Πώς μπορώ να μειώσω το στρες;

Πώς μπορώ να μειώσω το στρες;

Κάθε μέρα «βλέπεις» το ίδιο έργο: ξυπνάς καθυστερημένα και τρέχεις πανικόβλητη για το γραφείο, σε πιάνει πονοκέφαλος από τις πρώτες κιόλας ώρες στη δουλειά και μόνο στην ιδέα του εργασιακού φόρτου που έχεις να διευθετήσεις και επιστρέφοντας το βράδυ εξουθενωμένη στο σπίτι, «λιώνεις» μπροστά στην τηλεόραση με την προσδοκία να «αδειάσει» το μυαλό σου.

Μάταια όμως, την επομένη πάλι τα ίδια. Τι θα έλεγες λοιπόν να αλλάξεις με μερικά έξυπνα τρικ τη ρουτίνα σου; Διάβασε με ποιους τρόπους θα μπορέσεις να περιορίσεις το καθημερινό στρες, αρχίζοντας ταυτόχρονα να απολαμβάνεις περισσότερο τις μικρές χαρές της καθημερινότητας.

1. Βάλε το ξυπνητήρι πιο νωρίς

 

Μπορεί να «χάσεις» μισή ωρίτσα από τον ύπνο σου, θα κερδίσεις όμως την πρώτη «μάχη» με το στρες, αφού θα καταφέρεις να φτάσεις στη δουλειά σου χωρίς άγχος και «τρέξιμο». Τρώγοντας το πρωινό σου μάλιστα, θα έχεις τον χρόνο να βάλεις σε προτεραιότητα τις εργασίες που χρειάζεται να διευθετήσεις ώστε να αρχίσεις, φτάνοντας στο γραφείο, από τις πιο απαιτητικές και επείγουσες, οπότε το μυαλό σου είναι πιο «καθαρό».

2. Κάνε περισσότερες επισκέψεις στο WC

 

Μπορεί να μην χρειάζεσαι την τουαλέτα συχνά κατά τη διάρκεια του εργασιακού σου ωραρίου, η «ησυχία» όμως του χώρου μπορεί να σε ανακουφίσει σε περιπτώσεις έντονου στρες. Επισκέψου το μπάνιο του χώρου εργασίας σου προκειμένου να «συσκεφτείς» με τον εαυτό σου, να πάρεις «ανάσες» όταν όλοι νιώθεις να σε πιέζουν ή για να «ξεσπάσεις» τον θυμό σου, χωρίς να υπάρξουν «αθώα θύματα».

3. Προτίμησε τα βατόμουρα για το «τσιμπολόγημα»

 

Εκτός του ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, πέρα από το πλύσιμο, προκειμένου να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά, τα βατόμουρα δύνανται να κατεβάσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν.

4. Περιόρισε τον καφέ που καταναλώνεις

 

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σου και να δημιουργήσει εκνευρισμό και στρες. Γι αυτό είναι καλύτερο να περιορίσεις τον καφέ που καταναλώνεις στον έναν την ημέρα, επιλέγοντας άλλα ροφήματα που θα πίνεις στη δουλειά σου, όπως το τσάι -είναι και πιο οικονομικό.

5. Εξασκήσου σε κάθε ευκαιρία

 

Ακόμη και αν δεν έχεις χρόνο ή χρήματα για γυμναστήριο, προσπάθησε να γυμνάζεις το σώμα σου, αλλάζοντας μερικές μικρές συνήθειές σου. Προτίμησε να παρκάρεις το αμάξι σου πιο μακριά από την είσοδο της δουλειά σου, να ανέβεις τις σκάλες της εταιρείας από το να πάρεις το ασανσέρ, να περπατήσεις ως τη συνάδελφο που θέλεις να της μιλήσεις παρά να στείλεις email και να παίρνεις το κολατσιό σου στον υπαίθριο χώρο της εργασίας σου, για να καταφέρεις να σηκώνεσαι από την καρέκλα του γραφείου πιο συχνά.

6. Συνάντησε τη φίλη σου αμέσως μετά τη δουλειά

 

Η κοινωνικοποίηση «απελευθερώνει» την ορμόνη οξυτοκίνη από τον οργανισμό σου, η οποία βοηθάει στην ανακούφισή σου από το στρες. Επιδίωξε να συναντήσεις τη φίλη σου για έναν καφέ μετά τη δουλειά και θα δεις πόσο πιο ευδιάθετη και χαλαρή θα επιστρέψεις αργότερα στο σπίτι σου.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΗ: www.oprah.com