Κυριακάτικο μενού!

Κυριακάτικο μενού!

ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Για το ντιπ,


1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι στραγγιχτό

½ φλιτζάνι του τσαγιού ανθότυρο

½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας Γούστερ-σος

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πάπρικα γλυκιά

 

Για τη γαρνιτούρα,


Θα σας προτείνω μερικά λαχανικά που μπορούν να συνοδέψουν το ντιπ και εσείς διαλέγετε όποια σας αρέσουν.

Κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Μανιτάρια ωμά κομμένα σε φέτες

Μπαστουνάκια από πιπεριές

Μπαστουνάκια αγκουριού

Ραπανάκια κομμένα σε τέταρτα

Ωμά καρώτα κομμένα σε μπαστούνια

Φρέσκα φύλλα μαρουλιού

Καρδιές αγκινάρας από βαζάκι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Χτυπήστε το γιαούρτι με το ανθότυρο και αναμείξτε το με τα υπόλοιπα υλικά.

2. Βάλτε το μπολ με το ντιπ στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και γύρω-γύρω, ακουμπήστε τα λαχανικά.

 

ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΚΙΜΑ

 

4 φουσκωτές κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ μποτίλια σόδα υγρό (αναψυκτικό)

1 κιλό κιμά

Αλάτι, πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γλυκιά γραβιέρα

250γραμμ. κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά βρασμένα και στραγγισμένα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τη φρυγανιά και περιχύστε τη με το γάλα και τη σόδα.

2. Προσθέτετε το κιμά το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το αβγό, τη γραβιέρα, τα βρασμένα λαχανικά και τον μαϊντανό. Τα ζυμώνετε και πλάθετε το μίγμα σε ρολό. Το ακουμπάτε σε βουτυρωμένο πυρέξ και το περιχύνετε με λειωμένο βούτυρο και κρασί. Το ψήνετε για 1 ώρα και κατά διαστήματα το περιχύνετε με το ζουμάκι του, για να μη σας ξεραθεί.

3. Όταν το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα.

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΩΓΚΡΑΤΕΝ


900γραμμ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στον κόφτη σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες

200γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

500ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι-Πιπέρι

Βούτυρο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώστε ένα πυρέξ και βάλτε μια στρώση πατάτες. Από πάνω αλατάκι, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα. Θα συνεχίσετε να κάνετε στρώσεις πατάτας με τα υπόλοιπα, μέχρι να εξαντληθούν οι πατάτες. Περιχύστε το με τη κρέμα γάλακτος και φουρνίστε το για 1 ώρα και 30 λεπτά.

2. Πριν το ξεφουρνίσετε τρυπήστε τις πατάτες με ένα πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι μαλακώσανε. Σερβίρετε το αμέσως.

Σημ: Για οικονομία χρόνου, ψήστε το ρολό και τις πατάτες ταυτόχρονα, σε φούρνο με αέρα. Φουρνίστε πρώτα τις πατάτες, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο και έπειτα αρχίστε τη διαδικασία της προετοιμασίας του κιμά.

 

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟ


? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένους χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουνερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 μεγάλα αβγά

2 βανίλιες

2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

? φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάψτε το φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.

2. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τους χουρμάδες και τη σόδα να βράσουν. Βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

3. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη μπαίκιν-πάουντερ και το αλάτι. Βάλτε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέστε ένα-ένα τα αβγά, τη βανίλια και το ½ από το μίγμα του αλευριού. Συνεχίστε με το μίγμα των χουρμάδων και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατέψτε τα καλά και αδειάστε τα στη φόρμα.

4. Ψήστε το κέικ για 45 λεπτά.

Όσο ψήνετε το κέικ ετοιμάστε το σιρόπι καραμέλας.

1. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος με τη μαύρη ζάχαρη και το ? φλιτζάνι βούτυρο να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ανακατεύοντας τα συχνά. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Βγάλτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη.

2. Αφού συμπληρώσει το κέικ τα 45 λεπτά ψησίματος, περιχύστε το με τα ? του σιροπιού και συνεχίστε να το ψήνετε, για 15 λεπτά ακόμα.

3. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο, αφήστε το μέσα στη φόρμα να μείνει για 10 λεπτά και αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα.

4. Αφήστε το να κρυώσει για 30-40 λεπτά και κόψτε το και σερβίρετε το χλιαρό, περιχυμένο με το υπόλοιπο σιρόπι καραμέλας που θα το έχετε ζεστάνει ελαφρώς, μια μπάλα παγωτού βανίλιας στο πλάι… και συνοδέψτε το με ένα μεγάλο φλιτζάνι αρωματικό ζεστό καφέ.

Το μυστικό μου: Μπορείτε το κέικ να το φτιάξετε από το πρωί, ή και από τη χθεσινή ημέρα και να το ακουμπήσετε σε πιατέλα που να μπαίνει στο φούρνο. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρετε, σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο στους 150ο C για 5-10 λεπτά περίπου, να ζεσταθεί πριν το σερβίρετε.

Ανθή Λαμπίρη