Να μιλήσουμε για σεξ;

Να μιλήσουμε για σεξ;

Ας το παραδεχτούμε: μπορεί να επιδιδόμαστε σε αυτό εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, από τότε που το πρώτο ανθρωποειδές περπάτησε πάνω στη Γη, ωστόσο παραμένει για τους περισσότερους από εμάς , ένας άλυτος γρίφος. “Κάτι σαν την πυρηνική φυσική” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τελευταίο του βιβλίο ο Βρετανός φιλόσοφος και ιδρυτής του London School of Life, Alain de Botton.

Από τη φύση του το σεξ, γίνεται η σπίθα που πυροδοτεί μια σειρά από εσωτερικές συγκρούσεις: το επιθυμούμε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε ή έχουμε ερωτευθεί, μας γεννά επιθυμίες που σε διαφορετικές περιπτώσεις δείχνουν ανήθικες και μας κάνει να νιώθουμε άβολα όταν έρχεται η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε από εκείνους που αγαπάμε… Προφανώς το σεξ εσαεί θα μας δημιουργεί πονοκεφάλους, αφού δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε τελικά να χειριστούμε άνετα“.

Εάν αναζητήσουμε απαντήσεις στα ειδικά βιβλία, κατά βάση θα μας διαβεβαιώσουν ότι τα περισσότερα προβλήματά μας γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα είναι είτε οργανικά ή θέμα οπτικής. Αντίθετα, στο δικό του βιβλίο, ο Βρετανός φιλόσοφος δίνει μια διαφορετική προσέγγιση. Ιδού κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες εξηγήσεις που δίνει σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα που παραδοσιακά μας ταλανίζουν!

1. Γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε την αλήθεια για τις πραγματικές σεξουαλικές επιθυμίες μας;

Απλά γιατί, παρότι φυσικό, το σεξ περιβάλλεται από μια σειρά ισχυρές κοινωνικές προδιαγραφές για το πώς οι φυσιολογικοί άνθρωποι πρέπει να το χειρίζονται και να νιώθουν γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα ελάχιστοι από εμάς είμαστε “ψυχρά” φυσιολογικοί. Όλοι μας καταδιωκόμαστε από ενοχές και νευρώσεις, φοβίες και ενοχλητικά πάθη, “παράλογες” επιθυμίες που φυσιολογικά ίσως και να γεννούν απέχθεια. Εν ολίγοις, είμαστε όλοι «μη φυσιολογικοί», μόνο όμως σε σχέση με όσα μας έχουν δοθεί ως δεδομένα του φυσιολογικού!

Ως εκ τούτου, η πραγματική μας σεξουαλική ταυτότητα απαγορεύεται να επικοινωνηθεί με ειλικρίνεια σε όσους θέλουμε να έχουν καλή γνώμη για εμάς. Ποιος θα ήθελε να ρισκάρει την πιθανότητα να απομακρύνει τον σύντροφό του αποκαλύπτοντας τις αληθινές επιθυμίες του;

2. Γιατί ακόμη και σήμερα είναι τόσο δύσκολο να συζητήσουμε για το σεξ;

Διότι ακόμη κι αν το κάνουμε, η συμπεριφορά μας είναι απόλυτα προκαθορισμένη από τα θεωρούμενα δεδομένα της εποχής: ζούμε σε μια απελευθερωμένη περίοδο, άρα οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το σεξ σαν μια απλή υπόθεση, κάτι σαν το ποδήλατο, το οποίο πρέπει να κάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται για να ανακουφιζόμαστε από το στρες που γεννά η σύγχρονη ζωή…

Δυστυχώς για εμάς, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι τόσο βολική. Μιλάμε για μια ριζικά αποδιοργανωτική και συντριπτική δύναμη, που συγκρούεται με την πλειοψηφία των φιλοδοξιών μας και είναι αδύνατον να ενσωματωθεί… ειρηνικά μέσα στην πολιτισμένη κοινωνία του 21ου αιώνα. Πως λοιπόν, να μιλήσουμε με άνεση γι’ αυτήν;

3. Γιατί η διάθεση για σεξ δεν κρύβεται και δεν περιορίζεται;

Διότι οι εκδηλώσεις του σώματος που θέλει σεξ είναι διαδικασίες που δεν επηρεάζονται ούτε από την ισχυρή θέληση, ούτε από περιοριστικούς κανόνες, ούτε από γενικώς αποδεκτές απόψεις. Σε μια εποχή που οι υποκριτικοί ενθουσιασμοί, οι ψεύτικες συμπάθειες και οι εικονικές σχέσεις είναι ο κανόνας, αυτές οι φυσικές αντιδράσεις του σώματος αποτελούν… όαση ειλικρίνειας!