Πάρτι με άρωμα Μεξικού!

Πάρτι με άρωμα Μεξικού!

BURRITOS ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 

500γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό, με τα καρυκεύματα που γράφω παρακάτω*

1 κουτί (400γραμμ.) τοματάκια ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

10-12 έτοιμες τορτίγες

½ μαρούλι ψιλοκομμένο

2 τομάτες ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί γκούντα

1 φλιτζάνι του τσαγιού sour cream

ή 270γραμμ. τυρί Philadelphia χτυπημένο με ? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής.

? φλιτζάνι του τσαγιού έτοιμη guacamole dip

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, να κάψει, χωρίς λάδι. Μόλις κάψει, ρίξτε τα κομματάκια του κοτόπουλου. Γυρίστε τα απ’ όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα και να ασπρίσει το κρεατάκι τους.

2. Προσθέστε τα κρεμμύδια τις πιπεριές και το λάδι. Τσιγαρίστε τα για 2-3 λεπτά και το φλιτζάνι του νερού με τα καρυκεύματα. Βράστε τα για 2-3 λεπτά.

3. Ρίξτε τη κονσέρβα με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη ζάχαρη και το αλατάκι.

4. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

5. Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, βάζουμε σε μπολάκια τα υπόλοιπα υλικά…ψιλοκομμένο μαρούλι, ψιλοκομμένες τομάτες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τριμμένο τυρί, τις σάλτσες και ή τις συναρμολογούμε και τις σερβίρουμε έτοιμες, ή βάζουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι και ο κάθε ένας, κάνει μόνος το μπουρρίτο του.

6. Συναρμολόγηση: Ζεστή τορτίγια. Ψιλοκομμένο μαρούλι. Κομματάκια κοτόπουλο. Ψιλοκομμένες τομάτες. Τυρί τριμμένο. Sour cream, ή Philadelphia. Guacamole.

7. Κάνουμε τις τορτίγες ρολό και τις στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μη μας ανοίξουν.

Σημ: Τα Μπουρρίτος, εκτός από κοτόπουλο, μπορούν να έχουν γέμιση γαλοπούλας, κιμά, λεπτοκομμένες φετούλες, χοιρινό, ή μοσχάρι.

 

*Σπιτικό καρύκευμα για Tacos και Burritos

1 κουταλιά της σούπας τσίλι σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι σε νιφάδες, ή σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

½ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινες αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι χωρίς τα σποράκια τους θρυμματισμένες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και περιχύστε το φαγητό.

 

ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑΣ



 

Τα Τσιμιτσάνγκας, είναι ακριβώς ίδια με τα Μπουρρίτος, με τη διαφορά ότι τυλίγονται διαφορετικά και τηγανίζονται.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Θα ακολουθήσετε ακριβώς τη συνταγή σε ότι αφορά το μαγείρεμα του κοτόπουλου.

2. Θα συναρμολογήσετε τα Τσιμιτσάνγκας: Ζεστή τορτίγια, τριμμένο τυρί, μαγειρεμένο κοτόπουλο και τύλιγμα όπως θα δείτε παρακάτω.

 

 

3. Θα τα τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι και θα τα στραγγίξετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

4. Θα βάλετε τα Τσιμιτσάνγκας σε μια πιατέλα και θα τα γαρνίρετε με τα υπόλοιπα υλικά από τη συνταγή των Μπουρίτος.

 

ΕΝΤΣΙΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

 

Για το κιμά,

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

4 κουταλάκια του γλυκού λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

Αλάτι-πιπέρι

8 τορτίγιες

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο γκούντα

Για τη σάλτσα Εντσιλάδα,

? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη

2 κόκκινες αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι χωρίς τα σποράκια τους

1 κουτί των 250γραμμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

2 φλιτζάνια ζωμό από κύβο κότας

Αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα,

Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ή μαϊντανό

Guacamole

Sour cream

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Για τη σάλτσα Ενσιλάδα,

1. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το μισό λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο να τσιγαριστεί και αυτό για 2 λεπτά.

2. Ρίξτε το αλεύρι, τη τσίλι, τις πιπερίτσες, το υπόλοιπο λάδι και ανακατέψτε τα για μερικά λεπτά.

3. Προσθέστε τη ντομάτα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο-λίγο το ζωμό.

4. Εάν δείτε ότι η σάλτσα είναι αραιή μη βάλετε άλλο ζωμό, εάν είναι πηχτή, ρίξτε τον όλο. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δοκιμάστε αν λείπει αλατάκι από τη σάλτσα για να προσθέσετε και βγάλτε την από τη φωτιά.

Για το κιμά,

1. Βάλτε 2 κουταλάκια λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίστε το κιμά, μέχρι να καβουρντιστεί και να πάρει καφέ χρώμα. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά του και στεγνώσει, βγάλτε τον σε ένα μπολ και αφήστε τον στην άκρη.

