Κοτόπουλο με πατατούλες, σαλάτα με σπανάκι και μηλόπιτα με ζεστή κρέμα!!!

Κοτόπουλο με πατατούλες, σαλάτα με σπανάκι και μηλόπιτα με ζεστή κρέμα!!!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


8 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα

50γραμμ. Τριμμένη παρμεζάνα

8 κομμάτια κοτόπουλο με την πετσούλα τους, στήθη και μπουτάκια, χωρίς κόκαλο

250γραμμ. ντοματίνια

Δεντρολίβανο

3 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Αλατάκι και πιπεράκι

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 220ο C.

2. Λαδώνουμε το ταψί μας. Κόβουμε τις πατατούλες, τις στρώνουμε στον πάτο του ταψιού και τις πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

3. Βάζουμε από πάνω διάσπαρτα, τις ντοματούλες.

4. Στην συνέχεια, τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.

5. Βάζουμε σε ένα μπολάκι το λάδι, το σκόρδο, το αλατάκι, το πιπεράκι, το δεντρολίβανο και τον χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και περιχύνουμε το φαγητό μας.

6. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε για 30 λεπτά. Στην συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε, να σινεχίσει να ψήνεται, για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατατούλες και το κοτόπουλο.

 

ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΑΒΓΑ


3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη

8 φέτες μπέικον, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

125γραμμ. ψωμάκι, κομμένο σε μπουκίτσες

4 βραστά αβγά κομμένα στη μέση

200γραμμ. κατεψυγμένα φασολάκια, βρασμένα

140γραμμ. μπλε τυρί κομμένο σε μικρά κυβάκια

200γραμμ. baby σπανάκι

Για το ντρέσινγκ,

2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα

6 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

Αλατάκι, πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας νερό

Νιφάδες αλατιού

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ξεκινάμε με το ντρέσινγκ. Βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι την μουστάρδα, το ξύδι, το νερό, αλατάκι και πιπέρι, τα χτυπάμε και προσθέτουμε το λάδι. Τα ξαναχτυπάμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

2. Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε την σκελίδα του σκόρδου και το μπέικον.

3. Όταν αρχίσει το μπέικον να…τσιτσιρίζει, προσθέτουμε τις μπουκίτσες του ψωμιού και τα ανακατεύουμε. Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι το μπέικον να γίνει κριτσανιστο και το ψωμάκι τραγανό.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε την σκελίδα του σκόρδου και το αφήνουμε στην άκρη.

5. Όσο τσιγαρίζουμε, βυθίζουμε τα αβγά σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 7 ½ λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε κρύο νερό, στη συνέχεια τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν.

6. Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά. Τα σουρώνουμε κάτω από το νερό της βρύσης για να σταματήσουμε τον βρασμό τους και τα στραγγίζουμε.

7. Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.

8. Βάζουμε στην σαλατιέρα μας το σπανάκι, τα φασολάκια, το μπέικον με τα κρουτόν, τα κομματάκια του τυριού, τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και τα αναμιγνύουμε καλά. Στολίζουμε την σαλάτα με τα αβγά και πασπαλίζουμε τον κρόκο τους, με νιφάδες αλατιού και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

 

ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 

Για τη ζύμη,


2 φλιτζάνια του τσαγιού σκληρό αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Λίγο αλατάκι

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο βούτυρο

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη γέμιση,

5-6 μεγάλα μήλα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθιά σταφίδα (Προαιρετικά)

½ φλιτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα καρύδια (Προαιρετικά)

1 αβγό

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C.

2. Πλένουμε τα μήλα, αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.

3. Βάζουμε όλες τις φέτες των μήλων σε ένα μπολ, προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τα ανακατεύουμε μαλακά με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να περιμένουν.

4. Βάζουμε το αλεύρι στο κάδο του μίξερ και το αναμιγνύουμε με την ζάχαρη.

5. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια το ρίχνουμε στο αλεύρι, το ανακατεύουμε και τρίβουμε αλεύρι και βούτυρο με τα δάχτυλα μας, μέχρι να γίνει σαν τραχανάς.

6. Χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με το νερό και το ρίχνουμε στο μίγμα του αλευριού.

7. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.

5. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο, που το ένα κομμάτι να είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.

6. Βάζουμε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης ανάμεσα σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη μας, σε στρογγυλό φύλλο σε πάχος 7 χιλιοστών περίπου και διάμετρο τόση, όσο είναι το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε, υπολογίζοντας επιπλέον τα τοιχώματα και 2 εκατοστά ακόμα. Τα υλικά της ζύμης στη συνταγή είναι για ταψάκι Φ22.

7. Απλώνετε την ζύμη στο ταψάκι και την πιέζετε απαλά, για να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αδειάζετε πάνω στη ζύμη τα μήλα μαζί με το ζουμάκι που έχουν βγάλει εντωμεταξύ. Εάν τα μήλα σας γίνουν βουναλάκι και εξέχουν πάνω από το ταψί, δεν μας πειράζει καθόλου.

8. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κολλάμε πιέζοντας γύρω-γύρω το κάτω με το επάνω φύλλο και κάνουμε 4 σχισμές με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια, σε σχήμα σταυρού, χωρίς να φτάνουμε μέχρι το κέντρο.

9. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με αβγό, την πασπαλίζουμε με λίγη ζαχαρίτσα και την φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου.

10. Την ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε το κονιάκ, μέσα από τις σχισμές.

12. Την αφήνουμε 15 λεπτά, την κόβουμε και την σερβίρουμε σκέτη, ή την περιχύνουμε με καυτή κρεμούλα.

ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΡΝΤ

50γραμμ. ζάχαρη

2 βανίλιες

6 κρόκους

550ml κρέμα γάλακτος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε την κρέμα σε μια κατσαρολίτσα να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.

2. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν.

3. Ρίχνουμε λίγη-λίγη την αχνιστή κρέμα πάνω στους κρόκους, ενώ ανακατεύουμε.

4. Μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρολίτσα και ανακατεύουμε αργά πάνω στην εστία, μέχρι να πήξει η κρέμα.

 

Ανθή Λαμπίρη