6 μυστικά για να γίνεις…”πρωινός τύπος”!

6 μυστικά για να γίνεις…”πρωινός τύπος”!

Όλο λέτε ότι θέλετε να σηκώνεστε νωρίτερα από το κρεβάτι προκειμένου να προλαβαίνετε όλες σας τις δουλειές χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε με την ψυχή στο στόμα και όλο το αναβάλετε, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να ξυπνάτε νωρίς… το μεσημέρι! Αν το εργασιακό σας ωράριο δεν απαιτεί από εσάς να ξυπνάτε νωρίς το πρωί και «εύχεστε» να μπορούσατε να σηκώνεστε νωρίτερα για να έχετε περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα σας, διαβάστε 6 απλά «τρικ» που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

1. Αλλάξτε την πρωινή ρουτίνα σας σταδιακά

Είναι πολύ δύσκολο να «πιέσετε» τον εαυτό σας να σηκωθεί από το κρεβάτι στις 8 το πρωί όταν η ώρα που συνήθως ξυπνάτε μέχρι σήμερα είναι η μία το μεσημέρι. Γι αυτό χρειάζεται να ξεκινήσετε σιγά- σιγά την αλλαγή της καθημερινότητάς σας, ξυπνώντας 15 λεπτά νωρίτερα από ό,τι συνηθίζατε για λίγες ημέρες. Όταν καταφέρετε να «αφομοιώσετε» την αλλαγή, «κόψτε» άλλα 15 λεπτά από τον πρωινό σας ύπνο. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσετε να φτάσετε τον στόχο σας, χωρίς να έχετε «ξυπνήσει» τις αντιστάσεις του οργανισμού σας απέναντι στη συνήθεια του αργοπορημένου ξυπνήματος.

2. Προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίτερα το βράδυ

Μπορεί να είστε συνηθισμένοι να μένετε ξύπνιοι ως αργά το βράδυ, αλλά ξενύχτι και πρωινό ξύπνημα, το γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν μπορούν να συνδυαστούν. Γι αυτό, προσπαθήστε, και πάλι σταδιακά, να πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο – όσο χρόνο κόβετε από τον πρωινό σας ύπνο, βάλτε στόχο να τον «κερδίζετε» το βράδυ. Αν δεν νιώθετε πως νυστάζετε, κάντε ένα χλιαρό ντους πριν πέσετε για ύπνο, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα ή διαβάστε ένα βιβλίο.

3. Βάλτε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι

Αν το ξυπνητήρι βρίσκεται στο κομοδίνο ακριβώς δίπλα από το κρεβάτι σας, με μία ασυναίσθητη κίνηση τη στιγμή που θα χτυπήσει το πρωί, είναι πιθανό να το κλείσετε ή να πατήσετε το snooze και να συνεχίσετε τον ύπνο σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι ώστε να πρέπει να σηκωθείτε για να σταματήσετε το «ενοχλητικό» κουδούνισμά του.

4. Βγείτε από το υπνοδωμάτιο μόλις κλείσετε το ξυπνητήρι

Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να σκεφτεί ότι είναι νωρίς και ξαναπέσετε στο κρεβάτι. Μόλις σηκωθείτε, κλείστε το ξυπνητήρι και βγείτε από το υπνοδωμάτιο. Μόλις αλλάξετε «περιβάλλον», θα νιώσετε αυτομάτως ότι η ώρα του ύπνου έχει φτάσει στο τέλος της και ότι έχετε πλέον ξυπνήσει.

5. Ανταμείψτε τον εαυτό σας που σηκώνεται νωρίς

Συνδέοντας μια εν δυνάμει συνήθεια με μια άλλη που είναι και ευχάριστη, είναι πολύ πιο εφικτό να τη… συνηθίσετε. Γι αυτό, επιλέξτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που καταβάλει να σηκώνεστε νωρίς, προσφέροντάς του ένα πλούσιο πρωινό γεύμα με μία κούπα από τον αγαπημένο σας καφέ, για παράδειγμα. Άλλες «ανταμοιβές» θα μπορούσαν να είναι ένα απολαυστικό μπάνιο, μια βόλτα στο κοντινό πάρκο ή τα μαγαζιά, κ.λπ.

6. Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω μία στο τόσο

Το ότι επιθυμείτε να σηκώνεστε νωρίτερα τα πρωινά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «αναγκάσετε» τον εαυτό σας να ξυπνάει από νωρίς και την Κυριακή! Μία στο τόσο, εφόσον έχετε πλέον συνηθίσει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί, επιτρέψτε στον εαυτό σας να «χουζουρέψει» λίγο παραπάνω – αρκεί να μην γίνεται συστηματικά για να μη «βγείτε» από τη νέα ρουτίνα που με τόσο κόπο υιοθετήσατε.

Μαρία Κόλλια

 

 

ΠΗΓΗ: www.howtowakeupearly.com