Κάντε οικονομία….ψωνίζοντας έξυπνα!

Κάντε οικονομία….ψωνίζοντας έξυπνα!

Αν η κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ σου κοστίζει ακριβά, μήπως χρειάζεται να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες για να δεις «άσπρη μέρα»; Η υγιεινή διατροφή μπορεί να «σώσει» τον προϋπολογισμό σου και ακόμη, τα αγνά και φρέσκα προϊόντα διατροφής ωφελούν την υγεία του οργανισμού σου. Δύο σε… ένα, δηλαδή! Διάβασε με ποιους τρόπους θα τα καταφέρεις:

Σπιτικό φαγητό

 

Προτίμησε να αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερό σου χρόνο στο μαγείρεμα. Το αγνό, σπιτικό φαγητό μπορεί να καταναλωθεί την ίδια ημέρα αλλά και την επομένη, με κάποια μικρή παραλλαγή. Έτσι αποκομίζεις τρία οφέλη: 1. Ξοδεύεις λιγότερα χρήματα σε υλικά, 2. Εξοικονομείς χρόνο για το φαγητό της επόμενης ημέρας και 3. Τρως πιο υγιεινά, αφού εσύ έχεις επιλέξει τα υλικά.

Ψώνια το Σάββατο

 

Προγραμμάτισε τα γεύματα τις εβδομάδας, με βάση την διατροφική τους αξία και σημείωσε από τις συνταγές τα υλικά που θα χρειαστείς να προμηθευτείς. Αυτή την προετοιμασία είναι δύσκολο να την κάνεις στα μέσα της εβδομάδας, όταν άλλες υποχρεώσεις σε «πνίγουν» γι αυτό προτίμησε να πηγαίνεις για ψώνια το Σάββατο. Έτσι θα καταφέρεις και να μην σπαταλάς τον μισθό σου με συνεχείς επισκέψεις στα μαγαζιά και να τραφείς υγιεινά, έχοντας σχεδιάσει από πριν τα μενού της ερχόμενης εβδομάδας.

«Ναι» στα προϊόντα εποχής

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά της σεζόν είναι πολύ πιο οικονομικά από τα «εκτός εποχής» γι αυτό επίλεξε τα προϊόντα που «βγαίνουν» σε αφθονία αυτή την περίοδο προκειμένου να προγραμματίσεις τα γεύματα που θα ετοιμάσεις, χωρίς να ξοδεύεις μια περιουσία. Αυτόν τον μήνα και τον επόμενο επίλεξε: μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθια, φασολάκια, πιπεριές και από φρούτα, βανίλιες, μήλα, σταφύλια, ακτινίδια, λωτούς, κυδώνια, ρόδια.

Οπωροκηπευτικά από το μανάβικο

 

Μπορεί να είναι ευκολία να ψωνίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά από το σούπερ μάρκετ που προμηθεύεσαι και τα υπόλοιπα προϊόντα, αλλά κοστίζουν κατά βάση ακριβότερα. Προτίμησε να κάνεις μία «στάση» παραπάνω και να ψωνίσεις από το μανάβικο της γειτονιάς σου τα οπωροκηπευτικά για να εξασφαλίσεις και καλύτερη ποιότητα και να επιτύχεις πιο χαμηλές τιμές.

Λιγότερο κρέας στη διατροφή

 

Μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος, αντικαθιστώντας το κάποιες φορές με άλλα προϊόντα που είναι και πιο φθηνά και πιο υγιεινά. Το κοτόπουλο για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου τις απαραίτητες πρωτεϊνες και τα αμινοξέα που χρειάζεσαι και δεν κοστίζει όσο το κρέας. Άλλες εναλλακτικές είναι να εντάξεις στη διατροφή σου τα όσπρια που δεν έχουν σε τίποτα να «ζηλέψουν» από τη διατροφική αξία που προσφέρει το κρέας. Φυτικές πρωτεϊνες μπορείς να λάβεις και από ξηρούς καρπούς και από λαχανικά.

Γλυκά από φρούτα

 

Κοστίζουν λιγότερο από τις λιχουδιές του εμπορίου και ωφελούν τον οργανισμό σου ενώ παράλληλα σου δίνουν τη… γλύκα που αποζητάς. Αναζήτησε συνταγές για να φτιάξεις σπιτικά γλυκά με βάση τα φρούτα της εποχής, τα οποία μπορείς να απολαύσεις ως επιδόρπιο μετά το γεύμα σου. Έτσι γλιτώνεις και θερμίδες και χρήματα!

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΗ: www.moneycrashers.com