Θες να κάνεις οικονομία; Ξεκίνα από το πορτοφόλι σου

Θες να κάνεις οικονομία; Ξεκίνα από το πορτοφόλι σου

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να εξοικονομήσεις χρήματα από τον μισθό σου, τον οποίο βλέπεις να «εξανεμίζεται» έως τα μέσα κάθε μήνα. Έχεις περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους σου, έχεις «κόψει» το shopping therapy, αρκείσαι στα βασικά για τη διατροφή σου και όμως ακόμη δεν έχεις επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μήπως «φταίει» το πορτοφόλι σου; Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά η καλή οργάνωση του πορτοφολιού είναι εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα «μέτρα» που έχεις λάβει, ώστε να καταφέρεις να κρατήσεις μερικά χρήματα στην άκρη. Ένα τακτοποιημένο πορτοφόλι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια που κάνεις να συμμαζέψεις τα έξοδά σου. Δοκίμασε τα παρακάτω:

«Ξεκαθάρισε» τις πιστωτικές σου κάρτες

Όσες περισσότερες πιστωτικές κάρτες υπάρχουν στο πορτοφόλι σου, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να τις χρησιμοποιείς και στην ουσία, εξαιτίας των τόκων που «μαζεύονται» από τις καθυστερημένες δόσεις, να ξοδεύεις πολλά περισσότερα χρήματα από την αρχική αξία των προϊόντων που αγόρασες. Γι αυτό, βγάλε τις πιστωτικές κάρτες από το πορτοφόλι σου και κράτησε μόνο μία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να περιορίσεις τα έξοδά σου σε σημαντικό βαθμό.

Βάλε σε τάξη τις εκπτωτικές κάρτες

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ προσφέρουν στους πελάτες τους κάρτες μελών, προκειμένου να εξασφαλίζουν έκπτωση στις αγορές τους. Αντικατέστησε τις πιστωτικές σου κάρτες με εκπτωτικές μέσα στο πορτοφόλι σου, ώστε να τις χρησιμοποιείς κάθε φορά που επισκέπτεσαι τα καταστήματα στα οποία είσαι «μέλος».

Μην «κουβαλάς» πολλά χρήματα μαζί σου

Αν συνηθίζεις να γεμίζεις το πορτοφόλι σου με σχεδόν όλο σου τον μισθό, τότε είναι πιο εύκολο να τον ξοδέψεις σε ανούσιες αγορές. Φεύγοντας το πρωί από το σπίτι, προσπάθησε να υπολογίσεις πόσα χρήματα χρειάζεσαι, για βενζίνη κλπ, και βάλε στο πορτοφόλι σου λίγα παραπάνω από τις ανάγκες που έχεις να καλύψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι δεν θα «παρασυρθείς» να αγοράσεις κάτι που είδες σε μία βιτρίνα, ή να ψωνίσεις περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζεσαι στο σούπερ μάρκετ.

Προμηθεύσου ένα πορτοφολάκι για τα ψιλά

Αν σε κάθε αγορά που πραγματοποιείς ανοίγεις το πορτοφόλι σου για να βγάλεις χρήματα, τότε θα ξοδεύεις πιο πολλά λόγω της… άνεσης που σου «δημιουργούν» τα χαρτονομίσματα. Πάρε ένα μικρό πορτοφολάκι για τα ψιλά ώστε να το έχεις μαζί σου όταν «πετάγεσαι» για μικρο-αγορές στο περίπτερο ή στο φούρνο της γειτονιάς.

«Φύλαξε» τις αποδείξεις των αγορών σου

Στο καινούριο μικρό πορτοφόλι, μπορείς ακόμα να τοποθετείς και τις αποδείξεις από τις αγορές που πραγματοποιείς. Έτσι, θα τις «βλέπεις» για να σου «θυμίζουν» τα έξοδα που έχεις πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του μήνα.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΗ: www.womansday.com