Γνωρίζετε πόσο «κρυμμένο» αλάτι τρώτε;

Γνωρίζετε πόσο «κρυμμένο» αλάτι τρώτε;

Όσο και αν νομίζετε πως ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχει πάντα ένας κρυφός κίνδυνος σε ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνετε και αυτός είναι το αλάτι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν φταίει μόνο το αλάτι που ρίχνετε επιπλέον στο φαγητό σας – μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και αυτό που ήδη υπάρχει στα τρόφιμα πριν τα αγοράσετε, το οποίο μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο.

Ο οργανισμός Food Standard’s Agency (F.S.A.) συστήνει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), αλλά εκτιμά ότι η μέση πρόσληψη στην πραγματικότητα φτάνει τα 9 γραμμάρια. Γι αυτό, όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ χρειάζεται να ελέγχετε την περιεκτικότητα των τροφίμων που σκοπεύετε να αγοράσετε σε αλάτι. Ο F.S.A. συμβουλεύει πως τρόφιμα με περισσότερο από 1,5 γραμμάριο αλάτι στα 100 γραμμάρια προϊόντος αποτελεί μεγάλη ποσότητα, ενώ οτιδήποτε κάτω από 0,3 θεωρείται χαμηλή.

Διαβάστε σε ποια τρόφιμα εντοπίζεται «κρυμμένο» αλάτι, ώστε να είστε προσεκτικοί στην επιλογή τους και να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Ψωμί

Το ψωμί από μόνο του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πόσο μάλλον τα διάφορα ψωμάκια που μας φέρνουν συχνά στα εστιατόρια με σκοπό να τα κάνουν πιο νόστιμα. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε το αλάτι που παίρνετε μέσω του ψωμιού, είναι να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι σπιτικό ψωμί το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το αγοραστό, αφού μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του αλατιού.

Δημητριακά πρωινού

Σε ορισμένα δημητριακά πρωινού υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γι αυτό πάντα χρειάζεται να ελέγχετε την ετικέτα. Φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά πρωινού χρησιμοποιώντας, τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Σάλτσα για ζυμαρικά

Η έτοιμη σάλτσα μπορεί να περιέχει απλά συστατικά που παρόλα αυτά, όμως, μπορεί να κρύβουν σημαντικές ποσότητες αλατιού. Αν και τα συστατικά της σάλτσας θεωρούνται χαμηλά σε λιπαρά βρέθηκε σε έρευνα ότι είναι από τα πιο αλμυρά τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων. Φτιάξτε, λοιπόν, τη δική σας σάλτσα είτε για τα ψητά κρέατα, είτε για τα ζυμαρικά υπολογίζοντας και ελέγχοντας εσείς πόσο αλάτι θέλετε.

Σούπα

Είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι μια απλή σούπα, μια φαινομενικά υγιεινή επιλογή από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Ανά 100 γραμμάρια σούπας δεν πρέπει να περιέχεται περισσότερο από 0.6 γραμμάρια αλατιού. Φτιάχνοντας μια σπιτική σούπα με λαχανικά, κοτόπουλο ή και όσπρια, όπως φακές, το γεύμα σας θα περιέχει λιγότερο αλάτι αλλά και λίγες θερμίδες.

Σάντουιτς

Τα έτοιμα σάντουιτς που καταπολεμούν την πείνα σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να μαγειρέψετε, όπως όταν δουλεύετε πολλές ώρες, όταν ταξιδεύετε και γενικά όταν θέλετε κάτι πρόχειρο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω των συστατικών τους. Το ζαμπόν, το τυρί, τα τουρσιά, ο τόνος, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο αλμυρά υλικά που μπορείτε να βάλετε σε ένα σάντουιτς. Ακόμα, και μια κακή επιλογή σε ψωμί μπορεί να σημαίνει περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.

Καρυκεύματα

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το κέτσαπ ή η μουστάρδα μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι και να κάνει το φαγητό σας πιο αλμυρό. Μερικά δημοφιλή εμπορικά προϊόντα προσφέρονται τώρα και με μειωμένο αλάτι και ζάχαρη.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Το νάτριο χρησιμοποιείται σε κονσέρβες τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης, καθώς και ως συντηρητικό. Μια κονσέρβα, για παράδειγμα, από γλυκά μπιζέλια έχει περίπου 400 χιλιοστόγραμμα νατρίου, αλλά τα φρέσκα ή και κάποιες μάρκες κατεψυγμένων μπιζελιών έχουν μικρότερη ποσότητα ή καθόλου νάτριο. Αν τρώτε συχνά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αγοράστε αυτά με την ένδειξη «λιγότερο νάτριο» ή ξεπλύνετε το περιεχόμενο πριν από τη θέρμανση για να αφαιρέσετε κάποια ποσότητα αλατιού.

Πληροφορίες από www.diatrofi.gr