Πιπεριές, αρνάκι στη γάστρα, σαλάτα και γλυκιά κρέμα μασκαρπόνε!

Πιπεριές, αρνάκι στη γάστρα, σαλάτα και γλυκιά κρέμα μασκαρπόνε!

ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ


6 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι

6 φρέσκα κρεμμυδάκια

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια του τσαγιού θρυμματισμένη φέτα

1 κουταλιά της σούπας χοντροκομμένο καρύδι

Αλατάκι

πιπέρι

Λάδι

Χυμό λεμονιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Κόψτε τις πιπεριές καθέτως στην μέση και αφαιρέστε τα σποράκια.

2. Κόψτε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ζεματίστε τα για δευτερόλεπτα, σε νερό που βράζει για να γίνουν εύκαμπτα. Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη. (Το λευκό μέρος μπορείτε να το κόψετε σε ροδέλες, να το βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων και να το καταψύξετε).

3. Αναμείξτε σε ένα μπολ την φέτα, τον μαϊντανό, τα καρύδια, το πιπέρι και λίγο λάδι.

4. Βάλτε από 1 κουταλιά του μίγματος στην άκρη κάθε πιπεριάς και τυλίξτε την σαν πούρο.

5. Βάλτε τα ρολάκια σε μια πιατέλα, δέστε τα χαλαρά με το πράσινο μέρος του κρεμμυδιού, περιχύστε τα με λάδι και λεμόνι, πασπαλίστε τα με αλάτι και πιπέρι και σερβιρίστε τα.

 

ΑΝΑΜΕΙΚΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ


Μια σακούλα με φρέσκα ανάμεικτα λαχανικά

1 μπρόκολο, ή 2 μικρά

½ φλιτζάνι αμύγδαλα με το φλούδι τους κομμένα

100γραμμ. φέτα ψιλοκομμένη, ή 1 κουτί τυρί cottage στραγγισμένο

Μαύρες ελίτσες χωρίς κουκούτσι

Ντρέσινγκ,


½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο

Αλάτι και πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Πλένετε και κόβετε σε φέτες, τις φουντίτσες του μπρόκολου. Εάν δεν σας αρέσει να είναι ωμές, στρώστε τις σε ένα τηγάνι, προσθέστε λίγο νερό και αλατάκι και βράστε τις μέχρι να κρατάνε λίγο. Αδειάστε το νερό και αφήστε το μπρόκολο στο τηγάνι να κρυώσει.

2. Ξεπλένετε και στραγγίζετε τα ανάμεικτα λαχανικά από την σακούλα. Τα βάζετε στη σαλατιέρα σας, προσθέτετε το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το τυρί, τις ελίτσες και τα ανακατεύετε. Την σκεπάζετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο.

3. Χτυπάτε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα βαζάκι με καπάκι, για να τα έχετε έτοιμα.

4. Τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε την σαλάτα, την περιχύνετε με το ντρέσινγκ.

 

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

 

1 μπουτάκι αρνίσιο (Πέστε στο χασάπη σας να σας το σπάσει σε μερίδες)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

1 κουτί Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη των 370γραμμ.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι ζεστό νερό

 

Για τον πουρέ,


4-5 μεγάλες πατάτες

1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

1 μπολάκι τριμμένο τυράκι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε τον φούρνο στο πάνω-κάτω στους 200ο C.

2. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει χωρίς λάδι και ροδοκοκκινίστε το αρνάκι. Βγάλτε το από το τηγάνι και ακουμπήστε το μέσα στην γάστρα.

3. Καθαρίστε το τηγάνι και βάλτε το λάδι να ζεσταθεί, για να τσιγαρίσετε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

4. Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο, προσθέστε την ντομάτα, την πάστα της ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, την ζάχαρη, το νερό, αλάτι και πιπέρι.

5. Αφήστε τα να πάρουν μια βράσει και αδειάστε τα στην γάστρα με το αρνάκι.

