Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για το Life coaching

Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για το Life coaching

Η κατά λέξη μετάφραση του όρου «life coaching» είναι προπόνηση ζωής και ο life coach είναι ο προπονητής ζωής. Όμως η σωστή απόδοση του όρου στη γλώσσα μας είναι: «Συμβουλευτική για Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη». Και ο life coach είναι ο σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, ο ειδικός στον οποίο εσύ θα θέσεις το πρόβλημα που σε απασχολεί κι εκείνος θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στο “εδώ και τώρα” του εαυτού σου και των συνθηκών της ζωής σου για να βρεις τη λύση. Επιπλέον μέσα από αυτή τη διαδικασία σε βοηθάει συγχρόνως να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να δημιουργήσεις προσωπικά και επαγγελματικά πλάνα ανάπτυξης.

Όμως για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το LIFE COACHING δεν είναι ψυχοθεραπεία και ο LIFE COACH δεν είναι ψυχοθεραπευτής, δεν είναι ψυχίατρος, δεν είναι γκουρού και δεν έχει σχέση με μεταφυσικές προσεγγίσεις. Ο Life Coach δεν «σκάβει» βαθιά στο παρελθόν, δεν ψάχνει να βρει ποιος και τι φταίει, δεν ψάχνει το γιατί.

Το θεωρητικό υπόβαθρο του Coaching είναι η κοινωνιολογία, η κοινωνική ψυχολογία καθώς και η θετική ψυχολογία. Ο Coach ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας βάσει των διεθνών οργανισμών των Coaches.

Οι παρεμβάσεις και η προσωπική ή επαγγελματική υποστήριξη στο Life Coaching, γίνεται μέσω συνεδριών οι οποίες είναι ατομικές ή ομαδικές και διαρκούν 1-1,5 ώρα. Οι συναντήσεις καθορίζονται μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το δεκαπενθήμερο και η διάρκειά τους εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Το Life Coaching όμως είναι στενά συνδεδεμένο και με τη τεχνολογία, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μέσω skype, με e-mail ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ή το χρόνο να μεταβούν στο γραφείο του Coach.

Ποια θέματα διαπραγματεύεται το Life Coaching και σε ποιους τομείς της ζωής μπορεί να βοηθήσει;

* Στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

* Στην αυτογνωσία

* Στην δημιουργία στρατηγικής και στόχων

* Στη διαχείριση του στρες

* Στη διαχείριση των σχέσεων

* Στην προώθηση της καριέρας

* Στον επαγγελματικό προσανατολισμό

Ο στόχος του Life Coaching είναι να υποστηρίζει τους ανθρώπους, να τους κινητοποιεί και να τους εξασφαλίζει το κατάλληλο περιβάλλον αποδοχής για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εφήβους και ενήλικες με σκοπό πάντα να τους βοηθήσει να καθορίσουν τις προτεραιότητες τους στη ζωή, να τους βοηθήσει να αντιληφθούν τις δυνάμεις τους, να τους ενδυναμώσει και να τους οδηγήσει στην επιτυχία…

Μήπως ήρθε η ώρα να βρείτε και εσείς τον προσωπικό σας Life Coach;

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, ΒΑ, ΜPhil.

Life & Career Coach, Dipl. in Coaching, University of Cambridge

fountacoach@gmail.com