Ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Εξασφαλίστε την με 5 βήματα.

Ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Εξασφαλίστε την με 5 βήματα.

Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που δεν θα θέλαμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους, όχι απαραίτητα επειδή πρέπει να τα κρατήσουμε κρυφά, αλλά γιατί αποτελούν αποκλειστικά προσωπική μας υπόθεση – έτσι, επιλέγουμε να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό. Στον κόσμο του διαδικτύου όμως, η προστασία της ιδιωτικότητάς μας μοιάζει… ανέφικτη καθώς κάθε κίνησή μας «καταγράφεται» και τα στοιχεία που μας αφορούν μπορούν να ανασυρθούν από σχεδόν… οποιονδήποτε κάθε χρονική στιγμή που περνά.

Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγετε με πολλή προσοχή ποιες πληροφορίες μοιράζεστε με τους άλλους και να διαφυλάττετε με συνέπεια τα προσωπικά σας δεδομένα – το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας, τον αριθμό του κινητού σας, τα μέρη όπου «συχνάζετε», τα αντικείμενα που αγοράζετε, τις φωτογραφίες σας και τα βίντεο.

Διαβάστε λοιπόν 5 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας.

1. Ενεργοποιήστε την ειδοποίηση της Google για το όνομά σας

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε εδώ το όνομά σας. Στη συνέχεια θα μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω e-mail, από τις οποίες θα ενημερώνεστε για τις καταχωρήσεις του ονόματός σας στα αποτελέσματα αναζήτησης του εν λόγω μηχανισμού.

2. Μην δίνετε το προσωπικό σας e-mail, το τηλέφωνο ή τον ταχυδρομικό σας κώδικα

Όπως δεν θα δώσετε σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σας ή τη διεύθυνσή σας, μη «προσφέρετε» με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά σας στοιχεία. Αν κάνετε αυτό το λάθος θα είστε «φακελωμένη» και θα βομβαρδίζεστε από ενοχλητικά e-mails με ιούς υπολογιστών και κακόβουλο λογισμικό.

3. Αν χρησιμοποιείτε το Gmail ενεργοποιήστε την ταυτοποίηση δύο βημάτων

Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα παραβίασης του λογαριασμού σας πατήστε εδώ, ώστε να σας αποσταλεί στο κινητό σας ένας κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλετε να συνδεθείτε στο Gmail.

4. Να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο»

Αν δεν θέλετε με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία θα πρέπει να επιλέξετε αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σας.

5. Να κάνετε συχνά εκκαθάριση του ιστορικού και των cookies

Αν δεν επιθυμείτε να παρακολουθείστε διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σας «χαρίζουν» απλόχερα οι ιστόποποι που επισκέπτεστε – οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος – καλό θα είναι να διαγράφετε το ιστορικό σας και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σας περιηγητή. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνετε το browser. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO, που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

 

ΠΗΓΕΣ: www.www.dpa.gr, www.lifo.gr, www.e-crime.gr