Πικ νικ δίπλα στη θάλασσα

Πικ νικ δίπλα στη θάλασσα

Μη ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας:

Ομπρέλα

Περιοδικά και σταυρόλεξο

Τάβλι

Ψάθες, καπέλα, αντηλιακό

Γυαλιά ηλίου

Τραπεζομάντιλο

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας

Μαχαιροπίρουνα πλαστικά

Πιάτα μιας χρήσης

Ποτήρια μιας χρήσης

1 μεγάλο μπολ για τη σαλάτα και τσιμπίδα

1 μαχαίρι

Ψυγειάκι εξοχής, που θα βάλουμε μέσα νερό, παγωμένο τσάι, χυμούς, …μπύρα. Παγωμένο έτοιμο καφεδάκι, σαλατικά, φρούτα και τέλος, αν υπάρχει χώρος… τα φαγητά μας.

Σακούλες σκουπιδιών, για να μαζέψουμε τα πάντα και να αφήσουμε την ακτή καθαρή για τον επόμενο.

Επίσης, καλό θα είναι, να πάρουμε μαζί μας φιδάκι για τα κουνούπια. Πού ξέρουμε; Μπορεί να μας βρει το σούρουπο δίπλα στη θάλασσα και εκεί θα μας βρουν και τα κουνούπια για να μας διώξουν άρον-άρον.

ΠΙΚ ΝΙΚ ΜΕΝΟΥ

Κεφτεδάκια

Ομελέτα με λαχανικά

Κοτόπουλο μπουτάκια στη λαδόκολλα

Σαλάτα

Φρούτα

Γλυκό

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

250 γραμμ. ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο

2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες

2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 κουταλιά της σούπας ούζο

Μπόλικο αποξηραμένο τριμμένο δυόσμο

Αλάτι και πιπέρι

Αλεύρι για το αλεύρωμα

Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

2. Βάζουμε μέσα σε ένα ταψί αλεύρι.

3. Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μεγαλούτσικα μπαλάκια και με τις παλάμες μας τα συμπιέζουμε λίγο, για να πάρουν το σχήμα του κεφτέ. Φτιάχνουμε όλο το κιμά σε κεφτέδες και τους αραδιάζουμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι. Τους πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω τους.

4. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι να κάψει. Παίρνουμε το κάθε κεφτέ στις παλάμες μας, τον κουνάμε δεξιά και αριστερά, για να πουδραριστεί με το αλεύρι που έχει ήδη επάνω του και τον βουτάμε στο ζεστό λάδι. Τους γυρίζουμε 3 με 4 φορές για να τηγανιστούν ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές.

5. Έχουμε στρώσει ένα τάπερ με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε τους τηγανισμένους κεφτέδες μέσα.

6. Όταν κρυώσουν τελείως θα τους σφραγίσουμε με το καπάκι.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1/2 κιλό κολοκυθάκια

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομματάκια

½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι

1 τομάτα κομμένη σε φέτες

Αλάτι-πιπέρι

2 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια

6 αβγά

6 κουταλιές της σούπας γάλα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

2. Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε.

3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά με το λάδι, μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι.

4. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

5. Ρίχνουμε τη κομμένη τομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.

6. Προσθέτουμε τις πατάτες.

7. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε τα υλικά που έχουμε στο τηγάνι.

Κουνάμε το τηγάνι για να πάει παντού το γάλα με τα αβγά, το σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να πήξει η ομελέτα.

8. Ανοίγουμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και μεταφέρουμε την ομελέτα σε ένα τάπερ.

9. Όταν κρυώσει τελείως κλείνουμε το τάπερ.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

6 μπουτάκια κοτόπουλο, ή όσα νομίζουμε ότι θα χρειαστούμε, των 300-375 γραμμ. το ένα.

Μαρινάδα

250ml λευκό κρασί

5 κουταλιές της σούπας λάδι

3 κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα

3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα μυρωδικά, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδου σε πολύ λεπτές φετούλες

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, μέσα σε ένα βαθύ μπολ.