6. Κλείστε την γάστρα με το καπάκι της και φουρνίστε τη για 2 ώρες και 30 λεπτά.

7. Στην πρώτη ώρα ψησίματος η θερμοκρασία θα είναι στους 200ο C, στη συνέχεια θα τη χαμηλώσετε στους 180ο C. Στα τελευταία 15 λεπτά, θα βγάλετε το καπάκι της γάστρας και θα αφήσετε το αρνάκι να ψήνεται ξεσκέπαστο.

 

Για τον πουρέ,


1. Πλένετε και βράζετε τις πατάτες με το φλούδι και χωρίς αλάτι.

2. Όταν βράσουν τις σουρώνετε και τις ξεφλουδίζετε. Για να μη καίγεστε, θα την τρυπήσετε με πιρούνι, που θα το κρατάτε σαν λαβή με το ένα χέρι και με το άλλο, με ένα μαχαιράκι, θα την ξεφλουδίζετε. Θα βάλετε τις ξεφλουδισμένες πατάτες στην κατσαρόλα που τις βράσατε και θα τις λειώσετε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. (Αν δεν έχετε, περάστε τις από τον μύλο των λαχανικών).

Περιχύστε τον πουρέ με την κρέμα γάλακτος πασπαλίστε τον με αλατάκι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε τον πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ενωθεί με την κρέμα.

Σερβίρισμα,

Θα βάλετε ένα κομμάτι αρνάκι στο πιάτο. Δίπλα του, θα βάλετε τον πουρέ, θα το περιχύσετε με σαλτσούλα και θα πασπαλίσετε τον πουρέ με τριμμένο τυράκι.

Σημ: Σε περίπτωση που δεν έχει πήξει η σάλτσα, θα αφαιρέσετε το αρνάκι από την γάστρα και θα το βάλετε σε μια πιατέλα σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Θα αδειάσετε την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και θα την βράσετε, μέχρι να χυλώσει.

 

ΤΟΥΡΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ MASCARPONE


100γραμμ. καρύδια

100γραμμ. Ζάχαρη

Λίγο βούτυρο

500γραμμ. τυρί mascarpone

4 κρόκους αβγών

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Βανίλια

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, ή κάποιο άλλο λικέρ που σας αρέσει

300ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Βανίλια

1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Μερικά μαρασκίνο (Προεραιτικά)

Έτοιμο σιρόπι σοκολάτας

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βουτυρώστε ελαφρώς, την ανάποδη από ένα ταψάκι. Βάλτε την ζάχαρη με τα καρύδια σε ένα τηγανάκι. Ανακατέψτε τα με ξύλινη κουτάλα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη, να ξανθύνει και να αγκαλιάσει τα καρύδια.

2. Αδειάστε τα στο βουτυρωμένο ταψί. Απλώστε τα και αφήστε τα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

3. Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.

4. Προσθέστε το mascarpone και την βανίλια και χτυπήστε τα, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Ρίξτε το κονιάκ και χτυπήστε τα πάλι. Σκεπάστε την κρέμα με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο.

5. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέστε τη ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίστε να την χτυπάτε μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί.

6. Σπάστε τα καραμελωμένα καρύδια και στραγγίστε μερικά μαρασκίνο.

7. Τοποθετήστε μια στρώση σαβαγιάρ στον πάτο του πυρέξ κα ραντίστε τα με λίγο γάλα. Απλώστε το μίγμα με το mascarpone πάνω στα μπισκότα.

8. Βάλτε τη δεύτερη στρώση μπισκότα, ραντίστε τα με το γάλα και απλώστε επάνω τους την σαντιγί.

9. Πασπαλίστε το γλυκό με τα καραμελωμένα καρύδια, στολίστε το με τα μαρασκίνο και περιχύστε το με το σιρόπι σοκολάτας.

 

Ανθή Λαμπίρη