Vintage κεράσματα… Για να μη πηγαίνετε επίσκεψη με άδεια χέρια

Vintage κεράσματα… Για να μη πηγαίνετε επίσκεψη με άδεια χέρια

ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ

 

1ος τρόπος

 1 κουτί ζελέ φρούτων της αρεσκείας σας. (το κουτί έχει 2 φακελάκια ζελέ)

100γραμμ. κρύο νερό

100γραμμ. ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τα 2 φακελάκια ζελέ σε ένα μπολάκι και περιχύστε τα με το κρύο νερό.

2. Αφήστε τα 10 λεπτά στην άκρη.

3. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το ζεστό νερό και όταν βράσει, ρίξτε το μουσκεμένο ζελέ και ανακατέψτε το μέχρι να διαλυθεί τελείως.

4. Βρέξτε τις παγοθήκες, τινάξτε τες να φύγει το πολύ νερό και μεταφέρετε το ζελέ στις παγοθήκες. Βάλτε τες στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

5. Βυθίστε τες για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και αδειάστε τες πάνω σε μια πιατέλα με ζάχαρη.

6. Στριφογυρίστε τα ζελεδάκια για να καλυφθούν με τη ζάχαρη.

Το μυστικό μου:  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζελέ light και να τα ζαχαρώσετε με ζάχαρη φρουκτόζης.

2ος τρόπος

2 φακελάκια ζελατίνη δίχως γεύση

½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό

¾ φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα πορτοκαλιού

ή

1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλιας

5 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής για κάθε χρώμα που θέλετε να φτιάξετε.

Τα βασικά χρώματα είναι, μπλε, κίτρινο, κόκκινο

Εάν βάλετε 1 σταγόνα κόκκινο με 4 σταγόνες κίτρινο, θα γίνει πορτοκαλί

Εάν βάλετε 1 σταγόνα μπλε με 4 σταγόνες κόκκινο, θα γίνει μοβ

Εάν βάλετε 1 σταγόνα μπλε με 4 σταγόνες κίτρινες, θα γίνει πράσινο και βεβαίως το μπλε είναι για μπλε, το κόκκινο για κόκκινο και το κίτρινο για κίτρινο.

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη για το ζαχάρωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε σε ένα μπολ τις ζελατίνες και περιχύστε τες με το ½ φλιτζάνι κρύο νερό.

2. Περιμένετε μερικά λεπτά να απορροφήσουν το νερό κα να φουσκώσουν.

3. Βάλτε σε μια κατσαρολίτσα τα ? φλιτζανιού νερό με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη και βράστε τα για 5 λεπτά.

4. Ρίξτε μέσα στη κατσαρολίτσα με το σιρόπι τη φουσκωμένη ζελατίνη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως.

5. Μοιράστε το μίγμα σε τρία διαφορετικά μπολ και αρωματίστε τα και χρωματίστε τα διαφορετικά.

6. Βάλτε το ζελέ σε παγοθήκες, ή σε ειδικά ταψιά για σοκολατάκια, ή σε παραλληλόγραμμα τάπερ που μετά θα κόψετε τα ζελεδάκια σε μπουκίτσες και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

7. Την επομένη βυθίστε με προσοχή τις θήκες σας σε καυτό νερό για δευτερόλεπτα και αδειάστε τα ζελεδάκια σε ένα δίσκο με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Στριφογυρίστε τα για να κολλήσει η ζάχαρη σε όλες τις πλευρές τους.

 

ΠΤΙ-ΦΟΥΡ

Για το βασικό κέικ βανίλιας

 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο

2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

4 αβγά

2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 33Χ23.

3. Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Ρίξτε ένα-ένα τους κρόκους.

4. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη μπαικιν-πάουντερ αλληλοδιαδόχως με το γάλα. Βάλτε τη βανίλια.

5. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

6. Ρίξτε τη μαρέγκα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

7. Βάλτε το μίγμα στο ταψί και ψήστε το για 40 λεπτά. Πριν το βγάλετε από το φούρνο, βυθίστε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί. Το μαχαίρι πρέπει να βγει καθαρό.

8. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα και αφήστε το μέχρι να κρυώσει.

9. Στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.

10. Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο και κόψτε το σε μικρά τετράγωνα κομμάτια 3,5Χ3,5 περίπου, ή στρογγυλά.