2. Με ένα μαχαίρι, κάνουμε βαθιές χαρακιές στη πάνω και κάτω πλευρά σε κάθε μπουτάκι.

3. Βουτάμε τα μπουτάκια στη μαρινάδα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-8 ώρες. Τα γυρίζουμε 2-3 φορές σ’ αυτό το διάστημα, για να ρουφάνε μαρινάδα απ’ όλες τις πλευρές.

4. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

5. Βγάζουμε τα μπουτάκια από τη μαρινάδα, τα βάζουμε σε λαδόκολλα, τα τυλίγουμε 2-3 φορές με το χαρτί, και δένουμε με σπάγκο το πακετάκι.

6. Βρέχουμε ελαφρώς το χαρτί και το σπάγκο με το σφουγγαράκι της κουζίνας και το φουρνίζουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά.

7. Το παίρνουμε μαζί μας στη θάλασσα όπως είναι, μέσα στη λαδόκολλα.

ΣΑΛΑΤΑ

1-2 πράσινες δροσερές σαλάτες

2 τομάτες

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κόκκινη

1 αγγούρι

Ντρέσινγκ

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

2 κουταλιές της σούπας balsamico

1 σκελίδα σκόρδου

1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένουμε τις σαλάτες, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε με τα δάχτυλα μας μέσα σε μια σακούλα τροφίμων. Τη κλείνουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο να περιμένει.

2. Πλένουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά μέσα σε σακούλα τροφίμων και στο ψυγείο να περιμένουν.

3. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά του ντρέσινγκ, τα βάζουμε σε ένα καθαρό βαζάκι και στο ψυγείο μέχρι να φύγουμε.

4. Όταν έρθει η ώρα να φύγουμε θα τα βάλουμε όλα στο φορητό ψυγειάκι.

5. Θα τα σερβίρουμε στο μπολ που έχουμε πάρει μαζί μας.

6. Θα βάλουμε στο μπολ πρώτα τη κομμένη σαλάτα, από πάνω τα κομμένα λαχανικά και θα τα περιχύσουμε όλα μαζί με το ντρέσινγκ που έχουμε στο βαζάκι.

ΦΡΟΥΤΑ

Μερικά βερίκοκα, μερικούς γιαρμάδες, ή ότι άλλο μας αρέσει. Σε περίπτωση που επιλέξουμε καρπούζι και πεπόνι, θα τα αφήσουμε άκοπα, για να τα διατηρήσουμε δροσερά μέσα στη θάλασσα.

ΓΛΥΚΟ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Για το κέικ

5 αβγά

300γραμμ. Ζάχαρη

140 γραμμ. Κρέμα γάλακτος

Ξύσμα από 3 λεμόνια

1 ½ κουταλιά της σούπας κονιάκ

80 γραμμ. Βούτυρο λειωμένο

240 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Για το γκλάσο

3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Λίγο νεράκι

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

150 γραμμ. Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

2. Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο μέγεθος που χρειαζόμαστε, το στύβουμε καλά και καλύπτουμε τα τοιχώματα μιας φόρμας για ψωμί, 26Χ9Χ8. Βουτυρώνουμε τη λαδόκολλα.

3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μπαίκιν-πάουντερ.

4. Χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.

5. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μπαίκιν και τα ανακατεύουμε.

6. Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι για να δούμε αν βγει καθαρό οπότε και το κέικ μας θα είναι ψημένο.

7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά..

8. Βάζουμε σε ένα μικρό τηγανάκι τη μαρμελάδα με το νεράκι και τη διαλύουμε. Χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι αλείφουμε το κέικ.

9. Ετοιμάζουμε το γκλάσο λεμονιού.

10. Αναμιγνύουμε μέσα σε ένα τηγανάκι τη ζάχαρη άχνη με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Τα ζεσταίνουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και να πάρει τη μορφή σιροπιού.

11. Αλείφουμε το κέικ με το γκλάσο λεμονιού και το βάζουμε στο φούρνο. Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για 10 λεπτά για να στεγνώσει το γκλάσο και να γίνει ημιδιάφανο.

12. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανθή Λαμπίρη