Βιολογικά μπαχαρικά: η υγιεινή γεύση της ζωής μας

Βιολογικά μπαχαρικά: η υγιεινή γεύση της ζωής μας

«Πιπέρι που καίει σαν τον Ήλιο, κόκκινο πιπέρι ζεστό σαν τον Ερμή, κανέλα η Αφροδίτη, γλυκιά και πικρή σαν όλες τις γυναίκες και η Γη, το αλάτι του ηλιακού συστήματος, καθώς τίποτα δεν γίνεται χωρίς αυτό» αποτέλεσε τη φράση-κλειδί στην Πολίτικη Κουζίνα. Τα μπαχαρικά εγείρουν τις αισθήσεις, ολοκληρώνουν το μυστήριο της γεύσης και προσφέρουν μια υγιεινή ζωή, πόσο μάλλον, όταν έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο.

Γιατί να τα επιλέξουμε;

Τα βιολογικά μπαχαρικά αποτελούν μια αστείρευτη πηγή από αντιοξειδωτικές ουσίες, που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και τοξικές ουσίες. Γαρύφαλλο, κανέλα, πιπέρι, κάρυ, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, κύμινο και γλυκάνισος είναι λίγα από τα βιολογικά μυρωδικά που συνεισφέρουν όχι μόνο στην προστασία της υγείας αλλά και του περιβάλλοντος. Ουσιαστικά αποτελούν τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού, τα οποία δίνουν μια πικάντικη και καυτερή γεύση στην τέχνη της μαγειρικής και μια δυνατή εμπειρία αρωμάτων στον άνθρωπο.

Χωρίς βλαβερά υπολείμματα από τεχνητά λιπάσματα συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιακών προβλημάτων και αποτελούν ισχυρά αντιμικροβιακά προϊόντα. Η χρησιμοποίηση επικίνδυνων αερίων, τοξικών λιπασμάτων και βλαβερών ακτινοβολιών σε μη βιολογικές καλλιέργειες είναι ικανή να αλλάξει τη χημική σύνθεση του μπαχαρικού και να αφήσει πάνω του καρκινογόνα υπολείμματα. Αντίθετα στις οργανικές καλλιέργειες, ακόμα και η καταπολέμηση των ζιζανίων πραγματοποιείται μέσα από το σκάλισμα του εδάφους, απομακρύνοντας κάθε βλαβερή ασθένεια.

Πιστοποίηση και κόστος

Όλες οι συσκευασίες με τα βιολογικά μπαχαρικά φέρουν την ειδική «σφραγίδα», δηλαδή το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησης του, ενώ παράλληλα η ίδια πιστοποίηση υπάρχει και στα χύμα βιολογικά μπαχαρικά. Η υψηλή ποιότητά των οργανικών μπαχαρικών δεν είναι τυχαία, καθώς μεταφέρουν ένα καθαρό άρωμα και την ουσιαστική γεύση της γης στο έπακρο. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 2 ευρώ περίπου στα 30 γρ. και είναι διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων, σε super markets και σε λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.

Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις επιθεωρήσεις όλων των σταδίων παραγωγής από αρμόδιους γεωπόνους και στις ειδικές αναλύσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και της τυποποίησης. Τα βιολογικά μπαχαρικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση «μαγείας» στη μαγειρική και αποτελούν ένα κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Η επιλογή είναι δική σας…

Πληροφορίες από το www.flowmagazine.gr