Κέικ νηστίσιμο

Κέικ νηστίσιμο

Η κυρία Βιρχαλίδου, το ονομάζει ακόμα, «Το κέικ της οικονομικής κρίσης»

3-6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μπαίκιν-πάουντερ

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ή λεμόνι

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 κουταλιά της σούπας κακάο

Λίγο λικέρ, ή κονιάκ για άρωμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.

2. Αρχικά ρίχνουμε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κακάο και τα αναμιγνύουμε καλά. Η πυκνότητα της ζύμης δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ σφιχτή. Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, προσθέσουμε και άλλο αλεύρι.

3. Αδειάζουμε τα 2/3 του μείγματος στην φόρμα και προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα που έχουμε στο μπολ, το κακάο. Το ανακατεύουμε πολύ καλά και το αδειάζουμε στην φόρμα, πάνω στο λευκό μείγμα.

4. Φουρνίζουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου. Πριν το ξεφουρνίσουμε βυθίζουμε στο κέικ την μύτη ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρό, σημαίνει ότι το κέικ ψήθηκε.

Η φίλη μας, μας προτείνει να το συνοδέψουμε, με μια μπάλα παγωτό, ή με το γάλα μας.

Δομινίκη Βιρχαλίδου

Επιμέλεια συνταγής: Ανθή Λαμπίρη