Θέλετε απογόνους? Φάτε… γιαούρτι!

Θέλετε απογόνους? Φάτε… γιαούρτι!

Το γιαούρτι, ως γνωστόν, κάνει καλό στο στομάχι -βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης έρχονται να συμπληρώσουν τα οφέλη του γιαουρτιού, με ένα ακόμα: Ισχυρίζονται ότι βελτιώνει τη γονιμότητα, αυξάνοντας την έλξη προς το αντίθετο φύλο.

Η μελέτη τους αρχικά είχε ως στόχο να αναδείξει τις επιδράσεις του γιαουρτιού στην παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους όμως παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια του εργαστηρίου που τρέφονταν με προβιοτικά γιαούρτια είχαν μία τάση να επιδεικνύουν τα «προσόντα» τους. Πράγματι διαπίστωσαν ότι η «επιδειξιομανία» τους οφειλόταν στο γεγονός ότι είχαν κατά 15% πιο βαρείς όρχεις σε σχέση με τα υπόλοιπα που τρέφονταν με πολλά λίπη, λίγα θρεπτικά συστατικά και λίγες ίνες. Όταν δε, ζευγάρωναν, τα πρώτα γονιμοποιούσαν πιο γρήγορα τα θηλυκά και μάλιστα, αποκτούσαν περισσότερους απογόνους.

Διευρύνοντας την μελέτη τους και στα θηλυκά ποντίκια του εργαστηρίου, διαπίστωσαν ότι και εκείνα ωφελούνταν από τα προβιοτικά γιαούρτια, αποκτώντας περισσότερους απογόνους και ανατρέφοντάς τους με μεγαλύτερη επιτυχία.

«Είδαμε ότι κάτι συνέβαινε στα αρσενικά, αλλά στην αρχή δεν καταλάβαμε τι ήταν», δηλώνει στο περιοδικό Scientific American o εξελικτικός γενετιστής Dr. Eric Alm. «Τη διαφορά στην εμφάνιση των αρσενικών ποντικιών εντόπισαν πρώτα τα ίδια τα θηλυκά ποντίκια, που άρχισαν να ζευγαρώνουν περισσότερο μαζί τους» σημειώνει ο επιστήμονας, «ενώ έδειξαν την τάση να φροντίζουν καλύτερα τους απογόνους που έκαναν με αυτά απ’ ό,τι εκείνους που είχαν αποκτήσει με ποντίκια που δεν είχαν ταϊστεί με γιαούρτια!».


Και ο Dr. Eric Alm συμπληρώνει: «Νομίζουμε ότι όλα αυτά οφείλονται στα προβιοτικά που περιέχουν τα γιαούρτια και τα οποία προφανώς επηρεάζουν με πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς το σώμα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα γιαούρτια κάνουν τα ζώα πιο αδύνατα και πιο υγιή, γεγονός το οποίο εμμέσως αυξάνει και την σεξουαλικότητά τους».


Τα ευρήματα αυτά, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο και στην γονιμότητα των ανθρώπων και ήδη ετοιμάζονται να το επιβεβαιώσουν με κλινικές μελέτες.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΗ: www.scientificamerican.com