Πρόσκληση σε Κυριακάτικο «Brunch»

Πρόσκληση σε Κυριακάτικο «Brunch»

…Το…δεκατιανό που λέγαμε παλιά.


Τι πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας:


Σουβλάκια με φρούτα και ντιπ γιαουρτιού, ή φρέσκα φρούτα εποχής και Φρουτοσαλάτα.

Ένα καλάθι με διάφορα είδη ψωμιών.

Κρουασάν βουτύρου, σταφιδόψωμα «Scones», Στρούντελ μήλου, Ρολάκια κανέλας και κέικ.

Διάφορες μαρμελάδες και μέλι.

Μια πιατέλα με 3 διαφορετικά τυριά, χωρίς έντονο άρωμα και βαριά γεύση, που το ένα από αυτά, να μπορεί να απλώνεται σε ψωμί και σε κρουασάν.

Βούτυρο.

Μια πιατέλα με αλλαντικά, όπως ζαμπόν, σαλάμι, φουαντρέ γαλοπούλα κ.λ.π.

Ένα μπολ με γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού.

Μια πιατέλα με ζεστό μπέικον και λουκάνικα.

Αβγά βραστά, ή τηγανητά, ή Αβγά στο φούρνο με ντομάτα και προσούτο.

Ζεσταμένα κόκκινα φασόλια με σάλτσα (Baked beans) κονσέρβας.

Αλμυρή τάρτα με μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια, κάποια πίτα και μικρά διάφορα σαντουιτσάκια.

Καφέ και τσάι.

Πόντς παγωμένου τσαγιού

Χυμούς

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


Διάφορα φρέσκα φρούτα εποχής κομμένα σε κομματάκια και περασμένα σε 24 ξυλάκια για σουβλάκια

Τα φρούτα της φωτογραφίας είναι,

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρόγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια (Σταφίδα)

2 φλιτζάνια του τσαγιού κομματάκια ανανά από ένα μικρό φρέσκο ανανά

2 φλιτζάνια του τσαγιού κομματάκια πεπόνι

2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού φράουλες, κομμένες στην μέση

Για το ντιπ,

2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι, χτυπημένο με ? φλιτζάνι του τσαγιού μέλι. Αφού το χτυπήσουμε το βάζουμε στο ψυγείο για να το σερβίρουμε παγωμένο.

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ


Διάφορα φρέσκα φρούτα εποχής, κομμένα σε κομματάκια. Το μπολ που θα τα σερβίρουμε, θα είναι ένα άδειο πεπόνι.

Τα φρούτα της φωτογραφίας είναι,

Ανανάς

Μανταρίνια

Σταφύλια

Πεπόνι

Ακτινίδια

Φράουλες

Ντρέσινγκ,

3 κουταλιές της σούπας μέλι

? φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ πεπόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ακουμπήστε το πεπόνι με το κοτσανάκι του προς τα επάνω και παρατηρήστε το αν στέκεται σωστά και όρθια. Εάν δεν είναι σωστή η θέσης του, αφαιρέστε από την κάτω πλευρά μια λεπτή φέτα από το πεπόνι, για να ισορροπήσει. Αυτή θα είναι η βάσης του.

2. Αφαιρέστε από πάνω οριζοντίως ένα κομμάτι για να μείνει το υπόλοιπο πεπόνι σαν μπολ.

3. Αφαιρέστε με το εργαλείο που κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές, όλη την ψίχα του πεπονιού. Βάλτε τα καλά μπαλάκια του πεπονιού μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, για να τα βάλουμε αργότερα στην φρουτοσαλάτα.

4. Αδειάστε το ζουμί που υπάρχει μέσα στο πεπόνι και κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα διακοσμητικά δοντάκια στο επάνω μέρος.

5. Κόψτε όλα τα φρούτα και βάλτε τα στο μπολ, με τις μπαλίτσες του πεπονιού.

6. Ανακατέψτε το λικέρ με το μέλι μέχρι να λιώσει, περιχύστε τα φρούτα και ανακατέψτε τα.

7. Γεμίστε το πεπόνι με τα φρούτα, σκεπάστε το ελαφρά με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, μέχρι να το σερβίρετε.

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ-SCONES

Τα scones, πρωτοεμφανίστηκαν στην Σκωτία και είναι νοστιμότατα και πανεύκολα σταφιδοψωμάκια. Είμαι σίγουρη, ότι θα τα αγαπήσετε και θα τα συμπεριλάβετε στο πρωινό σας. Οι Βρετανοί, συνηθίζουν, να συνοδεύουν το απογευματινό τους τσάι με αυτά. Τα γεμίζουν με μαρμελάδα και clotted cream,* που είναι μια κρέμα, κάτι μεταξύ βουτύρου και φρέσκιας κρέμας.

