Κρίση πανικού; Αντιμετώπισέ την τώρα!

Κρίση πανικού; Αντιμετώπισέ την τώρα!

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές, να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου και ότι κάτι το φοβερό θα συμβεί. Ουσιαστικά είναι μία υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στον φόβο ή το στρες και διαρκεί πέντε με είκοσι λεπτά. Λόγω του άγχους το σώμα μας αντιδρά με τα παραπάνω συμπτώματα τα οποία το μυαλό μας κατόπιν, ερμηνεύει με τρομακτικές σκέψεις, οι οποίες μας φέρνουν περισσότερο στρες. Έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο σωματικών συμπτωμάτων, λανθασμένων σκέψεων και έντονου άγχους. Μετά από μια κρίση, μπορεί να αρχίσουμε να φοβόμαστε ότι θα ξανασυμβεί. Αυτός ο φόβος εισχωρεί παντού και μας κυριαρχεί. με αποτέλεσμα να καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας, εμποδίζοντάς μας να εργαστούμε ή να βγούμε έξω.

Ευτυχώς, οι κρίσεις πανικού λύνονται όταν τις αντιμετωπίζεις συνδυαστικά, κατευνάζοντας δηλαδή τα σωματικά συμπτώματα και σταματώντας τις αρνητικές σκέψεις.


Η γιόγκα είναι πολλή βοηθητική, ειδικά οι τεχνικές χαλάρωσης που βασίζονται στις αναπνοές. Με την χαλάρωση, μαθαίνεις στο σώμα σου να μην σφίγγεται με αγωνία και εκπαιδεύεις το μυαλό σου να αδειάζει από αγχωτικές σκέψεις.

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων είναι να διαχωρίσεις σε δύο στήλες το σύμπτωμα από τις σκέψεις. Να θυμάσαι ότι το σύμπτωμα δεν δημιουργεί την κρίση. Η σκέψη είναι αυτή που την ξεκινάει. Αφού γράψεις τις δύο στήλες δημιούργησε μία τρίτη που θα γράψεις μια αντικειμενική και πιο πραγματική εξήγηση για το σύμπτωμα. Για παράδειγμα:

Σύμπτωμα

Σκέψη

Εναλλακτική εξήγηση

Δύσπνοια

Ζαλάδα

Δεν έχω αίσθηση του περιβάλλοντος

Δεν μπορώ να ανασάνω

Θα λιποθυμήσω

Χάνω το μυαλό μου

Είναι απλά ένα σύμπτωμα άγχους και αν χαλαρώσω θα μπορέσω να ανασάνω

Είναι σύμπτωμα υπεραερισμού, όχι λιποθυμίας

Είναι αποπραγματοποίηση, άλλο ένα σύμπτωμα της κρίσης

Ρώτα τον εαυτό σου τί, σύμφωνα με την εμπειρία σου, είναι πιο λογικό, πιό πραγματικό: η καταστροφική ή η εναλλακτική εξήγησή σου; Σίγουρα, την στιγμή που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια σου, είναι δύσκολο να εκλογικεύσεις την όλη διαδικασία. Κατανοητό. Παρ’ όλα αυτά όσο περισσότερο το προσπαθείς, τόσο θα μειώνονται οι καταστροφικές σκέψεις και μαζί τους και οι κρίσεις πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή. Δεν σε ορίζει το μυαλό σου, εσύ το ορίζεις και το ελέγχεις.


Η ψυχοθεραπεία είναι άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού. Η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο, τις ασυνείδητες σκέψεις και πράξεις που οδηγούν στις κρίσεις. Επίσης ο θεραπευτής θα σε βοηθήσει στην εκπαίδευση διαχείρισης άγχους.

Οι κρίσεις πανικού είναι το «καμπανάκι» που προειδοποιεί ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά στην ζωή μας. Αν το ακούσουμε μαζί με την βοήθεια των ειδικών, μπορούμε εύκολα να το ξεπεράσουμε.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια-κοινωνικοθεραπεύτρια-ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook Nancy Christoforou