Ποικιλία τυριών, Βραστό μοσχαράκι σε κόκκινη σαλτσούλα, Κοπεγχάγη με παγωτάκι!

Ποικιλία τυριών, Βραστό μοσχαράκι σε κόκκινη σαλτσούλα, Κοπεγχάγη με παγωτάκι!

ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ


ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΥΡΙΩΝ


Θα επιλέξουμε κάποια τυριά που μας αρέσουν, εκτός από φέτα.

Τα ημίσκληρα τυριά, θα τα βγάλουμε από το ψυγείο μια ώρα πριν τα σερβίρουμε, τα μαλακά, 30 λεπτά, για να αναδείξουν τα αρώματα τους.

Θα τα ακουμπήσουμε σε ξύλινη πιατέλα και το κάθε ένα, θα έχει το δικό του μαχαιράκι. Τα μαλακά τυριά χρειάζονται ένα απλό μαχαίρι. Τα πιο σκληρά θέλουν κοφτερό μαχαίρι.

Θα τα συνοδέψουμε με κρακεράκια και φρέσκο ψωμί.

Θα τα στολίσουμε με φρούτα, όπως σταφύλι, σύκα και δαμάσκηνα. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα τους πηγαίνουν πολύ, όπως και οι ξηροί καρποί.

 

 

Τα τυριά που μου αρέσουν εμένα σε πιατέλα και θα ήθελα να σας τα προτείνω, είναι…

Brie

Gorgonzola

Gouda

Γλυκιά Γραβιέρα

Παρμεζάνα

Rambol μαλακό τυρί με καρύδια

Rambol μαλακό τυρί με πιπέρι

Chavrie μαλακό κατσικίσιο τυρί

Boursin μαλακό τυρί με σκόρδο

 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ

ΒΡΑΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 ½ κιλό μοσχάρι για βραστό, κομμένο σε μικρές μερίδες, χωρίς κόκκαλο

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κουτί μπύρα

4 φλιτζάνια ζωμό από 4 κύβους βοδινού

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό (Εάν χρειαστεί)

1 κουταλιά της σούπας Worcestershire Sauce

3 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

Πιπέρι

1-1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

4 χοντροκομμένα καρώτα

4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε το λάδι μαζί με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να κάψει και ροδοκοκκινίστε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Βγάλτε το με τρυπητή κουτάλα και αφήστε το στην άκρη.

2. Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τσιγαρίστε το για 1-2 λεπτά. Ρίξτε την μπύρα, τον ζωμό, την Worcestershire, τον τοματοπολτό, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και το κρέας. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 ώρα και 30 λεπτά.

3. Εάν το φαΐ είναι πολύ πηχτό, ρίξτε λίγο ζεστό νεράκι. Προσθέστε τις πατάτες και τα καρώτα, κλείστε πάλι το καπάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να βράσουν οι πατάτες και τα καρώτα.

4. Δοκιμάστε το κρεατάκι να δείτε εάν έχει βράσει και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν νομίζετε ότι χρειάζεται.

5. Σερβίρετε το σε βαθιά πιάτα πασπαλισμένο με μαϊντανό και συνοδέψτε το με λευκό πιλάφι.

 

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ


Η Κοπεγχάγη είναι ένα σιροπιαστό γλυκό σε επίπεδα. Έχει για βάση ζύμη τάρτας για πάστα Φλώρα. Πάνω στην τάρτα έχει μια στρώση μαρμελάδας βερίκοκο, στην συνέχεια γέμιση με ξηρούς καρπούς και τελευταίο επίπεδο, 5-6 φύλλα κρούστας.

Για την ζύμη της τάρτας,


3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι (360γραμμ.). Αλεύρι κοσκινισμένο

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

250γραμμ. Βούτυρο μαλακό

2 αβγά

Βανίλια

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

Μαρμελάδα βερίκοκο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, το βούτυρο με την ζάχαρη, αρχικά στην δεύτερη ταχύτητα και έπειτα στην τρίτη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.

2. Προσθέτουμε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά, μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Στην συνέχεια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι, την βανίλια και την μπαίκιν-πάουντερ. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν μέχρι να ομογενοποιηθούν και η ζύμη να γίνει ένα σώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

3. Σταματάμε το χτύπημα, σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, για 30 λεπτά.

4. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C και βουτυρώνουμε ελαφρώς, ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ.

5. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, την βάζουμε ανάμεσα σε λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε φύλλο, που να καλύπτει τον πάτο του πυρέξ μας.

6. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία και την φουρνίζουμε για 10 λεπτά.

7. Όταν την ξεφουρνίσουμε, απλώνουμε με μια σπάτουλα μαρμελάδα βερίκοκο και την αφήνουμε να περιμένει, μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.

Για την γέμιση,

7 κρόκους αβγών

7 ασπράδια αβγών

200γραμμ. Ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Βανίλια

Ξύσμα λεμονιού

150γραμμ. Αμύγδαλα ψιλοκομμένα με το φλούδι

150γραμμ. Καρύδια ψιλοκομμένα

150γραμμ. Φρυγανιά τριμμένη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

5-6 φύλλα κρούστας, καλά βουτυρωμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

2. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα ασπράδια και τα αναμιγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, την ρίχνουμε σε δυο δόσεις στο μείγμα των κρόκων και τα αναμιγνύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν.

4. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο της τάρτας, με την μαρμελάδα.

5. Βάζουμε πάνω από το μείγμα, 5-6 φύλλα κρούστας, πολύ καλά βουτυρωμένα.

6. Βουτώντας ένα κοφτερό μαχαίρι σε νερό, χαράζουμε το γλυκό σε μερίδες και το φουρνίζουμε για 25-30 λεπτά.

7. Όταν το ξεφουρνίσουμε θα το αφήσουμε 2 λεπτά να ξεκουραστεί και θα το σιροπιάσουμε με χλιαρό σιρόπι.

Σιρόπι,

4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη

Φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζουμε για 7 λεπτά. (Ο χρόνος θα μετρήσει από την στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να βράζει).

2. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό, αφαιρούμε την φλούδα του λεμονιού και σιροπιάζουμε την ζεστή Κοπεγχάγη. Την συνοδεύουμε εάν θέλουμε, με παγωτό.

 

Ανθή Λαμπίρη