2. Στο ίδιο τηγάνι που τσιγαρίσατε το κιμά, βάλτε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο, ρίξτε το αλάτι, το σκόρδο, τσιγαρίστε τα λίγο και σβήστε τη φωτιά

3. Προσθέστε στο τηγάνι το κιμά και τη μισή ποσότητα της σάλτσας. Ανακατέψτε τα, δοκιμάστε μήπως θέλουν λίγο αλατάκι και πιπεράκι ακόμα και αφήστε τα στην άκρη.

4. Ανάψτε το φούρνο στους 200ο C.

5. Τυλίξτε τις τορτίγιες με αλουμινόχαρτο και βάλτε τις στο φούρνο να ζεσταθούν λίγο, ίσα-ίσα για να μαλακώσουν.

5. Ρίξτε λίγη σάλτσα στον πάτο ενός πυρέξ, απλώστε την να πάει παντού και γεμίστε τις τορτίγιες. Βάλτε ? του φλιτζανιού περίπου από το μίγμα του κιμά, 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί, τυλίξτε την και ακουμπήστε την στη σάλτσα του πυρέξ. Γεμίστε και τις υπόλοιπες και τοποθετήστε τις τη μια δίπλα στην άλλη. Ρίξτε λίγη-λίγη τη σάλτσα για να καλύπτονται καλά οι τορτίγες, πασπαλίστε τις με το υπόλοιπο τυρί και φουρνίστε τις για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να λειώσει το τυρί και να κάνει φουσκαλίτσες.

 

TACOS

 

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

750γραμμ.κιμά

Αλάτι-πιπέρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό με τα καρυκεύματα για Tacos και Burritos (Θα τα βρείτε στη συνταγή Burritos)

12 έτοιμα Taco Shells

2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο γκούντα

3 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένο μαρούλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα χωρίς τα σποράκια της

2 αβοκάντος κομμένα σε φετούλες

Για το γαρνίρισμα,

Ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ή μαϊντανό

Sour cream

Έτοιμη Μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει και ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να τσιγαριστεί. Προσθέστε το κιμά και τσιγαρίστε τον και αυτόν, μέχρι να πάρει καφέ χρώμα. Βάλτε αλάτι, πιπέρι και περιχύστε το κιμά, με το φλιτζάνι του νερού με τα καρυκεύματα.

2. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τον να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

3. Συναρμολογείστε τα Τάκος.

4. Μοιράστε το κιμά στα Τάκος και βάλτε πάνω από το κιμά, ψιλοκομμένο μαρούλι, ψιλοκομμένη ντομάτα, φετούλες αβοκάντο και τριμμένο τυρί. Γαρνιρίστε το με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ή μαϊντανό, sour cream και έτοιμη Μεξικάνικη σάλτσα.

Σημ: Τα Τάκος εκτός από κιμά, μπορούν να έχουν γέμιση από λεπτοκομμένες φετούλες στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλας, χοιρινού, ή μοσχαριού

 

ΤΣΙΛΙ ΚΟΝ ΚΑΡΝΕ

 

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 κουτιά ψιλοκομμένη ντομάτα

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια

Αλάτι-Πιπέρι

2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 κύβο βοδινού

2 κουταλιές της σούπας λάδι

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε το σκόρδο και ανακατέψτε τα για 2-3 λεπτά..

2. Προσθέστε το κιμά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ψιλοκομμένη πιπεριά, να τσιγαριστούν κι αυτά, μέχρι ο κιμάς να πάρει σκούρο χρώμα.

3. Ρίξτε την πάπρικα, το κύμινο, τη τσίλι, το αλεύρι, τρίψτε με τα δάχτυλα σας το κύβο και ανακατέψτε τα όλα μαζί πάνω στη φωτιά, για μερικά λεπτά.

4. Στη συνέχεια προσθέστε τα 2 κουτιά της ντομάτας, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατέψτε το για να μη σας κολλήσει, δοκιμάστε το μήπως θέλει περισσότερο αλάτι και τσίλι, ή να προσθέσετε λίγο νεράκι

5. Ξεπλένετε τα φασόλια από τη κονσέρβα, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στο κιμά. Τα ανακατεύετε καλά, ξανασκεπάζετε το τηγάνι και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά ακόμα, μέχρι τα φασόλια να έχουν μαλακώσει και όλο το φαί να έχει πήξει και να είναι λαχταριστό.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  • Σε βαθύ πιάτο με ζεστές τορτίγιες στο πλάι.
  • Σε βαθύ πιάτο με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και φρέσκο ζεστό ψωμί στο πλάι.
  • Πάνω από ρύζι.
  • Μέσα σε ψητές πατάτες (Jacket Potatoes) με τριμμένο γκούντα από πάνω και λίγο κάτω από το γκριλ, να λειώσει το τυρί.
  • Πάνω σε Νάτσος με μπόλικο τυρί τριμμένο.

