Η τρέλα της … σοκολάτας!

Η τρέλα της … σοκολάτας!

Κορμός (ή μωσαϊκό ή σαλαμάκι)

1 πακέτο πτι-μπερ χονδροκομμένα

200γραμμ. βούτυρο μαλακό

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

½ φλιτζάνι του τσαγιού κακάο

125γραμμ. κουβερτούρα υγείας

1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα

1 σφηνάκι κονιάκ, ή λικέρ με άρωμα σοκολάτας, ή καφέ

Σοκολάτα γκανάς για επικάλυψη (Προαιρετικά)

125γραμμ. κουβερτούρα υγείας

125γραμμ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Λειώνουμε τη κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη.

2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το κακάο μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα.

3. Ρίχνουμε τη χλιαρή λειωμένη κουβερτούρα, το ποτό και τα χτυπάμε.

4. Προσθέτουμε στο μίγμα τα μπισκότα, τα καρύδια και τα ανακατεύουμε απαλά.

5. Βάζουμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα, το τυλίγουμε και το πλάθουμε με τα χέρια μας, για να γίνει φρατζολίτσα. Τυλίγουμε τη φρατζολίτσα με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη σερβίρουμε.

6. Όταν βγάλουμε το μωσαϊκό από τη κατάψυξη, το ξετυλίγουμε σε μια πιατέλλα και το σερβίρουμε όπως είναι, ή το αλείφουμε με τη σοκολάτα γκανάζ και το βάζουμε για λίγο στη κατάψυξη πάλι, για να παγώσει.

Σοκολάτα γκανάζ: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος με κομματιασμένη τη κουβερτούρα και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, να ενσωματωθεί με τη κρέμα και να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Όταν γίνει χλιαρή, αλείφουμε το μωσαϊκό.

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Για τη ζύμη

Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.

250γραμμ. βούτυρο

125γραμμ. ζάχαρη

2 αβγά μέτριου μεγέθους

Βανίλια

350γραμμ. αλεύρι μαλακό

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

50γραμμ. κακάο

100γραμμ. αμύγδαλα λευκά. Τα κάνετε πούδρα στο μπλέντερ.

Ξύσμα από λεμόνι

Γέμιση

800γραμμ. κρέμα γάλακτος

200γραμμ. γλυκόζη

800γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

200γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης στο κάδο του μπλέντερ και τα αναμιγνύετε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο, μέχρι να αποκτήσει η ζύμη, μια ομοιογενή μορφή.

2. Σκεπάζετε το κάδο με μεμβράνη και βάζετε τη ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο.

3. Ανάβετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

4. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε λαδόκολλα και την απλώνετε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες.

5. Την τρυπάτε με ένα πιρούνι. Κόβετε μια λαδόκολλα, όσο είναι το εσωτερικό μέγεθος της ζύμης, ρίχνετε επάνω φασόλια και τη φουρνίζετε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το χαρτί με τα φασόλια και την αφήνετε στο φούρνο να ροδίσει για άλλα 15 λεπτά περίπου.

6. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζετε τη γέμιση.

7. Βάζετε τη κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουν μια βράση.

8. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις σοκολάτες σε κομματάκια. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

9. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει και να πήξει και γεμίζετε τη τάρτα.

ΚΕΙΚ ΜΕ FERRERO ROCHER ΚΑΙ MEΡΕNTA…!!!

Για το κέικ

185γραμμ. μαλακό βούτυρο

2 βανίλιες

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 μεγάλα αβγά, κρόκους και ασπράδια χωριστά

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο

? φλιτζάνι του τσαγιού γάλα πλήρες

Για τη γέμιση

15 σοκολατάκια Ferrero Rochet θρυμματισμένα

200γραμμ. Κουβερτούρα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας κακάο

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη. Μερέντα γκανάζ

1 φλιτζάνι του τσαγιού Μερέντα

1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

2. Καλύπτουμε 2 ταψιά των 20 εκατοστών διαμέτρου με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο.

4. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει.

5. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το κακάο, αλληλοδιαδόχως με το γάλα.

6. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

7. Αναμιγνύουμε τη μαρέγκα με το μίγμα του κέικ και το μοιράζουμε στα 2 ταψάκια.

8. Φουρνίζουμε για 45 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

9. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

10. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και το κακάο. 11. Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μια βράσει. Περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα τη σοκολάτα με το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα, Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

12. Βγάζουμε τα σοκολατάκια από τις καφέ φορμίτσες τους και έτσι όπως είναι μέσα στο χρυσόχαρτο τα θρυμματίζουμε με τον πλάστη πάνω στο πάγκο της κουζίνας.

Ανοίγουμε το χρυσόχαρτο και αδειάζουμε το θρύμμα στο μπολ με τη λειωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε.

13. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη.

14. Λειώνουμε τη Μερέντα με τη κρέμα γάλακτος σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό και να είναι εύκολο να το απλώσουμε.

15. Βάζουμε το πρώτο κέικ στη πιατέλα, απλώνουμε τη γέμιση και βάζουμε από πάνω το δεύτερο κέικ.

16. Καλύπτουμε από πάνω και γύρω-γύρω όλο το κέικ με τη Μερέντα γκανάζ.

Ανθή Λαμπίρη