
Γλώσσες στο φούρνο
ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (Πανεύκολη συνταγή)
4 μέτρια μεγέθους κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
4 φιλέτα γλώσσας πλυμένα, στραγγιγμένα
Αλάτι-Πιπέρι
4 μετρίου μεγέθους ντομάτες κομμένες σε φέτες
½ φλιτζάνι λάδι
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάψτε το φούρνο στους 175ο C.
1. Βάλτε το ? φλιτζάνι λάδι να ζεσταθεί σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
2. Αδειάστε τα σε ένα πυρέξ, στρώστε τα και βάλτε από πάνω τις γλώσσες τη μια δίπλα στην άλλη. Ρίξτε αλατάκι και πιπεράκι και βάλτε επάνω σε κάθε ψάρι τις φέτες ντομάτας.
3. Αναμείξτε σε ένα μπολ το ½ φλιτζάνι λάδι με το λειωμένο σκόρδο και το μαϊντανό.
4. Περιχύστε το φαί και φουρνίστε το για 20-30 λεπτά περίπου. Τρυπήστε το με ένα πιρούνι, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ψημένο.
Σημ: Μπορείτε να το κάνετε με οποιοδήποτε άλλο ψάρι. Το μόνο, ότι ίσως ο χρόνος ψησίματος να είναι λιγότερος, ή περισσότερος.
ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
2 πράσα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζάνι λάδι
6 γλώσσες
3 λεμόνια
Φρέσκο δεντρολίβανο, ή αποξηραμένο
Φρέσκο θυμάρι, ή αποξηραμένο
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες
Αλάτι-πιπέρι
Λαδόκολλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάψτε το φούρνο στο μάξιμουμ.
1. Κόψτε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέστε στο τηγάνι τη κάπαρη το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι αν δεν έχετε φρέσκο. Ανακατέψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
2. Κόψτε 6 κομμάτια λαδόκολλα, διπλάσια σε μέγεθος από το ψάρι σας για να μπορείτε να το τυλίξετε.
3. Βάλτε 2-3 φέτες λεμονιού πάνω στην πρώτη λαδόκολλα. Ακουμπήστε τη γλώσσα. Αλείψτε τη με ένα πινελάκι με γενναία δόση λαδιού. Ρίξτε της αλατάκι πιπεράκι.
4. Μοιράστε το μίγμα που έχετε στο τηγάνι για να φτάσει για όλα τα ψάρια.
5. Βάλτε 1 δόση μίγματος πάνω στο ψάρι. Εάν έχετε φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι, βάλτε από ένα μικρό κλωναράκι από πάνω. Τυλίξτε το και αφήστε το στην άκρη.
6. Ετοιμάστε όλες τις γλώσσες και φουρνίστε τις πάνω σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου, για 10 λεπτά στο πολύ δυνατό και 30 λεπτά ακόμα, στους 175ο C.
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΙΛΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
8 μικρές γλώσσες φρέσκιες, ή κατεψυγμένες
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
25 γραμμ. βούτυρο
15 γραμμ. κορν-φλάουρ
300ml μηλίτη
(Εάν δεν βρείτε μηλίτη αντικαταστήστε με 100ml χυμό μήλου και 200ml λευκό κρασί)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 190ο C.
2. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος.
3. Τυλίξτε μια-μια της γλώσσες σε ρολό και βάλτε τις μέσα, τη μια δίπλα στην άλλη.
4. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Έπειτα το κορν-φλάουρ και τα ανακατεύετε για ένα λεπτό.
5. Προσθέστε αργά-αργά ανακατεύοντας, τον μηλίτη, τη μουστάρδα το μαϊντανό, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
6. Αφήστε τα να βράσουν λίγο ανακατεύοντας και έπειτα, περιχύστε τις γλώσσες με το μίγμα.
7. Φουρνίστε τις γλώσσες για 30 λεπτά περίπου. Τρυπήστε τις με ένα πιρούνι, για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμες.
Το μυστικό μου: Αυτή τη σάλτσα μπορείτε να τη φτιάξετε όποτε έχετε χρόνο και να τη καταψύξετε. Θα τη βγάλετε από τη κατάψυξη και θα την αφήσετε 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να αποψυχθεί. Τη χρησιμοποιείτε όπως θέλετε, είτε για να περιχύσετε το ψάρι πριν το βάλετε στο φούρνο, είτε για να περιχύσετε κομμάτια από κοτόπουλο και μετά στο φούρνο, ή να τη βάλετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει για να πήξει και να συνοδέψετε κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Είναι πολύ νόστιμη!
Ανθή Λαμπίρη