«Πρόγραμμα»… ευτυχίας 7 ημερών!

«Πρόγραμμα»… ευτυχίας 7 ημερών!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Φροντίστε την υγεία σας

Η καλή υγεία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της ευτυχίας. Όταν το σώμα και το μυαλό λειτουργούν στο έπακρο, είναι δύσκολο να μη νιώθετε πως είστε στην κορυφή του κόσμου. Από βιοχημική άποψη, όταν η υγεία σας είναι καλή, το σώμα σας δουλεύει αποτελεσματικά, γεγονός που οδηγεί σε μαζικά αποθέματα ενέργειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Σύντομα θα έχετε τόση ενέργεια, που ουσιαστικά θα πετάγεστε το πρωί από το κρεβάτι και χωρίς ξυπνητήρι!

Τι να κάνετε

Δραστηριοποιηθείτε: Κάντε 3 προπονήσεις των 60 λεπτών την εβδομάδα για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας και να απελευθερωθούν οι χαρούμενες «ενδορφίνες». Έτσι, θα αποκομίσετε όλα τα σχετικά οφέλη για την υγεία και την ενέργειά σας.

Χαλαρώστε: Δοκιμάστε μία χαλαρωτική άσκηση για να καταπραΰνετε το σώμα και το απασχολημένο μυαλό σας. Η χαλάρωση είναι ένα συστατικό της σωματικής υγείας που συχνά υποτιμάμε. Φροντίστε να τη βάλεις από σήμερα σε προτεραιότητα.

ΤΡΙΤΗ

Δώστε έμφαση στην αγάπη

Στο βιβλίο της Happiness for Two (Ευτυχία για δύο), η Αλεξάνδρα Στόνταρντ γράφει: «Η αγάπη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε είδους ευημερίας κι ευτυχίας». Αναγνωρίζει ότι ο έρωτας εξαρτάται από τη φιλαυτία. Συχνά είναι ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας και η προσοχή που μας δίνουν που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Τι να κάνετε

Κρατήστε το χέρι του: Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας δείχνει ότι οι παντρεμένες γυναίκες που κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους ήταν ήρεμες και χαλαρές.

Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη με το να είστε αξιόπιστη. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας και φερθείτε με συνέπεια σε ό,τι αναλαμβάνετε.

Προσδιορίστε τι κάνει τον καθένα σας ευτυχισμένο και ενσωματώστε τα στην καθημερινότητά σας. Μικρές χειρονομίες αρκούν για να διαπιστώσετε ότι κάνετε πράγματα ο ένας για τον άλλο με χαρά, παράγοντας έτσι ακόμη περισσότερη ευτυχία.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Μην ξεχνάτε τους φίλους σας

Οι δεσμοί φιλίας είναι ζωτικό στοιχείο της ευτυχίας. Σκεφτείτε όλες τις σημαντικές ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας (τα 18α γενέθλιά σας, την αποφοίτησή σας, το γάμο σας, τη γέννηση του παιδιού σας) και θα δείτε ότι κάθε φορά ήσαστε περιτριγυρισμένη από την υποστήριξη καλών σοας φίλων. Δεν είναι σύμπτωση αυτό. Είναι γεγονός ότι οι φίλοι συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν, αλλά και να νιώθουμε σιγουριά και ασφάλεια. Μάλιστα, σε μελέτη στην επιθεώρηση American Sociological Review υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν λιγότερους έμπιστους φίλους απ’ ό,τι 20 χρόνια πριν, που πιθανόν να είναι ένας λόγος για το έντονο άγχος τους.

Τι να κάνετε

Η φιλία είναι δούναι και λαβείν, γι’ αυτό φροντίστε να τη φυλάτε και να απομακρύνεστε από τους ανθρώπους που είναι διαρκώς αρνητικοί και σας στερούν το κέφι.

Δώστε στους φίλους σας να καταλάβουν ότι αγγίζουν τη ζωή σας. Το να δείχνετε σε κάποιον πόσο σημαντικός είναι για εσάς σας φέρνει πιο κοντά από οτιδήποτε άλλο.

ΠΕΜΠΤΗ

Σκεφτείτε την καριέρα σας

Σε μελέτη από το University College London διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες που ένιωθαν υποτιμημένες και εργάζονταν υπερβολικά είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες από τις πιο ικανοποιημένες συμμετέχουσες. Αυτό που κάνουμε για 8 ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας – και το πώς νιώθουμε γι αυτό – έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική ευτυχία μας. Εάν είστε απογοητευμένη, επανεξετάστε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Πόσο ταιριάζουν τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα και οι ικανότητές σας με το τωρινό σας επάγγελμα; Προχωράτε προς τα εκεί που θέλετε; Αν όχι, είναι καιρός να κάνετε κάτι. Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να διαφοροποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε, να αλλάξετε τμήμα, εταιρεία ή ακόμη και καριέρα. Μόλις εξετάσετε όλες τις επιλογές, πάρτε μια απόφαση και φτιάξτε ένα πλάνο βήμα προς βήμα. Έτσι, θα νιώσετε πιο θετική κι αυτό θα γίνει ο καταλύτης για μια αλλαγή που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στη διαρκή ευτυχία.

Τι να κάνετε

Στη δουλειά: Προσπαθήστε να μην πνίγεστε, οργανώνοντας τις εργασίες σας σύμφωνα με τα επείγοντα ή όχι τον χαρακτήρα τους. Κάντε μια λίστα και ελέγξτε τη συστηματικά. Ίσως διαπιστώσετε ότι το να διαγράφετε πράγματα από τη λίστα σας δίνει μια αίσθηση ελέγχου και ικανοποίησης.

Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε τη δουλειά σας γι’ αυτήν που ονειρεύεστε, βρείτε τρόπους για να ενσωματώσετε περισσότερα από όσα αγαπάτε στην καθημερινότητά σας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απαλλαγείτε από το στρες

«Στη μέση της δυσκολίας βρίσκεται η ευκαιρία» έλεγε ο Αλμπερτ Αινσταϊν. Μη φοβάστε τις προκλήσεις και τα προβλήματα. Αποτελούν μέρος της ζωής – το ίδιο και το στρες. Το κόλπο είναι να μάθενετε να το διαχειρίζεστε. Το στρες μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα άλλων παθήσεων, αλλά και να προκαλέσει δικά του, όπως οι πονοκέφαλοι. Το 75% των επισκέψεων στο γιατρό έχει ως σημείο αναφοράς προβλήματα που σχετίζονται με αυτό και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο προς την ευτυχία. Σήμερα δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να ελαττώσετε τους ρυθμούς σας.

Τι να κάνετε

«Φιμώστε» τον τελειομανή που κρύβετε μέσα σας. Αποδεχτείτε ότι το «αρκετά καλά» μερικές φορές είναι υπεραρκετό.

Μη λέτε «ναι» σε κάθε αίτημα και πρόσκληση. Πρέπει να είστε επιλεκτική με τη διάθεση του χρόνου σας – φυλάξτε λίγο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ένα «όχι» την ημέρα μειώνει το άγχος και το στρες που προέρχονται από το γεγονός ότι δεσμεύεστε υπερβολικά, προγραμματίζετε και αναλαμβάνετε πάρα πολλά πράγματα.

Παίρνετε βαθιές αναπνοές. Όταν είμαστε αγχωμένοι, η αναπνοή μας είναι απότομη και ρηχή. Επικεντρωθείτε στις βαθιές, μακριές και σταθερές αναπνοές και θα νιώσετε αμέσως πιο ήρεμη.

Προσφερθείτε. Όταν βοηθάτε τους άλλους, μειώνονται το άγχος και η κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να βρίσκετε περισσότερη ευτυχία, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Βρείτε την αυτοπεποίθησή σας

Πόσο περισσότερα μπορείτε να καταφέρετε και πόσο πιο ευτυχισμένη θα ήσαστε αν είχατε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, η εξωστρεφής συμπεριφορά κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους. Ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Ουίλιαμ Φλίσον, λέει ότι ακόμη και οι εσωστρεφείς μπορούν να συμπεριφέρονται με εξωστρέφεια και να γίνουν πιο χαρούμενοι αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους. Η λογική είναι ότι όταν υποκρίνεστε κάτι, σιγά σιγά το καταφέρνετε…

Τι να κάνετε

Η αυτοεπιβεβαίωση βοηθά πραγματικά στο να προγραμματίζετε το μυαλό σας να είναι ευτυχισμένο. Όταν χρειάζεστε μια δόση αυτοπεποίθησης, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις δυνάμεις, τις ικανότητες και τα ταλέντα σας.

Αναλάβατε δράση. Η ανάληψη δράσης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς η δράση οδηγεί στην αλλαγή. Όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, συνήθως νιώθετε ανίκανη να δράσετε. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Κάντε ένα βήμα κάθε φορά, αν υπάρχει κάτι που πρέπει να επιτύχετε, αλλά σας φαίνεται «βουνό». Υπάρχει κάτι που σας δίνει μια δυσανάλογα έντονη αίσθηση δύναμης όταν ξεκινάτε κάτι με την πρόθεση να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι είστε αποφασισμένη. Κάντε ένα μικρό πρώτο βήμα -αντί να πέσετε με τα μούτρα σε αυτό που απλώνεται μπροστά σας – και θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολα εφικτό.

ΚΥΡΙΑΚΗ


Ασχοληθείτε με την πνευματικότητα


Ακόμη κι αν δεν πηγαίνετε στην εκκλησία, η πνευματικότητα κάνει καλό στην ψυχή. Ο Βρετανός ψυχολόγος δρ. Στίβεν Τζόζεφ μελέτησε τη σχέση μεταξύ ευτυχίας και πνευματικότητας και διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από το γενικό πληθυσμό. Διαπίστωσε, επίσης, ότι ένα πνευματικό μονοπάτι εκτός οργανωμένης θρησκείας ενδέχεται να βοηθήσει στην επιδίωξη της ευτυχίας. Ίσως να συμβαίνει επειδή η πνευματικότητα σας δίνει την αίσθηση του σκοπού, την ευκαιρία να νοιαστείτε για τους άλλους και να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα. Αφιερώνοντας μια ήσυχη στιγμή για να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, νιώθουμε πιο γαλήνιοι, ήρεμοι και συνδεδεμένοι με το σύμπαν. Για παράδειγμα, στην αρχή ενός μαθήματος γιόγκα αφιερώνεται λίγος χρόνος για στοχασμό κι αυτό πραγματικά δίνει το ανάλογο ύφος στη συνεδρία.

Τι να κάνετε


Βρείτε χρόνο για στοχασμό και ευγνωμοσύνη, αλλά και να πείτε «ευχαριστώ» με το δικό σας τρόπο.

Προσφέρετε εθελοντική εργασία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν τακτικά χρόνο σε δραστηριότητες που απαιτούν συμμετοχή έχουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευτυχίας. Επιπλέον, αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι εργάζονταν σε δουλειές που σχετίζονταν με την κοινωνική πρόνοια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη δουλειά τους.

ΠΗΓΗ: www.psyhealth.gr