11. Το κάθε ένα από αυτά το κόβετε οριζοντίως στα 3. Το κάθε πτι-φουρ αποτελείται από 3 επίπεδα.

12. Εάν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε το κάθε επίπεδο. Θα βράσετε για 5 λεπτά, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη με 1 ½ φλιτζάνι νερό και θα τα αλείψετε γενναία, με ένα πινέλο.

Το μυστικό μου: Εάν θέλουμε διαφορετική γεύση στο κέικ μπορούμε να προσθέσουμε στη βασική συνταγή…

Κέικ μόκα.

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή,

2 κουταλιές της σούπας εσπρέσο στιγμής

2 κουταλιές της σούπας κακάο

5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό για να τα διαλύσουμε

1 κουταλιά της σούπας λικέρ με άρωμα καφέ (προαιρετικά)

1 κουταλιά της σούπας με άρωμα σοκολάτα (προαιρετικά)

Κέικ πορτοκάλι.

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή,

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Αφαιρούμε από τη βασική συνταγή τ0 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα και τα αντικαθιστούμε με χυμό πορτοκαλιού

 

Για τη γέμιση των πτι-φουρ

340γραμμ. μαρμελάδα που προτιμάτε

3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χτυπήστε απλά τη μαρμελάδα με το νερό, για να γίνει μια πηχτή κρέμα και να σας είναι εύκολο να την απλώσετε.

2. Αλείψετε τον πρώτο πάτο, σκεπάσετε τον με τον δεύτερο, αλείψετε τον δεύτερο και σκεπάσετε το με τον τρίτο. Θα τους πιέσετε όλους μαζί ελαφρώς, για να κολλήσουν. Αφαιρέστε τη μαρμελάδα που έχει ξεχειλίσει.

3. Μόλις τελειώσετε την συναρμολόγηση όλων των πτι-φουρ, βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το γκλάσο.

 

Για το γκλάσο

1η πρόταση

280γραμμ. λευκή κουβερτούρα

8 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού σιρόπι γλυκόζης

½ κουταλάκι του γλυκού άρωμα πικραμύγδαλου, ή άρωμα πορτοκαλιού, ή άρωμα βανίλιας

Βανίλια

Χρώματα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Λειώνετε τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί.

2. Αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το ζεστό νερό και τη γλυκόζη, μέχρι να γίνει λεία πάστα. Εάν το χτυπήσετε με το μίξερ, θα χρησιμοποιήστε χαμηλή ταχύτητα για να μη σας πάρει αέρα το γκλάσο και σας κάνει φυσαλίδες.

3. Προσθέστε τη λευκή σοκολάτα και τη βανίλια.

Το μυστικό μου:  Σε αυτό το σημείο, για να έχετε ποικιλία πτι-φουρ, μπορείτε να μοιράσετε το μίγμα σε 2-3 διαφορετικά μπολ για να αρωματίσετε και να χρωματίσετε διαφορετικά.

Η υφή του μείγματος, πρέπει να είναι σαν πηχτή κρέμα, που να σας δίνει τη δυνατότητα ή να περιχύσετε τα πτι-φουρ, ή να τα βυθίσετε με τη βοήθεια μιας πιρούνας στο μίγμα και να τα βάλετε να στραγγίξουν σε μια σχάρα.

Κάτω από τη σχάρα, θα έχετε μια πιατέλα για να μαζεύετε το υλικό και να το ξαναχρησιμοποιείτε.

Για να διατηρήσετε το γκλάσο υγρό, βάλτε το μπολ σε μπαιν-μαρι και προσθέστε λίγο νερό με κουταλιές.

2η πρόταση

Μάρτζιπαν ή Αμυγδαλόπαστα (Υπάρχει και έτοιμο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)

340γραμμ. αμυγδαλόψιχα

3 φλιτζάνια του τσαγιού άχνη ζάχαρη

¼ φλιτζάνι του τσαγιού συν 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης

2 κουταλάκια του γλυκού άρωμα πικραμύγδαλου, ή πορτοκαλιού, ή βανίλιας και χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και κάντε τα πούδρα.

2. Σε ένα μπολ αναμείξτε την πούδρα αμυγδάλου με τη ζάχαρη και ρίξτε τη γλυκόζη.