Υλικά,


115γραμμ. σταφίδες

1 φλιτζάνι του τσαγιού κρύο τσάι

1 κουταλιά της σούπας μαύρο ρούμι

270γραμμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90γραμμ. Σκληρό αλεύρι

4 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

100γραμμ. Μαλακό βούτυρο

85γραμμ. Ζάχαρη

Ξύσμα από ½ λεμόνι

2 μικρά αβγά (85γραμμ.συνολικά) ελαφρώς χτυπημένα

100ml γάλα

1-2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Μουσκεύουμε από το βράδυ τις σταφίδες, μέσα στο τσάι και στο ρούμι.

2. Κοσκινίζουμε τα 2 αλεύρια και την μπαίκιν-πάουντερ δυο φορές και στην συνέχεια τα ξανακοσκινίζουμε όταν τα ρίξουμε, στο μείγμα του βουτύρου.

3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, το βούτυρο με την ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και στην συνέχεια λίγο-λίγο το γάλα.

4. Βγάζουμε από το μίξερ μας το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου, λίγο-λίγο το μείγμα των αλευριών και τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, αφού τις έχουμε στραγγίξει προηγουμένως.

5. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

6. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 210ο C. Καλύπτουμε το ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.

7. Ανοίγουμε την ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών. Κόβουμε με κουπ-πατ, ή με ποτήρι, δίσκους 6 εκατοστών και τους ακουμπάμε με μια μικρή απόσταση τον έναν από τον άλλον πάνω στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί.

8. Χτυπάμε με το πιρούνι την κρέμα γάλακτος μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με λίγη ζαχαρίτσα και ελαχιστότατο αλάτι. Αλείφουμε με το μείγμα τα δισκάκια της ζύμης και τα φουρνίζουμε για 15-18 λεπτά.

9. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Σημ: Η ωμή ζύμη καταψύχεται και διατηρείται πάνω από 1 μήνα.

Επειδή η παραδοσιακή clotted cream είναι αρκετά δύσκολο να παρασκευασθεί και ακόμα πιο δύσκολο να την βρούμε στην αγορά, θα συνοδεύσουμε τα scones, με κρέμα μασκαρπόνε και μαρμελάδα.

Κρέμα μασκαρπόνε,

115γραμμ. τυρί μασκαρπόνε

240ml κρέμα γάλακτος

Βανίλια

1-2 κουταλιές ζάχαρη

Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια ελαφριά αφράτη κρέμα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και διατηρείτε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.

Πληροφοριακά και μόνο για γνώση, η clotted cream, φτιάχνεται με 500ml κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 90ο C. Βάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ (20mm) πυρίμαχο μπολ και την αφήνουμε μέσα στον φούρνο σκεπασμένη, για 8 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σχηματιστεί μια αχνοκίτρινη κρούστα στην επιφάνεια της. (Αυτή είναι η κρέμα που θέλουμε).

2. Βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο και αφήνουμε την κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, να κρυώσει.

3. Στην συνέχεια, την βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.

4. Την βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε με προσοχή από πάνω την κρέμα και την βάζουμε σε ένα τάπερ. Την διατηρούμε στο ψυγείο, 7 ημέρες.

Τα 500ml κρέμα γάλακτος, μας δίνουν 300ml clotted cream και εάν υποθέσουμε ότι το μπολ μας έχει βάθος 20mm, τα επάνω 15mm θα είναι clotted cream και τα υπόλοιπα 5mm θα είναι γάλα, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική.

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ


700γραμμ. μήλα

Χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι

100γραμμ. ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 κουταλιές της σούπας τρίμμα ψωμιού

60γραμμ. Λιωμένο βούτυρο

6-8 φύλλα κρούστας

Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώνουμε το ταψί μας.

2. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, την ζάχαρη, τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε.

3. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στον πάγκο μας και ακουμπάμε το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνουμε και ακουμπάμε επάνω του το επόμενο φύλο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία φύλλο και βουτύρωμα.

4. Πασπαλίζουμε το τελευταίο φύλλο με το τρίμμα του ψωμιού. Απλώνουμε κοντά στην μεγάλη πλευρά και τα μήκος, το μείγμα των μήλων.

5. Τυλίγουμε τα φύλλα με την βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό, σαν πούρο.

6. Ακουμπάμε το ρολό στο βουτυρωμένο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και το φουρνίζουμε για 30-40 λεπτά.

7. Το ξεφουρνίζουμε, το ακουμπάμε στην πιατέλα μας και το χιονίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ


1 ? φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

4 ? φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? φλιτζάνι του τσαγιού λιωμένο βούτυρο

1 αβγό

6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

Ζάχαρη

Κανέλα

Για το γκλάσο,

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, την μαγιά και την ζάχαρη. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε, το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι.

3. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να τα δουλεύουμε.

4. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το αβγό. Τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά και αν δούμε ότι η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε ? φλιτζάνι αλεύρι ακόμα.

5. Βουτυρώνουμε ένα μπολ, βάζουμε την ζύμη μέσα, την σκεπάζουμε και την περιμένουμε να φουσκώσει στο διπλάσιο.

6. Αφαιρούμε την πετσέτα από το φουσκωμένο ζυμάρι, του…ρίχνουμε μια μπουνιά στο κέντρο, το βγάζουμε από το μπολ και το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.

7. Το ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη μας και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, αφήνοντας μια μπορντούρα γύρω-γύρω 1 εκατοστού περίπου, χωρίς βούτυρο.

8. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και πασπαλίζουμε γενναία, όλη την επιφάνεια του φύλλου. Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου μας.

9. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Όταν φτάσουμε στο τέλος, βουτυρώνουμε λίγο την άκρη για να κολλήσει. Το κόβουμε σαν φραντζόλα σε φέτες πάχους 2-2 ½ εκατοστών περίπου. Ακουμπάμε τις φέτες πάνω στην λαδόκολλα, με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Σημ: Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να καταψύξετε τα ρολά κανέλας και να τα χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε. Συντηρούνται στην κατάψυξη, 3 μήνες.

10. Ανάβουμε τον φούρνο, στους 175ο C. Αφήνουμε τα ρολάκια ξαπλωμένα πάνω στην λαδόκολλα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ξαναφουσκώσουν και στην συνέχεια τα φουρνίζουμε για 30 λεπτά.

11. Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη άχνη με την βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, χτυπώντας τα με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα. Εάν την θέλουμε πιο παχιά, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, πιο αραιή λίγο γάλα ακόμα.

12. Ξεφουρνίζουμε τα ρολά και έτσι όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με το γκλάσο της ζάχαρης.

ΑΒΓΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι balsamico

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

5-6 φέτες ψωμιού

120γραμμ. Προσούτο, ή ζαμπόν, σε λεπτές φέτες

8 αβγά

? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C.

2. Σε ένα μικρό μπολάκι, αναμιγνύουμε το λάδι, το balsamico, τις ντομάτες και 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια.

3. Στρώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ τις φέτες του ψωμιού, βάζουμε από πάνω τις φέτες του προσούτο, ή του ζαμπόν και τις περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας.

4. Σπάμε από πάνω ένα-ένα τα αβγά, τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, τα πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπέρι και τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει και να ασπρίσει το ασπράδι και να μείνει ο κρόκος μελάτος.

5. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, πασπαλίζουμε τα αβγά με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ακουμπάμε στο τραπέζι.

ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ


Για την ζύμη της τάρτας,

170γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 μικρό αβγό

Λίγο αλατάκι

150γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100γραμμ. καρύδια τριμμένα

Για την γέμιση,

3 αβγά και 1 κρόκο

300ml κρέμα γάλακτος

1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένο μαϊντανό

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

25γραμμ. Γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλατάκι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αβγό και λίγο αλατάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα καρύδια και τα ζυμώνουμε ίσα-ίσα, για να αναμειχθούν. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα τουλάχιστον.

2. Απλώνουμε την ζύμη (κρατώντας λίγη στην άκρη), στον πάτο και τα τοιχώματα, μιας ταρτιέρας Φ25 εκατοστών και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο C και ψήνουμε την τάρτα, για 15 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 10 λεπτά. Εάν έχει χαλάσει το σχήμα της τάρτας, διορθώστε την και συμπληρώστε την με την ωμή ζύμη, που έχετε αφήσει στην άκρη.

4. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180ο C και βάζουμε την σχάρα στην κάτω τελευταία θέση.

5. Χτυπάμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αδειάζουμε στην τάρτα. Την φουρνίζουμε για 30-35 λεπτά περίπου.

ΠΟΝΤΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ


12 γαρύφαλλα

4 ξυλάκια κανέλας σπασμένα στη μέση

Λεπτές λωριδίτσες από φλούδα λεμονιού

8 φακελάκια τσάι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζουμε όλα τα αρωματικά σε ένα τούλι και το δένουμε με σπάγκο.

2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα 8 φλιτζάνια νερό. Την βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το πουγκάκι με τα αρωματικά μας και τα φακελάκια του τσαγιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε 10 λεπτά.

3. Αφαιρούμε τα αρωματικά και τα φακελάκια του τσαγιού, προσθέτουμε την ζάχαρη, την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και βάζουμε το αρωματικό τσάι μας, για 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει.

4. Το αδειάζουμε σε κανάτα και το σερβίρουμε σε ποτήρια με παγάκια, γαρνιρισμένα με φετούλες λεμονιού.

Ανθή Λαμπίρη