Μάθε να είσαι ο εαυτός σου

Μάθε να είσαι ο εαυτός σου

Όσο περισσότερο το μυαλό μας, απασχολείται για να επινοήσει ψέματα, ή για να καλύψει τα προηγούμενα, τόσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια χάνει για να ασχοληθεί με την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, και προσθέτουν: Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μπορεί βέβαια το ψέμα να αποτελεί συχνά μια πολύ βολική λύση για να βγούμε από μια δύσκολη θέση ή για να κρύψουμε ό,τι δεν θέλουμε να αποκαλυφθεί, όμως και οι άλλοι δεν είναι χαζοί. Συχνά καταλαβαίνουν ότι τους λέμε ψέματα, άσχετα με το αν μας το λένε ή όχι, και φυσικά ψυχραίνονται μαζί μας. Συμβαίνει δηλαδή ακριβώς αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε λέγοντας ψέματα.

Ακόμα χειρότερες επιπτώσεις όμως έχουν τα ψέματα που λέμε συνειδητά ή ασυνείδητα -συνήθως ασυνείδητα- στον εαυτό μας, όταν δεν θέλουμε να παραδεχτούμε τα πραγματικά κίνητρα μιας πράξης μας, ή όταν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τις αδικαιολόγητες συμπεριφορές μας.

Όμως, όπως οι άλλοι, έτσι και ο εαυτός μας, δεν είναι χαζός. Ξέρει πότε του λέμε ψέματα, και δεν μας αφήνει σε ησυχία, μέχρι να το παραδεχτούμε. Και όσο εμείς αρνούμαστε να το κάνουμε, τόσο περισσότερο μας ταλαιπωρεί και δεν μας αφήνει σε ησυχία, δεν μας επιτρέπει να βρούμε γαλήνη και ηρεμία.

Τέλος τα ψέματα, αυτά που λέμε στους άλλους, καθώς και εκείνα που σερβίρουμε στον εαυτό μας, μπλοκάρουν την έκφραση του αληθινού μας εαυτού, δεν μας αφήνουν δηλαδή να είμαστε ο εαυτός μας.

Πώς όμως μπορούμε να ευτυχήσουμε αν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε;

Πώς μπορούμε να ευτυχήσουμε όταν δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά μας κίνητρά πίσω από κάθε πράξη μας;

Πώς μπορούμε να ευτυχήσουμε αν δεν εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και δεν προσπαθήσουμε να τις καταπολεμήσουμε;

Βγάλε το ψέμα από τη ζωή σου

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ο εαυτός μας πρέπει κατ αρχήν να βγάλουμε από τη ζωή μας τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, και εν συνεχεία, αυτά που λέμε στους άλλους.

Ακολουθώντας τα 6 παρακάτω βήματα μπορείτε να κάνετε μια πολύ καλή αρχή. Και αν φροντίσετε να κάνετε καθημερινή εξάσκηση, τότε, … ποιος σας πιάνει.

Ως γνωστόν η ισχύς εν τη ενώσει, επομένως το 2 σε 1, δηλαδή λειτουργώντας εσείς και ο εαυτό σας σαν ένα, θα αποτελείτε ένα αχτύπητο δίδυμο!

1ο: Διάλεξε μία διαδραστική ενέργεια.


Σκέψου κάτι που πρόκειται να κάνεις τις επόμενες μέρες ή ώρες, και στο οποίο εμπλέκονται και άλλοι άνθρωποι. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένα πάρτι γενεθλίων, ένα μάθημα χορού, ένα επαγγελματικό γεύμα… Ας πάρουμε την περίπτωση του πάρτι γενεθλίων.

2ο: Ρώτα τον εαυτό σου ποιο είναι το κίνητρό του.


Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιο είναι το πραγματικό σου κίνητρο για τη διοργάνωση αυτού του πάρτι. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα αποφασίσεις να το κάνεις αλλά εσύ θα πρέπει να βρεις τον πιο βαθύ. Αυτόν που αποτελεί το βασικό σου κίνητρο. Είναι η ανάγκη σου να μοιραστείς με φίλους και γνωστούς αυτή τη ξεχωριστή για σένα μέρα; Είναι ο φόβος σου να μη μείνεις μόνη σου στα γενέθλιά σου; Ή μήπως φοβάσαι ότι κανένας δεν θα θυμηθεί να σου ευχηθεί “Happy Birthday”; Είναι η επιθυμία σου να πάρεις δώρα; Μήπως θέλεις να αποτελέσεις έστω και για μια βραδιά το κέντρο της προσοχής όλων; Μήπως θέλεις να αποδείξεις πόσο καλή οικοδέσποινα είσαι; Ή μήπως είναι μια ευκαιρία για να επιδείξεις τη μαγειρική σου τέχνη, ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού σου;

3ο: Δες αν το πραγματικό σου κίνητρο είναι και το εμφανές κίνητρο.


Τώρα που έχεις εντοπίσει το πραγματικό σου κίνητρο, τσέκαρε αν είναι ίδιο με αυτό που λες στους άλλους, αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό.

4ο: Ξεκαθάρισε τα κρυφά σου κίνητρα.


Το ότι έχεις αναγνωρίσει την διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά και τα εμφανή κίνητρα δείχνει ότι είσαι σε καλό δρόμο. Προσπάθησε, λοιπόν, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, έχοντας επίγνωση του ότι δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής με τους άλλους. Αυτό θα σε κάνει αυτόματα να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά.

5ο: Άσε τα αγνά σου κίνητρα να βγουν προς τα έξω.


Όπως ακριβώς τα ψεύτικα κίνητρα, έτσι και τα αγνά, γίνονται αντιληπτά από τους άλλους. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις την συμπεριφορά σου, το ότι θα έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τα πραγματικά σου κίνητρα, θα σε κάνει να φαίνεσαι απολύτως αληθινή.

6ο: Γέμισε τη ζωή σου με αλήθεια


Καθώς θα είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα μπορείς να αναγνωρίσεις πιο εύκολα και την ειλικρίνεια στους άλλους. Ασυνείδητα, θα ασχολείσαι περισσότερο με πράγματα που σε ευχαριστούν, θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα είσαι πιο ευτυχισμένη.


Αγάπη Γιαννακάκη