3 Καταπληκτικές τούρτες, για το τσάι μας

3 Καταπληκτικές τούρτες, για το τσάι μας

ΤΟΥΡΤΑ-ΚΕΙΚ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟ

Για το κέικ,

125γραμμ. βούτυρο

? (165γραμμ.) φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 κρόκους αβγών

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (150γραμμ.)

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο (35γραμμ.)

Βανίλια, ή ½ κουταλάκι υγρό άρωμα πικραμύγδαλου

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

1 φλιτζάνι ξινόγαλο

(Εάν δεν βρείτε στο Super Market, θα βάλετε σε ένα μπολάκι 1 φλιτζάνι γάλα και θα προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Θα το ανακατέψετε και σε 10 λεπτά θα έχει γίνει ξινόγαλο.

Για την μαρέγκα,

4 ασπράδια αβγών

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Βανίλια

2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα φιλέ

Για την κρέμα αμυγδάλου,

300ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας λικέρ Amaretto

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

30γραμμ. ξύσμα σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 ταψάκια για τούρτες Φ20.

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και την σόδα, σε ένα μπολ.

3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και την βανίλια, ή το πικραμύγδαλο.

4. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, προσθέτοντας το αλεύρι με το κακάο και την σόδα και τελευταίο το ξινόγαλο. Μοιράζουμε το μίγμα στα 2 ταψάκια.

5. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα σφιχτή και ρίχνουμε την βανίλια, λίγη-λίγη την ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να δέσει η μαρέγκα και να γυαλίσει.

6. Μοιράζουμε την μαρέγκα στα 2 ταψάκια, πάνω από την ζύμη των κέικ, την απλώνουμε με προσοχή. Πασπαλίζουμε μόνο το ένα ταψάκι με τα αμύγδαλα και τα φουρνίζουμε για 25 λεπτά. Καλύπτουμε τα κέικ με λαδόκολλα και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.

7. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν και τα ξεφορμάρουμε για να κρυώσουν.

8. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει τόσο, ώστε να μπορεί να απλωθεί. Ρίχνουμε τελευταία στιγμή πριν κλείσουμε το μίξερ το λικέρ και το ξύσμα της σοκολάτας και προχωράμε στη συναρμολόγηση.

9. Ακουμπάμε στην πιατέλα μας το πρώτο κέικ, χωρίς τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου και ακουμπάμε από πάνω, το δεύτερο κέικ με την μαρέγκα και τα αμύγδαλα.

ΤΟΥΡΤΑ-ΚΕΙΚ ΒΕΡΙΚΟΚΟ


Για το κέικ,

185γραμμ. βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι

βανίλια

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 αβγά

100γραμμ. λευκή κουβερτούρα

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Για την γέμιση,

4 φέτες βερίκοκα κομπόστα, ή ροδάκινο

2 κουταλιές της σούπας λικέρ βερίκοκο

300ml κρέμα γάλατος

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Για την επικάλυψη,

300ml κρέμα γάλακτος

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

βανίλια

Πραλίνα,

1 φλιτζάνι του τσαγιού φουντούκια

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 160ο C. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα ένα βαθύ ταψάκι Φ23.

2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς, την ανάποδη από ένα ταψάκι. Βάζουμε την ζάχαρη με τα φουντούκια σε ένα τηγανάκι. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη, να ξανθύνει και να αγκαλιάσει τα φουντούκια.

3. Τα αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί, τα απλώνουμε και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Στην συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα σπάμε.

4. Λειώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε χαμηλή θερμοκρασία και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

5. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας τα, μέχρι να ασπρίσουν.

6. Ρίχνουμε την λειωμένη κουβερτούρα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και την βανίλια. Χτυπάμε το μίγμα για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταματάμε.

7. Προσθέτουμε αλληλοδιαδόχως το κοσκινισμένο αλεύρι και το νερό και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

8. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα, να κρυώσει τελείως.

9. Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το λικέρ και τα αφήνουμε 30 λεπτά.

10. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει τόσο, ώστε να μπορεί να απλωθεί. Προσθέτουμε στην σαντιγί τα βερίκοκα με το λικέρ και τα ανακατεύουμε απαλά και προχωράμε στη συναρμολόγηση.

11. Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στα 3.

12. Ακουμπάμε τον πρώτο πάτο στην πιατέλα μας και απλώνουμε την μισή κρέμα. Την πασπαλίζουμε με λίγη πραλίνα και ακουμπάμε τον δεύτερο πάτο. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, την πασπαλίζουμε με πραλίνα και ακουμπάμε τον τρίτο και τελευταίο πάτο.

13. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να πήξει τόσο, ώστε να μπορεί να απλωθεί.

14. Καλύπτουμε όλο το γλυκό με σαντιγί, κρατώντας λίγη στην άκρη για το στόλισμα. Το πασπαλίζουμε με πραλίνα, και βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το στολίζουμε με ωραίες ροζέτες.

ΤΟΥΡΤΑ-ΚΕΙΚ ΜΟΚΑ

Για το κέικ,

½ φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ Cointreau

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Βανίλια

150γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, λειωμένη

90γραμμ. βούτυρο λειωμένο

6 κρόκους αβγών

6 ασπράδια αβγών

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Για την γέμιση,

2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ espresso

2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό

300γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας, λειωμένη

6 κρόκους αβγών

Για το γκλάσο,


2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ espresso

? φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

200γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας, λειωμένη

4 κρόκους αβγών

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

185γραμμ. βούτυρο μαλακό

Για το στόλισμα με τα λουλουδάκια,

1 πακέτο Maltizers

½ πακέτο αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα ένα βαθύ ταψί Φ23.

2. Βάζουμε το ξύσμα μέσα σε ένα μπολάκι το περιχύνουμε με το λικέρ. Το αφήνουμε 30 λεπτά. Στην συνέχεια το σουρώνουμε σε ένα άλλο μπολάκι και αφήνουμε και τα δυο μπολάκια στην άκρη.

3. Αναμιγνύουμε καλά, σε ένα μεγάλο μπολ, την λειωμένη σοκολάτα, το βούτυρο και το ξύσμα που έχουμε στην άκρη. Προσθέτουμε 3 κουταλάκια του γλυκού από το σουρωμένο λικέρ, τους κρόκους και το κοσκινισμένο αλεύρι.

4. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά-σιγά την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δέσει η μαρέγκα και να γυαλίσει.

5. Ρίχνουμε την ½ μαρέγκα στο μίγμα της σοκολάτας, τα αναμιγνύουμε απαλά και προσθέτουμε ανακατεύοντας και την υπόλοιπη μαρέγκα.

6. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου.

7. Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τη γέμιση,


1. Λειώνουμε την σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

2. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, το ζεστό νερό με τον καφέ, την λειωμένη σοκολάτα, τους κρόκους, 1/3 φλιτζάνι λικέρ που έχουμε στην άκρη και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να πήξει.

Για το γκλάσο,


1. Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον καφέ με το ζεστό νερό, το υπόλοιπο λικέρ, την λειωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ενιαία κρέμα.

2. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, λίγο-λίγο το λειωμένο βούτυρο, το μίγμα της σοκολάτας και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, ή και περισσότερο, μέχρι να είναι εύκολο να απλώσουμε το γκλάσο.

Συναρμολόγηση,


1. Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στα 3.

2. Βάζουμε τον πρώτο πάτο στην πιατέλα μας, απλώνουμε την ½ γέμιση και ακουμπάμε πάνω, τον δεύτερο πάτο.

3. Απλώνουμε στον δεύτερο πάτο την υπόλοιπη γέμιση και ακουμπάμε τον τρίτο πάτο.

4. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας με το γκλάσο και κάνουμε μεγάλες κυματιστές σπατουλιές για διακόσμηση. Στολίζουμε το γλυκό με πολλά λουλουδάκια και το βάζουμε στο ψυγείο.

Ανθή Λαμπίρη