«Όλοι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι». Μάθετε πώς!

«Όλοι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι». Μάθετε πώς!

Η ευτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό για τον καθένα και γι αυτό το λόγο τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν «εμποτιστεί» στη συνείδησή μας σε σχέση με την κατάκτησή της, δεν «λειτουργούν» για τον καθένα από εμάς, στην καλύτερη περίπτωση, ή ακόμη και μας απομακρύνουν από το να ευτυχίσουμε.

Διαβάστε λοιπόν τους 4 «μύθους» που χρειάζεται να… απομυθοποιήσετε, προκειμένου να καταφέρετε να βρείτε το δικό σας μονοπάτι προς την ευτυχία.

Μύθος 1ος: Η ευτυχία είναι μία!


Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα και… συνταγές που βοηθούν στην επίτευξη της ευτυχίας. Και αυτό γιατί η ευτυχία δεν είναι μία, ούτε ίδια για όλους!

Ο μόνος τρόπος για να την κατακτήσετε είναι να μάθετε – αν ακόμα δεν το έχετε ανακαλύψει – τι είναι αυτό που σας ταιριάζει πραγματικά, σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Επιλέξτε να δραστηριοποιήστε σε τομείς που σας ενδιαφέρουν και σας «γεμίζουν» με χαρά και ικανοποίηση και προσπαθήστε να κατακτήσετε τους στόχους σας, προκειμένου να αισθανθείτε ολοένα και περισσότερο ευτυχισμένοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα



Μύθος 2ος: Η ευτυχία σχετίζεται αποκλειστικά με την προσωπική ικανοποίηση


Ευτυχία δε σημαίνει μόνο προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Για πολλούς συνανθρώπους μας ο πιο σύντομος δρόμος προς την ευτυχία «περνάει» μέσα από την προσφορά βοήθειας και συμπαράστασης σε άλλους ανθρώπους.

Ο εθελοντισμός χαρίζει αίσθηση ευφορίας. Οι επιστημονικές μελέτες το αποδεικνύουν: οι εθελοντικές δραστηριότητες αυξάνουν στον οργανισμό την έκλυση σεροτονίνης, ενδορφινών και ωκυτοκίνης – ορμονών που «χαρίζουν» αίσθημα ικανοποίησης – σύμφωνα με τον καθηγητή, Stephen Post, του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα



Μύθος 3ος: Η ευτυχία είναι προορισμός


Κάποιοι από εμάς θεωρούν την ευτυχία ως… προορισμό ή απόκτημα – είτε είναι ένας γάμος, μια πηγή πλούτου ή ένα ευρύχωρο σπίτι. Σίγουρα κάποια από αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στο να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος, άλλα όχι τόσο καθοριστικά όσο θεωρείται.

Καθηγητές Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπολογίζουν ότι αυτού του είδους τα αποκτήματα αγγίζουν μόλις το 10% της συνολικής εικόνας της ευτυχίας. Υπολογίζοντας το 50% ως γονιδιακή προδιάθεση και το 10% ως «περιουσία», μένει ένα 40% που βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του καθενός από εμάς.

Η ευτυχία που διαρκεί έχει περισσότερη σχέση με το πώς συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε με τις άπειρες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας. Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι ο τερματισμός ενός αγώνα ζωής, είναι μια διαρκής διαδικασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα




Μύθος 4ος: Ή την έχεις, ή δεν την έχεις


Κάποιοι θεωρούν ότι η ευτυχία είναι θέμα γονιδίων – ότι δηλαδή είτε γεννιέσαι χαρούμενος είτε θλιμμένος. Η αλήθεια είναι ότι οι γενετικοί παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνεισφέρουν κατά 50% στο σημείο «εκκίνησης» για την επίτευξη της ευτυχίας.

Η συνέχεια… επαφίεται στον καθένα από εμάς. Χρειάζεται να «δουλέψετε» για να νιώσετε ευτυχισμένοι, με αφοσίωση και προσπάθεια, όπως ισχύει για κάθε στόχο που θέτετε στη ζωή σας.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΗ: www.webmd.com