 

Tres Leches – Ζουμερό κέικ με 3 γάλατα

 

Για το κέικ,

1 φλιτζάνι ζάχαρη

5 μεγάλα αβγά

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 βανίλια

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο

Για το σιρόπιασμα,

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 βανίλια

1 κουταλιά της σούπας ρούμι

Για το γαρνίρισμα,

Κρέμα γάλακτος

1 βανίλια

Σκόνη κακάο

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί 32,5Χ22,5

2. Ξεχωρίζετε τα αβγά, κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με ? φλιτζανιού ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.

3. Προσθέτετε το γάλα, τις βανίλιες και το μπαίκιν πάουντερ.

4. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, προσθέτετε το κρεμόριο, τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να στέκεται και να είναι γυαλιστερό.

5. Αναμείξτε με μαλακές κινήσεις τα ασπράδια με το μίγμα των κρόκων, αδειάστε το στο ταψί και φουρνίστε το για 30-45 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι στο κέντρο του αν βγαίνει καθαρό.

6. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως.

7. Βάλτε σε ένα μπολ το εβαπορέ, το ζαχαρούχο, τη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ρούμι και χτυπήστε τα να ενωθούν. Τρυπήστε το κέικ με ένα πιρούνι σε πολλές μεριές και περιχύστε το με τα γάλατα. Κινήστε το ταψί δεξιά-αριστερά για να πάει παντού το σιρόπι και να απορροφηθεί τελείως.

8. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί, αρωματίστε τη με τη βανίλια και απλώστε τη στο κέικ κυματιστά, με μια φαρδιά σπάτουλα.

9. Πασπαλίστε το με κακάο και βάλτε το στο ψυγείο.

Προτάσεις σερβιρίσματος,

  • Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα στο πλάι.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε τη σαντιγί και να το σερβίρετε συνοδευόμενο με παγωτό βανίλια.

 

Επειδή μπορεί να βρίσκεστε σε ένα μέρος που δεν έχετε τη δυνατότητα να βρείτε Μεξικάνικα προϊόντα, σας δίνω κάποιες σπιτικές λύσεις.

 

*Gouacamole dip

2 ώριμα αβοκάντο

4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

2 ντοματίνια ψιλοκομμένα χωρίς τα σποράκια τους

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

1 κουταλιά της σούπας λάδι

3-4 σταγόνες Tabasco

Αλάτι-Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Καθαρίστε τα αβοκάντο, πετάξτε το κουκούτσι, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μπολ μαζί με το χυμό του λεμονιού.

2. Λειώστε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι, όσο περισσότερο μπορείτε. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατέψτε τα καλά.

*Sour cream

1 φλιτζάνι του τσαγιού Buttermilk (Ξινόγαλο)

Σε ένα γυάλινο βάζο, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, ή 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Προσθέστε 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα πλήρες και ανακατέψτε το.

Περιμένετε 5 λεπτά και είναι έτοιμο.

2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε 1 φλιτζάνι Buttermilk σε ένα μπολ και προσθέστε 2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος.

2. Ανακατέψτε τα, σκεπάστε τα με ένα τουλπάνι, ή με μια λεπτή καθαρή πετσέτα και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.

3. Μετά από 24 ώρες η κρέμα θα έχει πήξει και μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο σε βάζο, για 1 εβδομάδα.

*Τορτίγιες σπιτικές

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

Αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τα 3 φλιτζάνια αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τη μπαίκιν-πάουντερ, σε ένα με γάλο μπολ.

2. Προσθέστε το χλιαρό νερό και αρχίστε να ζυμώνετε μαλακά με τα δάχτυλα σας.

3. Πουδράρετε τη ζύμη με αλεύρι, μέχρι να φτάσει στο σημείο να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ και να έχει την εικόνα ενός λείου, μαλακού, αφράτου ζυμαριού.

4. Πλάστε το ζυμάρι σαν φρατζόλα και κόψτε το σε 12 ίσα κομμάτια. Κάντε το κάθε κομμάτι ένα μπαλάκι και σκεπάστε τα όλα μαζί με μεμβράνη. Αφήστε τα να μείνουν σκεπασμένα, 20 λεπτά.

5. Βάλτε ένα-ένα μπαλάκι ανάμεσα σε λαδόκολλα και ανοίξτε το με τον πλάστη σε σχήμα δίσκου, 15-16 εκατοστών περίπου.

6. Τοποθετήστε μέσα σε ένα μεγάλο τάπερ με καπάκι, μια μεγάλη καθαρή πετσέτα της κουζίνας.

8. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί χωρίς λάδι και ψήστε τον πρώτο δίσκο της τορτίγιας. Όταν η τορτίγια κάνει φουσκαλίτσες από την επάνω πλευρά, γυρίστε τη για να ψηθεί και από την άλλη. Όλη η διαδικασία ψησίματος για τη κάθε τορτίγια, είναι 2 λεπτά περίπου. Κάθε τορτίγια που θα ψήνετε θα την ακουμπάτε στη πετσέτα μέσα στο τάπερ και θα τη σκεπάζετε, μέχρι να τις ψήσετε όλες.

 

Ανθή Λαμπίρη