Τάρτα μοτσαρέλλα, κανελόνια, αφράτη κρέμα, με φρέσκα φρούτα!

Τάρτα μοτσαρέλλα, κανελόνια, αφράτη κρέμα, με φρέσκα φρούτα!

ΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΛΑ


1 φύλλο σφολιάτας

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας λάδι

Αλάτι και πιπέρι

2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

150γραμμ. μοτσαρέλλα σε νερό κομμένη σε φέτες

Μερικά φυλλαράκια βασιλικού

Αλάτι, πιπέρι, λάδι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο C.

2. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγανάκι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

3. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας, το απλώνουμε σε μια ταρτιέρα Φ20 εκατοστών, το πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας και κόβουμε γύρω-γύρω, ότι περισσεύει.

4. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλές μεριές και την φουρνίζουμε για 10 λεπτά.

5. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και απλώνουμε στον πάτο της τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια.

6. Στολίζουμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας και της μοτσαρέλλας, τις περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι, τις πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπεράκι, ρίχνουμε διάσπαρτα τα φυλλαράκια του βασιλικού και την φουρνίζουμε, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.

 

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Λάδι

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

400γραμμ. Ψιλοκομμένα ντοματάκια

Αλατάκι και πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας πολτό ντομάτας

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί

500γραμμ. κιμά

1 κουταλιά της σούπας, αποξηραμένο βασιλικό

125γραμμ. Τριμμένη φρυγανιά

30γραμμ. Βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

450ml γάλα

Λίγο μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

24 κανελόνια

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρολίτσα να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το ½ κρεμμύδι, μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε το ½ σκόρδο, το τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλατάκι, πιπέρι, 1 κουταλιά πολτό ντομάτας, ζάχαρη και ½ ποτηράκι κρασί. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράζει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε λίγο λαδάκι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρντίζουμε, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο σκόρδο και το τσιγαρίζουμε και αυτό, για λίγο.

3. Προσθέτουμε τον βασιλικό, αλατάκι, πιπεράκι, τον υπόλοιπο πολτό της ντομάτας, το υπόλοιπο κρασάκι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας, τα 2/3 της τριμμένης φρυγανιάς, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν λίγο.

5. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

6. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρολίτσα πάνω στην φωτιά, μέχρι να γίνει χλιαρό.

7. Σε μια δεύτερη κατσαρολίτσα, σε χαμηλή θερμοκρασία, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ανακατεύοντας, το χλιαρό γάλα. Συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει.

8. Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο, την τριμμένη παρμεζάνα και τα ανακατεύουμε.

9. Απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, την μισή σάλτσα της ντομάτας. Γεμίζουμε ένα-ένα τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα βάζουμε στο πυρέξ πάνω στην σάλτσα.

10. Γεμίζουμε όλα τα κανελόνια και τα το τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση. Τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα καλύπτουμε από πάνω, με την μπεσαμέλ.

11. Πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ με την υπόλοιπη φρυγανιά και σφραγίζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Σημ: Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε τα κανελόνια στο ψυγείο και να τα ψήσετε κάποια άλλη στιγμή.

12. Τα φουρνίζουμε για 40 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε, για 10-15 λεπτά ακόμα.

13. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10-15 λεπτά και τα σερβίρουμε. Τα συνοδεύουμε, με μια απλή πράσινη σαλάτα.

 

ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

 

1 κουτί τυρί κρέμα των 200γραμμ.

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

4 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκα φρούτα της εποχής, κομμένα σε κομματάκια

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καβουρντισμένη καρύδα. (Προαιρετικά)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε χτυπώντας, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα και τον τον χυμό του λεμονιού.

2. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 ατομικά μπολάκια. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα , να παγώσουν.

3. Κόβουμε τα φρούτα μας μέσα σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, τα περιχύνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε.

4. Βγάζουμε τα μπολ με την κρέμα από το ψυγείο και μοιράζουμε από πάνω τα φρούτα.

5. Τα σερβίρουμε έτσι όπως είναι, ή πασπαλισμένα με καβουρντισμένη καρύδα.

Την καρύδα την καβουρντίζουμε με 2 τρόπους.

1ος Ανάβουμε τον φούρνο στους 150ο C. Βάζουμε την τριμμένη καρύδα σε ένα ταψάκι και την ψήνουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας την κάθε 5 λεπτά.

2ος Βάζουμε την καρύδα σε ένα τηγανάκι πάνω σε μέτρια θερμοκρασία και την ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ελευθερώσει τα αρώματα της.

 

Ανθή Λαμπίρη