3. Ρίξτε ζάχαρη άχνη στον πάγκο της κουζίνας σας και ακουμπήστε το ζυμάρι.

4. Ζυμώστε το μέχρι να έχει την όψη της κανονικής ζύμης. Εάν σας κολλάει, ρίξτε λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.

5. Τυλίξτε το ζυμάρι με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

6. Βγάλτε το από το ψυγείο και μοιράστε τη ζύμη σε όσα χρώματα και γεύσεις θέλετε να κάνετε.

7. Ρίξτε το άρωμα και το χρώμα στο ζυμάρι, ζυμώστε το και ανοίξτε το σε φύλλο πάχους 5χιλιοστών περίπου. Κόψτε το σε κομμάτια που μπορούν να καλύψουν όλο το κεκάκι σας. Συνεχίστε με το επόμενο ζυμάρι που θα έχει διαφορετική γεύση και χρώμα.

Το μυστικό μου: Πριν βάλετε το μάρτζιπαν στο κεκάκι, μπορείτε να το αλείψετε με μαρέγκα, (ασπράδια, ζάχαρη, βανίλια), ή με μαρμελάδα. Γίνεται πιο λείο και ζουμερό και επίσης σας διευκολύνει στο να κολλήσει το μάρτζιπαν .

Επίσης με αυτή τη ζύμη φτιάχνονται τα χρωματιστά φρουτάκια των ζαχαροπλαστείων. Φτιάχνετε το μάρτζιπαν λευκό και χρωματίζετε κάθε φρουτάκι με χρώμα ζαχαροπλαστικής.

3η πρόταση

Σοκολάτα γκανάς

500γραμμ. κουβερτούρα υγείας ψιλοκομμένη

125γραμμ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη

500γραμμ. κρέμα γάλακτος

125γραμμ. σιρόπι γλυκόζης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση.

2. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τις σοκολάτες.

3. Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουνε και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

4. Αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει λίγο και να σφίξει. Απλώνουμε τη κρέμα στα πτι-φουρ, μέχρι να σκεπαστούν ολόκληρα.

Το μυστικό μου: Βάλτε τα πτι-φουρ σε χάρτινες φορμίτσες, γιατί η γκανάζ είναι πολύ ωραία, αλλά λερώνει…

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ-MACARONS

250γραμμ. αμυγδαλόψιχα

Αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα

3 ασπράδια αβγών

250γραμμ. ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

5 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου (Προαιρετικά)

Μαρμελάδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.

2. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα μαζί με τη μισή ζάχαρη στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πούδρα.

3. Χτυπάμε τα ασπράδια και όταν αρχίσουν να ασπρίζουν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα κάνουμε μαρέγκα. Προσθέτουμε στη μαρέγκα τα πουδραρισμένα αμύγδαλα, τη βανίλια, ή το πικραμύγδαλο. Τα ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.

4. Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ με ίσιο στόμιο και πάνω στη λαδόκολλα, κάνουμε μικρά βουναλάκια των 2,5 εκατοστών, με απόσταση 5 εκατοστά περίπου, το ένα από το άλλο, ή κοντά μπαστούνια. Προσπαθήστε να έχουν ίδιο μήκος τα μπαστούνια, ή ίδιο όγκο τα βουναλάκια, για να σας διευκολύνουν πρώτον στη συναρμολόγηση και δεύτερον, να ψηθούν όλα στον ίδιο χρόνο. Σε περίπτωση που δεν έχετε κορνέ, χρησιμοποιήστε ένα 1 κουτάλι της σούπας σαν μεζούρα για κάθε ένα βουναλάκι.

5. Πασπαλίστε τα με τα αμύγδαλα φιλέ και φουρνίστε τα για 20-25 λεπτά. Μη τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν.

6. Αφήστε τα να κρυώσουν. Χτυπήστε τη μαρμελάδα με λίγο νερό, αλείψτε την εσωτερική πλευρά του ενός εργολάβου και κάντε το σάντουιτς με ένα δεύτερο.

Σημ: Εάν θέλετε να έχουν την εικόνα των Γαλλικών Macarons, δεν θα βάλετε φιλέ αμύγδαλα πριν τα ψήσετε και αν θέλετε, μοιράσετε το μίγμα και χρωματίσετε το διαφορετικά, με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Θα τα γεμίσετε με σοκολάτα γκανάζ , ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή με μαρμελάδα.