Χοιρινό μπουτάκι και γεμιστό κοτόπουλο για τις φίλες μου!

Χοιρινό μπουτάκι και γεμιστό κοτόπουλο για τις φίλες μου!

ΛΟΥΣΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ


1 ολόκληρο κομμάτι μπούτι χοιρινό με την πετσούλα του, που να χωράει στην μεγάλη μας κατσαρόλα

Αλάτι, πιπέρι και 10-12 κόκκους πιπεριού

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό ανανά

2 δαφνόφυλλα

150γραμμ. μέλι

Χυμό από 2 πορτοκάλια

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ανανά

2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

Αλατάκι και πιπέρι

1 μεγάλη κονσέρβα ανανά σε ροδέλες (Στραγγίζουμε τις ροδέλες και κρατάμε το σιρόπι)

Γαρύφαλλα

1 βαζάκι μαρασκίνο στραγγισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένουμε και βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε, τους κόκκους του πιπεριού, τα δαφνόφυλλα, τον χυμό του πορτοκαλιού τον χυμό του ανανά και νεράκι, μέχρι να σκεπάσει το κρέας.

2. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοβράσει για 3-4 ώρες περίπου, ανάλογα με το βάρος του.

3. Όταν βράσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω σε ταψί.

4. Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και κρατάμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού για αργότερα.

5. Όταν κρυώσει το μπούτι, αφαιρούμε την χοντρή πετσούλα και του αφήνουμε μόνον μια λεπτή στρώση λίπους. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, όλη την επιφάνεια του χοιρινού, μπακλαβαδωτά.

6. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τον χυμό του ανανά, το βούτυρο, λίγο αλατάκι και πιπέρι και τα ζεσταίνουμε, μέχρι να λειώσει τελείως το μέλι και να ενωθούν τα υλικά.

7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C. Αλείφουμε με ένα πινελάκι ολόκληρο το μπούτι με το μείγμα του μελιού και το φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου, αλείφοντας το κατά διαστήματα, με το μέλι. Όταν πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και καρφιτσώνουμε επάνω του, τις ροδέλες του ανανά, τις οποίες, τις στερεώνουμε, με 4 γαρύφαλλα στην κάθε μια.

8. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το μείγμα του μελιού, τον ζωμό του χοιρινού που είχαμε κρατήσει στην άκρη και το βράζουμε για 1-2 λεπτά.

9. Αλείφουμε για τελευταία φορά το χοιρινό και τις ροδέλες του ανανά με την σάλτσα και το βάζουμε κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά.

10. Την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε στο κατσαρολάκι, συνεχίζουμε να την βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε ποσότητα και να πήξει.

11. Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο, το στολίζουμε με τα μαρασκίνο, το ακουμπάμε στο τραπέζι και το συνοδεύουμε, με την σαλτσούλα, μέσα σε σαλτσιέρα.

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΣΙΝΙ

1 κοτόπουλο 2-2 ½ κιλών περίπου

Για την μαρινάδα,

1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

Χυμό από 1 λεμόνι

? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπεράκι

Για την γέμιση,

2 φλιτζάνια του τσαγιού βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου

30γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό από 1 κύβο κότας

3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Αλατάκι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένουμε, στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το τρυπάμε με την μύτη ενός μαχαιριού, σε πολλά σημεία.

2. Αναμιγνύουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων όλα τα υλικά της μαρινάδας και τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα. Το αφήνουμε στην μαρινάδα και στο ψυγείο, για 8 ώρες περίπου. Σε όλο αυτό το διάστημα, το γυρίζουμε μερικές φορές, για να μαριναριστεί ολόκληρο.

3. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την μαρινάδα και το βάζουμε όρθιο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει. Την μαρινάδα με όλα τα υλικά της, την κρατάμε στην άκρη για αργότερα.

4. Βράζουμε ½ φλιτζάνι ρύζι με 1 1/3 φλιτζάνι νερό και 1 κύβο κότας. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 190ο C.

5. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, με 1 κύβο. Όταν ζεσταθεί καλά και πριν κοχλάσει, το ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο κύβος και περιχύνουμε τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ενυδατωθούν.

6. Σουρώνουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και κρατάμε το ζουμί τους για αργότερα. Ξεπλένουμε τα μανιτάρια μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης και τα στραγγίζουμε.

7. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

8. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σέλερι και την πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τους σπόρους του μάραθου, το θυμάρι και τα τσιγαρίζουμε και αυτά, για 2 λεπτά. Τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

9. Προσθέτουμε στην γέμιση το βρασμένο ρύζι, λίγο αλατάκι, το φρεσκοκομμένο πιπέρι και την παρμεζάνα.

10. Γεμίζουμε την κοιλίτσα του κοτόπουλου με την γέμιση, σφραγίζουμε την γέμιση με τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο και δένουμε τα ποδαράκια του κοτόπουλου με σπάγκο, για να παραμείνουν κλειστά.

11. Το ακουμπάμε στο ταψί και το φουρνίζουμε, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, περιχύνοντας το συχνά, με το ζουμάκι του.

12. Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε την σαλτσούλα του.

13. Σουρώνουμε μέσα σε μια κατσαρολίτσα και με λεπτή σίτα, το ζουμί από τα μανιτάρια. Προσθέτουμε την μαρινάδα από το κοτόπουλο και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μείνει στην κατσαρολίτσα η μισή ποσότητα. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε αλατάκι και πιπέρι και αδειάζουμε την κατσαρολίτσα στο μπλέντερ. Χτυπάμε την σάλτσα μέχρι να πολτοποιηθεί. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρολίτσα και την διατηρούμε ζεστή, μέχρι να ετοιμαστεί το κοτόπουλο.

12. Ξεφουρνίζουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, αφαιρούμε τον σπάγκο και το αλουμινόχαρτο και το σερβίρουμε συνοδευμένο με την σαλτσούλα.

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ


1 κοτόπουλο 2 κιλά περίπου

Αλατάκι, πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας λειωμένο βούτυρο

Για την γέμιση,

? φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου λειωμένη

½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 φλιτζάνια του τσαγιού ψίχα από μαλακό ψωμί, τριμμένη

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Αλατάκι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 190ο C. Αλείφουμε ολόκληρο το κοτόπουλο με το βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε.

2. Βάζουμε το βούτυρο της γέμισης σε ένα τηγάνι να λειώσει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 2 λεπτά.

3. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και το ψωμί.

4. Το περιχύνουμε με το αβγό και το γάλα. (Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο γάλα για να υγρανθεί καλά το ψωμάκι). Προσθέτουμε αλατάκι, πιπεράκι, τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε την κοιλίτσα του κοτόπουλου.

5. Την σφραγίζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και δένουμε τα ποδαράκια του με σπάγκο. Ακουμπάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω, επάνω στη σχάρα του φούρνου μας και με ένα ταψί από κάτω, για να στάζει.

6. Το φουρνίζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου και το αλείφουμε κατά διαστήματα, με το ζουμάκι του.

7. Όταν το ξεφουρνίσουμε θα το αφήσουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά θα το κόψουμε.

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΡΥΖΙ


1 κοτόπουλο 2 κιλά περίπου

Αλατάκι, πιπέρι και πάπρικα

3 κουταλιές της σούπας λειωμένο βούτυρο

Για την γέμιση,


½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι

2 φλιτζάνια του τσαγιού βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι

10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στα 4

4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Αλατάκι, πιπεράκι

½ μήλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βράζουμε ½ φλιτζάνι ρύζι με 1 1/3 νερό και 1 κύβο. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 190ο C. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη.

2. Βάζουμε το βούτυρο της γέμισης σε ένα τηγάνι να λειώσει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σέλερι και το κουκουνάρι. Όταν αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν, προσθέτουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 2 λεπτά.

3. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και γεμίζουμε το κοτόπουλο. Το σφραγίζουμε με το ½ μήλο και δένουμε τα ποδαράκια του με σπάγκο, για να μη μας ανοίξει.

4. Το ακουμπάμε στο ταψί, το περιχύνουμε με το λειωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με την πάπρικα.

5. Το φουρνίζουμε, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, περιχύνοντας το συχνά, με το ζουμάκι του.

Ανθή Λαμπίρη