Life Coach: Ο προσωπικός μου οδηγός

Life Coach: Ο προσωπικός μου οδηγός

Τι είναι το life coaching;

Είναι μια διαδικασία αυτοβελτίωσης, που απευθύνεται σε ανθρώπους ψυχικά υγιείς και έτοιμους να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζωή τους και τους βοηθάει να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη ζωή που ζουν και σε αυτή που θα ήθελαν να ζήσουν.

Ο life coach δεν είναι σύμβουλος, γιατί ποτέ δεν θα σου δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις, και δεν είναι ψυχολόγος, γιατί δεν εστιάζει στη θεραπεία ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών. Είναι κάποιος που σε ακούει, χωρίς ποτέ να σε επικρίνει και με τη γνώση και την εμπειρία του προσπαθεί να εντοπίσει το πραγματικό πρόβλημα που σε απασχολεί και να σε βοηθήσει να βρεις τις αληθινές σου επιθυμίες.

Το life coaching εστιάζει και στη μοναδικότητα του κάθε πελάτη, και τον βοηθάει να προσδιορίσει ο ίδιος τους στόχους που πραγματικά επιθυμεί.

Ένας σωστός life coach προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνει να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.

Σε ποιούς απευθύνεται;


Σε όλους!Μπορεί να σε βοηθήσει σε επαγγελματικά θέματα, όπως στη καριέρα σου, να βελτιώσεις τη σχέση με τον εργοδότη σου, να βρεις ποιο επάγγελμα σου ταιριάζει, να αρχίσεις να παίρνεις ευχαρίστηση από τη δουλειά σου.

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις οικογενειακές και φιλικές σου σχέσεις αλλά και να βρεις λύσεις σε οικονομικά θέματα και προβλήματα με τον εαυτό σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα



Τι διαφορά έχει από την ψυχοθεραπεία;


Το coaching δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές και ένας σωστός coach οφείλει να παραπέμπει ανάλογες περιπτώσεις σε ψυχοθεραπευτή.

Το coaching ασχολείται με το σήμερα και το αύριο, ενώ η ψυχοθεραπεία με το παρελθόν και τα παλιά τραύματά του.

Πώς γίνεται;


Η κάθε συνεδρία είναι σαν μια συζήτηση με κάποιον πολύ καλό σου φίλο, που λειτουργεί ως καθρέφτης σου.

Στη πρώτη συνεδρία, συμπληρώνεις ένα ερωτηματολόγιο που επιτρέπει στον coach να εκτιμήσει την κατάσταση και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ο διάλογος και οι νοητές εικόνες όσον αφορά τη ζωή, τη δουλειά και τους φίλους ή σε αυτά που επιθυμείς να αποκτήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να δεις τα αρνητικά ως γέφυρα προς τα θετικά και να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτά.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα



Που γίνεται, πόσο διαρκεί και πόσο θα μου κοστίσει;


Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ή στο γραφείο του coach ή τηλεφωνικά, εφόσον υπάρχει μια προσωπική γνωριμία. Ο χρόνος της κάθε συνεδρίας, αλλά και όλου του κύκλου, ποικίλει ανάλογα με τα προβλήματα του πελάτη, αλλά γενικά προτείνονται 3 ωριαίες συνεδρίες το μήνα για ένα διάστημα περίπου 8 μηνών.

Οι συνεδρίες γίνονται ατομικά και ομαδικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός, αν και οι ειδικοί λένε ότι το ομαδικό συχνά δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της αίσθησης που αποκομίζεις ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που έχουν τα ίδια προβλήματα με σένα. Το κόστος κυμαίνεται από 80 έως 250 ευρώ την ώρα για το ατομικό coaching.

Που μπορώ να βρω έναν life coach;


Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του διαδικτύου. Πριν όμως καταλήξεις σε κάποιον, καλό θα ήταν να μιλήσεις με δύο επαγγελματίες, για να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει καλύτερα.

Ευχαριστούμε τη Νάνσυ Μαλέρου, συγγραφέα του πρώτου οδηγού Life Coaching στην Ελλάδα και τον Απόστολο Καλπάκα, management Consultant Executive Coach, για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν.


Ευγενία Καλτεζιώτη