βράζουμε το κουνουπίδι, μέχρι να τρυπιέται. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε στη σαλατιέρα.

2. Ρίχνουμε στο ίδιο νερό τα καρώτα, να βράσουν και αυτά μέχρι να τρυπιούνται. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε μαζί με το κουνουπίδι. Προσθέτουμε στην σαλατιέρα και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, τα πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπέρι. Χτυπάμε τα λάδι με το λεμόνι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

 

1 μεγάλο κουνελάκι κομμένο σε μερίδες

4 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

24 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες

15 φουντίτσες φρέσκου θυμαριού

1 δαφνόφυλλο

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτό

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

6 ντομάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες, χωρίς τα σποράκια τους

2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας (Από κύβο)

6 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με 5 εκατοστά από το πράσινο μέρος τους

12 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

6 λεπτές φέτες προσούτο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίστε τις μερίδες του κουνελιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις μεριές. Βγάλτε τις από την κατσαρόλα, αλατοπιπερώστε τις και αφήστε τις στην άκρη.

2. Βάλτε το υπόλοιπο λάδι στη κατσαρόλα και τσιγαρίστε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει, για 5-6 λεπτά. Προσθέστε τις 23 σκελίδες του σκόρδου, τσιγαρίστε τις για 2 λεπτά και προσθέστε 5 φουντίτσες θυμαριού, το δαφνόφυλλο, τον τοματοπολτό και το κρασί.

3. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά και βάλτε μέσα και το κουνελάκι. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ζωμό, ανακατέψτε τα, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 45 λεπτά.

4. Ζεματίστε σε αλατισμένο νερό, για 3-4 λεπτά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μικρά του στιφάδου. Σουρώστε τα και στραγγίστε τα.

5. Βάλτε σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί το μισό βούτυρο, προσθέστε τα στραγγισμένα κρεμμύδια, τη τελευταία σκελίδα του σκόρδου λειωμένη, 5 φουντίτσες θυμάρι, σκεπάστε τα με *καπάκι από λαδόκολλα και αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά, για 4-5 λεπτά.

6. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι, τις φέτες του προσούτο, να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανές και αφήστε τις στην άκρη.

7. Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα με το κουνελάκι, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τις υπόλοιπες φουντίτσες θυμαριού, το υπόλοιπο βούτυρο και αφήστε τα να πάρουν μια βράση όλα μαζί.

8. Αδειάστε το φαγητό σε μια βαθειά πιατέλα, στολίστε το γύρω-γύρω με το κριτσανιστό προσούτο και ακουμπήστε το στο τραπέζι. Συνοδέψτε το με πουρέ, ή πιλάφι.

 

Πώς φτιάχνουμε καπάκι από λαδόκολλα,


Φτιάχνουμε ένα πανεύκολο καπάκι από λαδόκολλα, που ταιριάζει απόλυτα σε οποιοδήποτε τηγάνι, ή κατσαρόλα έχουμε.

Το χρησιμοποιούμε αντί για καπάκι, ή ακόμα και μαζί με το καπάκι της κατσαρόλας, για ορισμένα φαγητά.

Όταν ακουμπήσουμε τη λαδόκολλα κατευθείαν επάνω στο φαγητό και το καπάκι κανονικά στην κατσαρόλα, πρώτον δεν εξατμίζονται τα υγρά του φαγητού και δεύτερον, δεν στεγνώνει ότι εξέχει, πάνω από τη σάλτσα.

 

 

1. Κόβετε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας. Το διπλώνετε στα δυο και μετά πάλι στα δυο.

2. Κρατώντας τη μύτη μπροστά, το διπλώνετε διαγωνίως στη μέση και πάλι στη μέση, σαν να κάνετε μια βεντάλια.

3. Βάζετε τη μύτη στο κέντρο της κατσαρόλας για να έχετε σταθερό σημείο και κόβετε το χαρτί, ή 2,5 εκατοστά μεγαλύτερο από την ακτίνα της κατσαρόλας εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σαν καπάκι ή ακριβώς όσο είναι η κατσαρόλα, για να σκεπάσετε κατευθείαν το φαγητό.

4. Κόψτε λίγο τη μύτη για να δημιουργηθεί μια τρυπούλα και ανοίξτε το.

 

ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

 

Για το σιρόπι,


5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

φλούδα λεμονιού

 

Για την κρέμα λεμονιού,

 

4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα

2 φουσκωτές κουταλιές της σούπας νισεστέ

2 φουσκωτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Χυμό από 2 λεμόνια

Φλούδα από λεμόνι

Βανίλια

 

Για το ρεβανί,

 

4 αβγά

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη

1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μπαίκιν-πάουντερ

1 βανίλια

Ξύσμα λεμονιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, να βράσει για 5 λεπτά. (Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει). Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ανακατεύουμε και το βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

2. Στη συνέχεια προετοιμάζουμε την κρέμα. Διαλύουμε το νισεστέ και το αλεύρι με το ½ γάλα και το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξουν. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, τη φλούδα και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά να ομογενοποιηθούν και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

3. Ετοιμάζουμε το ρεβανί. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε το ταψί, που θα χρησιμοποιήσουμε και του βάζουμε λαδόκολλα.

4. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολάκι το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη μπαίκιν-πάουνερ και τη βανίλια. Χτυπάμε σε άλλο μπολ την μαργαρίνη με τη ζάχαρη να γίνει αφράτο μίγμα και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, χτυπώντας το, μέχρι να ασπρίσει.

5. Χτυπάμε σε καθαρό μπολ, τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων, με δόσεις, ανακατεύοντας απαλά, τα στεγνά υλικά που έχουμε στο μπολάκι, αλληλοδιαδόχως, με την μαρέγκα και τέλος ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

5. Όταν κρυώσει, βγάζουμε το ρεβανί από το ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το κόβουμε οριζοντίως στα δύο. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι πάλι στο ταψί, το σιροπιάζουμε με το ½ σιρόπι και του απλώνουμε την κρέμα λεμονιού. Ακουμπάμε επάνω στην κρέμα το δεύτερο κομμάτι ρεβανί και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.

6. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και το γαρνίρουμε αν θέλουμε, με ροζέτες σαντιγί.

 

Ανθή Λαμπίρη