Ιταλική τάρτα και Ελληνικές μπριζολίτσες

Ιταλική τάρτα και Ελληνικές μπριζολίτσες

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Είναι Ιταλικό πιάτο και τρώγεται ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο συνοδευμένο από πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμάκι, ή ως συνοδευτικό δίπλα σε ψητό κρέας.

Για τη συνταγή, έχω επιλέξει να σας το προτείνω να το φτιάξετε, με μελιτζάνες και κολοκυθάκια, εσείς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως σπαράγγια, αγκινάρες, μπρόκολο, πράσα κ.λ.π.

8 κουταλιές της σούπας λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

2 κολοκυθάκια γύρω στα 220γραμμ. συνολικά, κομμένα σε ροδέλες 1 εκατοστού περίπου πάχους

1 μεγάλη, ή 2 μικρές φλάσκες μελιτζάνες συνολικού βάρους 450γραμμ. περίπου, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκατοστού περίπου

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι

5 αβγά

4 κουταλιές της σούπας ξύδι balsamico

240ml κρέμα γάλακτος

100γραμμ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάψτε το φούρνο στους 160ο C.

2. Βάλτε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας λάδι, προσθέστε τα κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίστε τα για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα και τραγανά. Αδειάστε τα σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.

3. Στο ίδιο τηγάνι, βάλτε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και τηγανίστε τις μελιτζάνες και στη συνέχεια τα κολοκυθάκια. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, κρεμμύδια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, ρίξτε τους ½ κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι και αφήστε τα να κρυώσουν.

4. Χτυπήστε καλά τα αβγά, σε ένα μπολ με το μιξεράκι χειρός, προσθέστε τους το υπόλοιπο αλάτι, πιπεράκι, τα 2/3 της παρμεζάνας και περιχύστε με το μίγμα των αβγών τα λαχανικά και ανακατέψτε τα.

5. Λαδώστε με τις τελευταίες 2 κουταλιές λάδι ένα τετράγωνο, ή στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκατοστών, αδειάστε μέσα το μίγμα των λαχανικών και στρώστε τα με την ανάποδη ενός κουταλιού.

6. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και φουρνίστε το για 35 λεπτά.

7. Ξεσκεπάστε το ταψί, πασπαλίστε το φαγητό με το υπόλοιπο τυρί και ξαναφουρνίστε το ξεσκέπαστο αυτή τη φορά, για 15 λεπτά ακόμα.

8. Ανάψτε το γκριλ στο φουλ και βάλτε το ταψί από κάτω για δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει το τριμμένο τυρί κριτσανιστό. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τη τάρτα να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν την κόψετε σε μερίδες.

Σημ: Τη τάρτα των λαχανικών, μπορείτε να την φτιάξετε όταν έχετε χρόνο και να την συντηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Όταν την βγάλετε από το ψυγείο, θα την σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και θα την ζεστάνετε στο φούρνο για 20 λεπτά, στη συνέχεια θα την ξεσκεπάσετε και θα συνεχίσετε το ζέσταμα, για ακόμα 5 λεπτά. Γίνεται της ώρας.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΡΔΑΜΟ


1 Γαλλική σαλάτα (μαρούλι)

1 χούφτα φρέσκο κάρδαμο (Εάν δεν βρείτε, αντικαταστήστε το με ένα ματσάκι ρόκα)

3 κουταλιές της σούπας λάδι

Αλάτι και πιπέρι

Ντρέσινγκ,

1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% (των 200γραμμ.)

1-2 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από 1 λεμόνι

1 αβοκάντο

Αλάτι και πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένετε και κόβετε τα σαλατικά σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζετε με το αλατοπίπερο, τα περιχύνετε με το λάδι και τα ανακατεύετε.

2. Ξεφλουδίζετε το αβοκάντο, το ανοίγετε και πετάτε το κουκούτσι και το βάζετε με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ. Τα χτυπάτε να γίνουν κρέμα και περιχύνετε τη σαλάτα.

 

ΜΠΡΙΖΟΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ


Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.


4 μπριζόλες λαιμού χοιρινού, ή όσες χρειαζόσαστε ανάλογα με την οικογένεια σας.

4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο, ή λάδι

Αλάτι πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

Χυμό από 1 λεμόνι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε στη φωτιά να κάψει ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Μόλις ζεσταθεί και αρχίζει να καπνίζει, ακουμπήστε τις μπριζόλες. Γυρίστε τις και ξαναγυρίστε τις, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, σαν να είναι έτοιμες.

2. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και βάλτε πάνω σε κάθε μπριζόλα από 1 κουταλάκι βούτυρο αλάτι και πιπέρι. Γυρίστε τις και περιχύστε τις με το κρασί.

3. Μόλις εξατμιστεί το κρασί και μείνουν με το ζουμάκι τους, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε τους τη ρίγανη και το χυμό του λεμονιού.

4. Γυρίστε τις πάλι και από τις δυο πλευρές να πάρουν αυτό το χρυσοκόκκινο χρώμα που τους δίνει το λεμόνι. Βάλτε τις σε πιατέλα και περιχύστε τις με τη σαλτσούλα τους.

 

ΔΙΧΡΩΜΟ ΖΕΛΕ


2 φακελάκια ζελέ φρούτων φράουλα, ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει

2 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό νερό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό

1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 βανίλια

2 φακελάκια ζελατίνη δίχως γεύση

½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό

Ροζέτες σαντιγί και τρούφα σοκολάτας χρωματιστή για διακόσμηση. (Προαιρετικά)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ φρούτων. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό να βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα 2 φακελάκια ζελέ φρούτων και τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουν τελείως. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει στο στάδιο της κρέμας. Εάν μας ξεφύγει και πήξει περισσότερο, το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

2. Φτιάχνουμε το λευκό ζελέ. Βάζουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό και αδειάζουμε από πάνω, τα 2 φακελάκια της ζελατίνης δίχως γεύση. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το νερό και να φουσκώσουν για 10 λεπτά περίπου.

3. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια. Το ανακατεύουμε και βάζουμε το λευκό ζελέ στο ψυγείο, να παγώσει όπως των φρούτων.

 

Συναρμολόγηση,


1. Βάζετε σε ωραία ποτήρια, μια στρώση χρωματιστού ζελέ και το στρώνετε με ανάποδο κουταλάκι. Από πάνω μια στρώση λευκού ζελέ και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζελέ.

2. Τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για μερικές ώρες και όταν τα σερβίρετε θα τα στολίσετε με μια ροζέτα σαντιγί σε κάθε ποτήρι και θα τα πασπαλίσετε με τρούφα.

 

Ανθή Λαμπίρη